Tags: tva, refacturare, amenda ministri
Care este tratamentul fiscal aplicat in cazul amenzilor, mai precis aplicarea TVA la refacturarea de amenzi. O societate dealer auto primeste amenzi de la politie pentru masinile in proprietate care sunt inchiriate, iar in contractul de inchiriere sunt prevazute aceste posibile cheltuieli ce urmeaza sa se recupereze de la cel caruia I s-a inchiriat masina.
Raspunsul specialistului
Avand in vedere ca operatiunea nu este de natura unei livrari de bunuri sau unei prestari de servicii, dar nici de natura unei cheltuieli accesorii unei livrari de bunuri sau prestari de servicii, consider ca nu trebuie emisa o
factura pentru recuperarea sumei achitate, fiind suficienta o notificare prin care se solicita suma respectiva, dovedita cu documente. In notificare trebuie sa se faca referire la clauzele contractuale privind obligatiile cumparatorului cu privire la respectarea legislatiei privind circulatia pe drumurile publice.
Cheltuielile accesorii aferente unei livrari de bunuri sau prestari de servicii sunt definite prin art. 286 alin. (3) lit. b) "Baza de impozitare cuprinde urmatoarele: ……. b) cheltuielile accesorii, cum sunt: comisioanele, cheltuielile de ambalare, transport si asigurare, solicitate de catre furnizor/prestator cumparatorului sau beneficiarului. Cheltuielile facturate de furnizorul de bunuri sau de prestatorul de servicii cumparatorului, care fac obiectul unui contract separat si care sunt legate de livrarile de bunuri sau de prestarile de servicii in cauza, se considera cheltuieli accesorii. "Aceste prevederi se completeaza cu cele de la pct. 31 alin. (4) din normele de aplicare ale art. 286 "In cazul refacturarii de cheltuieli, se aplica structura de comisionar conform prevederilor pct. 7 alin. (4) sau, dupa caz, ale pct. 8 alin. (3).
Totusi, structura de comisionar nu se aplica in situatia in care se aplica prevederile pct. 30 alin. (4) si (5), respectiv daca sunt cheltuieli cu impozite si taxe sau sunt cheltuieli accesorii, care cad in sarcina furnizorului/prestatorului in legatura cu operatiunile pe care le-a realizat, fiind recuperate de la client. "
Practic, nu se poate considera ca are loc o refacturare de cheltuieli deoarece dealerul/vanzatorul a primit doar un Proces Verbal de amenda, care nu este de natura unei operatiuni din sfera de aplicare a TVA. Suma respectiva poate fi tratata drept un prejudiciu creat de catre cumparatorul B, in defavoarea vanzatorului A.
Valoarea unui prejudiciu nu intra in baza de impozitare a TVA, motiv pentru care emiterea unei facturi nu este obligatorie, dar nici interzisa.
In baza de impozitare a TVA nu intra sumele solicitate pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale, aspect reglementat prin art. 286 "Baza de impozitare pentru livrari de bunuri si prestari de servicii efectuate in interiorul tarii" alin. (4) lit. b) din Codul fiscal "Baza de impozitare" nu cuprinde urmatoarele: .... b) sumele reprezentand daune-interese, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva/definitiva si irevocabila, dupa caz, penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate; ".
Recuperarea valorii amenzii se incadreaza in categoria "alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale".
Avand in vedere faptul ca nu reprezinta operatiune din sfera de aplicare a TVA, valoarea facturii emise nu se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari si nu se raporteaza, nici prin
decontul de TVA cod 300, dar nici prin declaratia informativa cod 394.
Pana la incasarea sumei facturate, este recomandabil ca inregistrarea sa fie efectuata prin formula contabila 461 "Debitori", = 472 "Venituri inregistrate in avans",,urmand ca dupa incasarea facturii 5121 = 461 sa se efectueze inregistrarea contabila 472 = 7588. In acest context, am in vedere prevederile pct. 53 alin. (3) din O.M.F.P. nr. 1802 “Veniturile si cheltuielile care rezulta direct si concomitent din aceeasi tranzactie sunt recunoscute simultan in contabilitate, prin asocierea directa intre cheltuielile si veniturile aferente, cu evidentierea distincta a acestor venituri si cheltuieli. ”
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici
Intrebare:
O societate comerciala, cu sediul in Romania, producatoare de mobilier, are comenzi de livrare in UE, firma nu este platitoare de TVA, dar clientul care doreste mobilierul este platitor de TVA.
Intrebare:
Societatea din Romania este obligata sa devina platitor de TVA, sau poate sa livreze marfuri in UE, pana la nivelul plafonului de 10000 eur? Care este procedura legala care trebuie aplicata?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cota TVA aplicata panourilor fotovoltaice, pompelor de caldura si acumulatorilor
Intrebare:
Ce cota de TVA se aplica pentru urmatoarele situatii:
1. Conform programului Casa Verde 2024, Persoana Fizica achizitioneaza de la Persoana Juridica un Kit sistem fotovoltaic (inclus manopera, panouri, invertor, baterie etc), aceste produse si servicii de montaj se aplica cota de TVA 9%, incluzand si bateria?
2. Persoana Fizica achizitioneaza de la o Persoana Juridica o pompa de caldura si un aparat de aer conditionat, pentru aceste produse ce cota de TVA...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Tratament fiscal utilizare vehicule rutiere
Intrebare:
Avem un parc auto de 12 masini:
1 masina administrator: deplasare domiciliu, diverse intalniri, ocazional deplasari prin tara vizite pct lucru,
1 masina director general - deplasare domiciliu - firma - domiciliu,
3 masisi sefi departamente: deplasare domiciliu - firma - domiciliu,
5 masini traineri: deplasare domiciliu - cabinet - domiciliu si o data pe saptamana teren - puncte lucru,
1 duba folosita pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Corectarea erorilor contabile
Intrebare:
In urma unui control fiscal pentru anul 2021, s-a stabilit o suma suplimentara de plata pentru tva la care nu aveam drept de deducere, penalitati de nedeclarare si dobanzi pentru aceasta suma. Raportul de inspectie a fost comunicat in luna aprilie 2025 iar suma stabilita suplimentar a fost achitata tot in luna aprilie 2025.
Societatea are de recuperat tva.
Va rog sa imi spuneti daca pentru acest tva stabilit suplimentar in Raportul de inspectie fiscala...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regim fiscal TVA pentru vanzare bun imobil si terenul aferent
Intrebare:
Societate platitoare de TVA si impozit pe profit, doreste sa vanda spatiu comercial (neamortizat integral) achizitionat in anul 2002, cu TVA 19%. As dori sa stiu care este tratamentul din punct de vedere al TVA ului pentru mai multe situatii:
- vanzarea catre o societate platitoare de TVA
- vanzarea catre o societate neplatitoare de TVA
- vanzarea catre o persoana fizica platitoare de TVA sau neplatitoare de TVA.
Multumesc, o zi...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<