Tags: tva, refacturare, amenda ministri
Care este tratamentul fiscal aplicat in cazul amenzilor, mai precis aplicarea TVA la refacturarea de amenzi. O societate dealer auto primeste amenzi de la politie pentru masinile in proprietate care sunt inchiriate, iar in contractul de inchiriere sunt prevazute aceste posibile cheltuieli ce urmeaza sa se recupereze de la cel caruia I s-a inchiriat masina.
Raspunsul specialistului
Avand in vedere ca operatiunea nu este de natura unei livrari de bunuri sau unei prestari de servicii, dar nici de natura unei cheltuieli accesorii unei livrari de bunuri sau prestari de servicii, consider ca nu trebuie emisa o
factura pentru recuperarea sumei achitate, fiind suficienta o notificare prin care se solicita suma respectiva, dovedita cu documente. In notificare trebuie sa se faca referire la clauzele contractuale privind obligatiile cumparatorului cu privire la respectarea legislatiei privind circulatia pe drumurile publice.
Cheltuielile accesorii aferente unei livrari de bunuri sau prestari de servicii sunt definite prin art. 286 alin. (3) lit. b) "Baza de impozitare cuprinde urmatoarele: ……. b) cheltuielile accesorii, cum sunt: comisioanele, cheltuielile de ambalare, transport si asigurare, solicitate de catre furnizor/prestator cumparatorului sau beneficiarului. Cheltuielile facturate de furnizorul de bunuri sau de prestatorul de servicii cumparatorului, care fac obiectul unui contract separat si care sunt legate de livrarile de bunuri sau de prestarile de servicii in cauza, se considera cheltuieli accesorii. "Aceste prevederi se completeaza cu cele de la pct. 31 alin. (4) din normele de aplicare ale art. 286 "In cazul refacturarii de cheltuieli, se aplica structura de comisionar conform prevederilor pct. 7 alin. (4) sau, dupa caz, ale pct. 8 alin. (3).
Totusi, structura de comisionar nu se aplica in situatia in care se aplica prevederile pct. 30 alin. (4) si (5), respectiv daca sunt cheltuieli cu impozite si taxe sau sunt cheltuieli accesorii, care cad in sarcina furnizorului/prestatorului in legatura cu operatiunile pe care le-a realizat, fiind recuperate de la client. "
Practic, nu se poate considera ca are loc o refacturare de cheltuieli deoarece dealerul/vanzatorul a primit doar un Proces Verbal de amenda, care nu este de natura unei operatiuni din sfera de aplicare a TVA. Suma respectiva poate fi tratata drept un prejudiciu creat de catre cumparatorul B, in defavoarea vanzatorului A.
Valoarea unui prejudiciu nu intra in baza de impozitare a TVA, motiv pentru care emiterea unei facturi nu este obligatorie, dar nici interzisa.
In baza de impozitare a TVA nu intra sumele solicitate pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale, aspect reglementat prin art. 286 "Baza de impozitare pentru livrari de bunuri si prestari de servicii efectuate in interiorul tarii" alin. (4) lit. b) din Codul fiscal "Baza de impozitare" nu cuprinde urmatoarele: .... b) sumele reprezentand daune-interese, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva/definitiva si irevocabila, dupa caz, penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate; ".
Recuperarea valorii amenzii se incadreaza in categoria "alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale".
Avand in vedere faptul ca nu reprezinta operatiune din sfera de aplicare a TVA, valoarea facturii emise nu se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari si nu se raporteaza, nici prin
decontul de TVA cod 300, dar nici prin declaratia informativa cod 394.
Pana la incasarea sumei facturate, este recomandabil ca inregistrarea sa fie efectuata prin formula contabila 461 "Debitori", = 472 "Venituri inregistrate in avans",,urmand ca dupa incasarea facturii 5121 = 461 sa se efectueze inregistrarea contabila 472 = 7588. In acest context, am in vedere prevederile pct. 53 alin. (3) din O.M.F.P. nr. 1802 “Veniturile si cheltuielile care rezulta direct si concomitent din aceeasi tranzactie sunt recunoscute simultan in contabilitate, prin asocierea directa intre cheltuielile si veniturile aferente, cu evidentierea distincta a acestor venituri si cheltuieli. ”
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Obligatii TVA achizitie si vanzare auto nou
Intrebare:
Va scriu pentru a va solicita opinia cu privire la o posibila vanzare a unui autovehicul aflat in prezent in proprietatea CLICKWARE SRL. Vehiculul a fost achizitionat recent de la un dealer auto din Cehia si nu a fost inca inmatriculat in Romania. In prezent, are numere provizorii cehe, valabile pana la sfarsitul lunii iunie.
Ia in considerare posibilitatea de a vinde autoturismul inainte de inmatricularea acestuia in Romania, direct catre o persoana fizica cu resedinta...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Vanzare teren persoana fizica. Calitatea de persoana impozabila pentru TVA
Intrebare:
In situatia in care mai multi proprietari persoane fizice (neplatitoare de tva) ai unui teren doresc sa il vanda unui dezvoltator imobiliar, cum vor proceda in urmatoarele situatii in ceea ce priveste TVA:
1. o singura vanzare a intregului teren actual arabil intravilan, dar suma care ii revine fiecarui proprietar ar fi peste 300.000 ron
2. o singura vanzare a intregului teren daca acesta ar deveni teren construibil, daca suma care ii revine fiecarui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Operatiuni scutite de taxa fara drept de deducere
Intrebare:
O asociatie psihologica organizeaza cursuri de formare profesionala de lunga durata in psihoterapie. Scopul si obliectivele asociatiei, conform statut, sunt: elaborarea si organizarea programelor de curs pentru formare profesionala initiala, continua si complementara in specialitatile: psihologie clinica, consiliere psihologica, pshihoterapie cognitiv- comportamentala, consiliere scolara si vocationala...
Veniturile incasate de asociatie pentru aceste cursuri sunt...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regim TVA pentru vanzare onlinetipare, beneficiari diversi
Intrebare:
PFA neplatitor de tva si neinregistrat in scop de tva pentru operatiuni intracomunitare, in Romania. Activitatea consta in vanzarea unor tipare/schite cu instructiuni pentru crosetat/cusut. Aceste schite+instructiunile sunt urcate pe platforme si pot fi achizitonate atat de prsoane fizice din UE/afara UE cat si de persoane juridice platitoare/neplatitoare de tva din UE/afara UE. Care sunt implicatiile din punct de vedere al TVA, de ce plafoame trebuie tinut cont,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Exercitarea dreptului de deducere a TVA
Intrebare:
Un furnizor X, ce furnizeaza servicii de transport rutier, in anul 2024, s-a conformat din proprie initiativa si corectat TVA din facturile de transport emise catre societatea noastra (transport container din Port Constanta catre clientul nostru din Romania) emise in perioada 2018-2020. ("Prin acest fapt se indreapta eroarea necolectarii TVA, avand in vedere ca X SRL a emis facturi pentru prestari de servicii de transport legate de export, in regim de scutire de TVA cu drept...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<