Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Achizitii de servicii electronice de catre o societate inregistrata in scop de TVA in Romania

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Mai. 2015 Exclusiv
Tags: oug 8/2014, achizitii servicii electronice, tva, taxare inversa, obligatii, decontul de tva

In cazul urmator, o societate a primit o factura pentru servicii electronice. Societatea prestatoare este din Australia si e inregistrata prin mini-ghiseu unic, avand cod de TVA european. Aceasta factura se declara in declaratia 390?


In situatia in care sunt prestate  servicii pe cale electronica, asa cum sunt definite la art. 125^1 alin. (1) pct. 26, din Codul fiscal,  incepand cu  01 ianuarie 2015 se aplica noi reguli pentru serviciile electronice prestate catre persoane neimpozabile (persoane fizice sau persoane juridice neimpozabile), introduse prin OUG 8/2014.
 
Intrucat societatea dvs este inregistrata in scop de TVA, numai in situatia in care societatea prestatoare din Australia are un sediu permanent in UE si detine un cod valid de TVA in UE, verificabil VIES, in aceasta situatie, operatiunea se raporteaza prin declaratia 390 cu cod S si prin decontul de TVA la rd. 7 si 7.1  si respectiv rd. 20 si 20.1.
 
Desigur in acest caz, societatea dvs trebuie sa fie inregistrata in Registrul operatorilor intracomunitari conform prevederilor de la art. 158^2 din Codul fiscal.
 
In cazul in care serviciile sunt prestate de furnizorul din Australia, de la sediul sau,utilizand codul sau de inregistrare fiscala, operatiunea este impozabila in Romania, la utilizatorul serviciilor respective.  
 
 
 
Astfel, pentru operatiunea efectuata, beneficiarul din Romania datoreaza TVA prin aplicarea regimului de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427 daca este persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA.
 
In acest caz, sunt aplicabile prevederile regulii generale de taxare de la art. 133 alin. (2) conform carora impozitarea se efectueaza la locul unde este stabilit beneficiarul serviciilor respective. In situatia dvs., locul prestarii serviciului se considera a fi in Romania.
 
Valoarea operatiunii se evidentiaza in jurnalele pentru TVA si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la rd. 7 si 20 denumit  "Achizitii de bunuri, altele decat cele de la rd. 5 si 6 si achizitii de servicii pentru care beneficiarul din Romania este obligat la plata TVA (taxare inversa)" , dar fara reportarea  sumei la rd. 7.1 si 20.1 care este alocat doar pentru "Achizitii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA (taxare inversa)".      
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu, consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Achizitii de servicii electronice de catre o societate inregistrata in scop de TVA in Romania":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016