Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Raportare prin decontul special de TVA si achizitii electronice. Cum vom proceda corect?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Mar. 2017 Exclusiv
Tags: decontul special tva, achizitii, servicii electronice, tva, bitcoin

Ne dorim sa venim in sprijinul dumneavoastra inclusiv prin studii de caz care sa solutioneze teme de actualitate si dificultati intalnite frecvent in practica dumneavoastra. Avem in vedere, in cazul urmator, achizitia de servicii electronice, plata cu bitcoin si raportarea prin decontul special de TVA:

"O persoana juridica neinregistrata in scopuri de TVA, dar inregistrata special pentru operatiuni intracomunitare, achizitioneaza servicii pe cale electronica de la persoane juridice din UE si din afara UE. Societatea a intocmit declaratia 301 pentru achizitiile intracomunitare folosind codul special de TVA.

Pentru achizitiile de servicii extracomunitare intocmeste o alta declararatie 301 folosind codul de inregistrare fiscala?
Serviciile respective au fost achitate cu bitcoin folosind o platforma online. Ce document pot folosi drept dovada a platii si ce alte implicatii are folosirea drept metoda de plata pentru aceasta moneda virtuala?"

Serviciile primite pe cale electronica se supun prevederilor regulii generale de taxare reglementate prin art. 278 alin. (2) din Codul fiscal. Conform acestei reguli, locul prestarii se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul. Din acest motiv, in situatia prezentata, serviciile sunt impozabile in Romania, caz in care, societatea pe care o reprezentati trebuie sa achite, efectiv, TVA, pentru serviciile primite. Suma TVA datorata se calculeaza prin aplicarea cotei standard TVA 19% la o baza de impozitare determinata in lei, prin utilizarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre fiecare prestator, considerata drept data exigibilitatii TVA.  

In lipsa unei facturi emise de catre prestatorul intracomunitar, se recomanda sa intocmiti autofactura.
 
In situatia prezentata prin intrebarea formulata, atat valoarea serviciilor primite de la prestatori stabiliti pe teritoriul unor  state terte, cat si valoarea serviciilor primite de la prestatori stabiliti pe teritoriul comunitar, se raporteaza printr-un singur decont special de TVA, formularul cod 301, reglementat prin O.P.A.N.A.F. nr. 592   din 3 februarie 2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (301) "Decont special de taxa pe valoarea adaugata".
 
Valoarea  totala a  serviciilor, rezultate din insumarea acestora intr-o luna calendaristica,  se raporteaza la  sectiunea 4 "Operatiuni prevazute la art. 307 alin. (2), (3), (5) si (6) din Codul fiscal" care se completeaza conform instructiunilor din O.P.A.N.A.F. nr. 592/2016:    

 – persoanele impozabile obligate la plata taxei conform art. 307 alin. (2) din Codul fiscal, care nu sunt inregistrate si nu trebuie sa se inregistreze conform art. 316 din Codul fiscal, indiferent daca sunt sau nu sunt inregistrate conform art. 317 din Codul fiscal, si persoanele juridice neimpozabile care sunt inregistrate conform art. 317 din Codul fiscal, care sunt beneficiare ale serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 278 alin. (2) din Codul fiscal si care sunt furnizate de catre persoane impozabile care nu sunt stabilite pe teritoriul Romaniei sau nu sunt considerate a fi stabilite pentru respectivele prestari de servicii pe teritoriul Romaniei conform prevederilor art. 266 alin. (2) din Codul fiscal, chiar daca sunt inregistrate in Romania conform art. 316 alin. (4) sau (6) din Codul fiscal; "
         
Din valoarea totala raportata la sectiunea 4, la sectiunea 4.1 "Achizitii de servicii intracomunitare, pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA conform art. 307 alin. (2) din Codul fiscal
"se preia pentru raportare  doar valoarea achizitiilor serviciilor intracomunitare. Suma raportata la aceasta sectiune trebuie sa corespunda cu valoarea serviciilor raportate prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES, cu simbolul S, in cadrul aceleasi perioade fiscale, respectand precizarea expresa din O.P.A.N.A.F. nr. 592/2016  "Pentru a evita orice neconcordanta intre livrarile intracomunitare de bunuri, scutite de TVA in statul membru de origine, si achizitiile intracomunitare, evidentiate in decontul special de TVA si in declaratia recapitulativa pentru achizitii intracomunitare, in statul membru de destinatie, momentul exigibilitatii taxei intervine la data emiterii facturii prevazute in legislatia altui stat membru la articolul care transpune prevederile art. 222 din Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata sau, dupa caz, la data emiterii autofacturii prevazute la art. 319 alin. (9) din Codul fiscal
ori in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, daca nu a fost emisa nicio factura/autofactura pana la data respectiva."
 
Referitor la modalitatea de plata, in opinia mea, in eventualitatea unui control incrucisat de catre organul de inspectie fiscala pot exista anumite riscuri in dovedirea realitatii  serviciilor primite deoarece plata prin  bitcoin nu este un sistem de plata  recunoscut, oficial  in Romania.  Din informatiile preluate din diverse studii de piata,  bitcoin,  moneda virtuala, nu este sustinuta de nicio banca centrala sau Guvern si nici de active fizice, iar valoarea sa depinde de increderea oamenilor in aceasta moneda. Totusi, bitcoin poate fi schimbata online cu devize oficiale (euro, dolar, yen sau altele) sau utilizata pentru cumparaturi, chiar daca nu constituie inca o forma acceptata de plata de catre marii retaileri.
 
Astfel, in cazul utilizarii sistemului de plata prin bitcoin, exista doar riscul ca operatiunea facturata/platita  sa nu fie considerata reala.   


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Raportare prin decontul special de TVA si achizitii electronice. Cum vom proceda corect?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016