Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Care este tratamentul TVA care se aplica in situatia unei firme, A, care a achitat o taxa pentru o alta societate, B, taxa fiind scutita de TVA si facturata pe firma A? Aceasta taxa a fost refacturata catre societatea in cauza, B, tot fara TVA.
Raspunsul specialistului
Cheltuielile accesorii reprezinta, conform pct. 30 alin. (4) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, orice cheltuieli cu impozitele si taxele datorate de o persoana impozabila in legatura cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, daca nu sunt incluse in pretul bunurilor livrate ori al serviciilor prestate, ci sunt recuperate de la clienti prin refacturare, se cuprind in baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art. 286 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal.
Nu rezulta din descrierea dumneavoastra ca aceste cheltuieli au legatura cu o livrare sau prestare de servicii de la societatea dumneavoastra catre cealalta societate, deci putem considera ca operatiunea este o refacturare de cheltuieli pentru care tratamentul TVA este prevazut la pct. 31 alin. (4)-(6) din Norme:
„31. (4) In cazul refacturarii de cheltuieli, se aplica structura de comisionar conform prevederilor pct. 7 alin. (4) sau, dupa caz, ale pct. 8 alin. (3). Totusi, structura de comisionar nu se aplica in situatia in care se aplica prevederile pct. 30 alin. (4) si (5), respectiv daca sunt cheltuieli cu impozite si taxe sau sunt cheltuieli accesorii, care cad in sarcina furnizorului/prestatorului in legatura cu operatiunile pe care le-a realizat, fiind recuperate de la client.
(5) Se considera ca are loc o refacturare de cheltuieli, in sensul alin. (4), atunci cand sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

SAF-T Ghid de raportare corecta

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
(6) In masura in care persoana impozabila poate face dovada ca singurul scop este refacturarea de cheltuieli, fiind indeplinite conditiile prevazute la alin. (5), nu este obligata sa aiba inscrisa in obiectul de activitate realizarea livrarilor/prestarilor pe care le refactureaza.
Se considera ca la aplicarea structurii de comisionar exigibilitatea pentru operatiunile refacturate intervine la data emiterii facturii de catre persoana care refactureaza cheltuieli efectuate pentru alte persoane, indiferent de natura operatiunilor refacturate.
Pentru fiecare cheltuiala refacturata se va aplica regimul fiscal al operatiunii de refacturate, referitoare, printre altele, la locul livrarii/prestarii, cotele, scutirile livrarii/prestarii refacturate.”
Prin urmare, pentru fiecare cheltuiala refacturata se va aplica regimul fiscal al operatiunii de refacturate, referitoare, printre altele, la locul livrarii/prestarii, cotele, scutirile livrarii/prestarii refacturate.
Taxele scutite se vor fi facturate fara TVA (treceti 0 la rubrica TVA), aplicand astfel regimul fiscal al operatiunii refacturate. In declaratia 394 se inscriu numai operatiunile taxabile. In cazul refacturarii unei taxe fara TVA, factura respectiva nu face obiectul declaratiei 394.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
REFACTURARE TAXE obtinere autorizatii de constructie. Se factureaza cu TVA?REFACTURARE TAXE locale. Care sunt implicatiile TVA?Articole similare
NOU! Consultanta CONTABILA: 125 de specialisti sunt de garda in 2021!Reglementari comunitare in domeniul transferului partilor sociale si al majorarilor capitalului socialRegimul de taxare a dreptului de utilizare a licentelor, brevetelor si a sistemului know-howGuvernul vrea sa urce la 50.000 euro pragul veniturilor pentru care TVA devine obligatorieTVA la imobiliare si terenuri. 5 intrebari esentiale pentru a aplica TVA-ul corectUltimele articole
Majorare TVA 2025. 3 situatii explicate de specialistAchizitie intracomunitara. 4 obligatii care NU le revin firmelor neplatitoare de TVAPlatitor de TVA. Conditii, documente si ajustare TVA pentru trecere la neplatitor de TVAMajorare TVA la locuinte. Conditii pentru masura tranzitorie 2025 - 2026 cu TVA de 9%Panourile fotovoltaice. Reguli, cote TVA si taxa de timbru verdeArticole similare
Deducere TVA: cine beneficiaza de dreptul de deducereCadouri in bani pentru angajati, cu ocazia Pastelui. Cum se completeaza D112?Vanzare cladire. Inchidere conturi rezerve din reevaluare. Regim fiscal TVA.Tratament FISCAL pentru tichetele cadou acordate angajatilorTVA la tranzactiile imobiliare efectuate de persoanele fiziceUltimele articole
Majorare TVA in 2025: Ce se intampla cu scutirile in domeniul medicale-TVA: Sanctiunile se aplica din 1 IULIE sau 1 AUGUST 2025, in functie de sistemul TVANeplatitor de TVA. Cote de TVA de 9% sau de 19% pentru achizitii din afara RomanieiD700 in 2025. Completare D700 pentru reinregistrare in scopuri de TVAFirme neplatitoare de TVA, servicii din UE. Ce trebuie sa stie despre codul TVA, D301 si D390 VIESArticole similare
Nou de la ANAF: Cine completeaza si depune Formularul 394 in 2017?Achizitie deseuri plastic in regim de taxare inversa. Cum incadram operatiunea in Declaratia 394?Declarare factura de protocol in D394. Cum facem monografia contabila si cum declaram facturile?Bonuri fiscale emise care contin CIF-ul beneficiarului. Se declara in D394?Cum se face inregistrarea facturii primita cu intarziere sau neinregistrata in contabilitate ca urmare a unei eroriUltimele articole
TVA dedus gresit: Ce faci cand ai completat eronat D300 si D394E-TVA: De ce ti se dubleaza TVA-ul si cum justifici diferenteleDepunere declaratii. Luni, 30 iunie 2025, termen limita pentru D394Declaratia 394: Cum completezi in mod corect autofacturileCod TVA anulat, firma reinregistrata in scopuri de TVA. Ce drepturi si obligatii apar
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"