Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Refacturare amenzi, regim fiscal TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Aug. 2019 Exclusiv
Tags: tva, refacturare, amenda ministri

Care este tratamentul fiscal aplicat in cazul amenzilor, mai precis aplicarea TVA la refacturarea de amenzi. O societate dealer auto primeste amenzi de la politie pentru masinile in proprietate care sunt inchiriate, iar in contractul de inchiriere sunt prevazute aceste posibile cheltuieli ce urmeaza sa se recupereze de la cel caruia I s-a inchiriat masina.

Raspunsul specialistului


Avand in vedere ca operatiunea nu este de natura unei livrari de bunuri sau unei prestari de servicii, dar nici de natura unei cheltuieli accesorii unei livrari de bunuri sau prestari de servicii, consider ca nu trebuie emisa o factura pentru recuperarea sumei achitate, fiind suficienta o notificare prin care se solicita suma respectiva, dovedita cu documente. In notificare trebuie sa se  faca referire la clauzele contractuale  privind obligatiile cumparatorului cu privire la respectarea legislatiei privind circulatia pe drumurile publice.
 
Cheltuielile accesorii aferente unei livrari de bunuri sau prestari de servicii sunt definite prin art. 286 alin. (3) lit. b) "Baza de impozitare cuprinde urmatoarele: ……. b) cheltuielile accesorii, cum sunt: comisioanele, cheltuielile de ambalare, transport si asigurare, solicitate de catre furnizor/prestator cumparatorului sau beneficiarului. Cheltuielile facturate de furnizorul de bunuri sau de prestatorul de servicii cumparatorului, care fac obiectul unui contract separat si care sunt legate de livrarile de bunuri sau de prestarile de servicii in cauza, se considera cheltuieli accesorii. "Aceste prevederi se completeaza cu cele de la pct. 31 alin. (4) din normele de aplicare ale art. 286 "In cazul refacturarii de cheltuieli, se aplica structura de comisionar conform prevederilor pct. 7 alin. (4) sau, dupa caz, ale pct. 8 alin. (3).
Totusi, structura de comisionar nu se aplica in situatia in care se aplica prevederile pct. 30 alin. (4) si (5), respectiv daca sunt cheltuieli cu impozite si taxe sau sunt cheltuieli accesorii, care cad in sarcina furnizorului/prestatorului in legatura cu operatiunile pe care le-a realizat, fiind recuperate de la client. "
 
Practic, nu se poate considera ca are loc o refacturare de cheltuieli deoarece dealerul/vanzatorul a primit doar un Proces Verbal de amenda, care nu este de natura unei operatiuni din sfera de aplicare a TVA. Suma respectiva poate fi tratata drept un prejudiciu creat de catre cumparatorul  B, in defavoarea vanzatorului A. 
Valoarea unui prejudiciu nu intra in baza de impozitare a TVA, motiv pentru care emiterea unei facturi nu este obligatorie, dar nici interzisa.  
 
In baza de impozitare a TVA nu intra sumele solicitate pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale, aspect reglementat prin art. 286 "Baza de impozitare pentru livrari de bunuri si prestari de servicii efectuate in interiorul tarii" alin. (4) lit. b) din Codul fiscal  "Baza de impozitare" nu cuprinde urmatoarele: ....    b) sumele reprezentand daune-interese, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva/definitiva si irevocabila, dupa caz, penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate; ". 
Recuperarea valorii amenzii se incadreaza in categoria "alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale". 
 
Avand in vedere faptul ca nu reprezinta operatiune din sfera de aplicare a TVA, valoarea facturii emise nu se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari si nu se raporteaza, nici prin decontul de TVA cod 300, dar nici prin declaratia informativa cod 394. 
 
Pana la incasarea sumei facturate, este recomandabil ca inregistrarea sa fie efectuata prin formula contabila 461 "Debitori", = 472 "Venituri inregistrate in avans",,urmand ca dupa incasarea facturii  5121 = 461 sa se efectueze inregistrarea contabila 472 = 7588.  In acest context, am in vedere prevederile pct. 53 alin. (3) din O.M.F.P. nr. 1802  “Veniturile si cheltuielile care rezulta direct si concomitent din aceeasi tranzactie sunt recunoscute simultan in contabilitate, prin asocierea directa intre cheltuielile si veniturile aferente, cu evidentierea distincta a acestor venituri si cheltuieli. ”
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Refacturare amenzi, regim fiscal TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016