Tags: vanzare autovehicule, autovehicule second hand, tva, marja de profit
O societate care are ca obiect principal de activitate comertul cu autovehicule, achizitioneaza auto second-hand de la persoane fizice din Romania, pe care le comercializeaza catre alte persoane fizice sau persoane juridice. Societatea doreste sa aplice regimul special pentru TVA la marja de profit. In acest articol, specialistul nostru va arata care este tratamentul fiscal corect pentru urmatoarele situatii, descrise in cele ce urmeaza.
1) TVA-ul aferent costurilor adiacente achizitionarii (Transport, piese si monopera pentru reparatii) se deduce, sau se include in costuri? Exemplu: pret achizitie: 1.000 lei; Piese si monopera reparatii: 500 lei TVA = 95 lei; Pret vanzare 2.500 lei. Care este TVA-ul aferent marjei de profit?
2) Societatea poate aplica in acelasi timp si regimul special si regimul normal de taxare?
3) Pentru o livrare intracomunitara in Ungaria catre o persoana inregistrata in scopuri de TVA (auto second hand, achizitionat cu TVA din Romania) in care transportul este realizat de cumparator, cu mijloace proprii, ce documente sunt necesare pentru ca livrarea sa fie in regim de scutire?
Raspunsul specialistului
Din punct de vedere fiscal, pretul de cumparare este reglementat la art. 312 alin. (1) lit. g) din Codul fiscal, dispozitii care prevad ca marja profitului este diferenta dintre pretul de vanzare aplicat de persoana impozabila revanzatoare si pretul de cumparare, in care:
1. pretul de vanzare constituie suma obtinuta de persoana impozabila revanzatoare de la cumparator sau de la un tert, inclusiv subventiile direct legate de aceasta tranzactie, impozitele, obligatiile de plata, taxele si alte cheltuieli, cum ar fi cele de comision, ambalare, transport si asigurare, percepute de persoana impozabila revanzatoare cumparatorului, cu exceptia reducerilor de pret;
2. pretul de cumparare reprezinta tot ce constituie suma obtinuta, conform definitiei pretului de vanzare, de furnizor, de la persoana impozabila revanzatoare;
Din punct de vedere contabil la pct. 8 alin. (6) se arata ca cost de achizitie inseamna pretul datorat si eventualele cheltuieli conexe minus eventualele reduceri ale costului de achizitie.
In acest sens, costul de achizitie al bunurilor cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective.
In costul de achizitie se includ, de asemenea, comisioanele, taxele notariale, cheltuielile cu obtinerea de autorizatii si alte cheltuieli nerecuperabile, atribuibile direct bunurilor respective.
Cheltuielile de transport sunt incluse in costul de achizitie si atunci cand functia de aprovizionare este externalizata;
Asadar, din punct de vedere contabil in costul de achizitie se include costul transportului ( in cazul de fata).
TVA aferenta achizitiilor direct atribuibile bunului, respectiv transport, piese auto si reparatii, este deductibila.
Din punct de vedere fiscal, pretul de cumparare reprezinta tot ce constituie suma obtinuta, conform definitiei pretului de vanzare, de furnizor, de la persoana impozabila revanzatoare;
Asadar, chiar daca din punct de vedere contabil in costul bunului se inregistreaza toate cheltuielile atribuibile bunului, asa dupa cum am mentionat mai sus, pretul de cumparare pentru calculul marjei, este format din suma pe care dvs. ati platit-o pentru achizitia bunului (obtinuta de furnizor).
In cazul de fata TVA colectata aferenta marjei de profit se calculeaza astfel:
- pretul de achizitie 1.000 lei
- pretul de vanzare 2.500 lei
- marja de profit: 1.500 lei
- Tva colectata aferenta marjei :1.500 lei*19/119=239.49 lei
- valoare venit fara TVA=2260.51(1.500 lei-239.49 lei)
Potrivit art. 312 alin. (7) din Codul fiscal, persoana impozabila revanzatoare poate aplica regimul normal de taxare pentru orice livrare eligibila pentru aplicarea regimului special.
Potrivit prevederilor art. 312 alin (14) din Codul fiscal, in conditiile stabilite prin normele metodologice, persoana impozabila revanzatoare care efectueaza atat operatiuni supuse regimului normal de taxa, cat si regimului special trebuie sa indeplineasca urmatoarele obligatii:
a) sa tina evidente separate pentru operatiunile supuse fiecarui regim;
b) sa stabileasca taxa colectata in cadrul regimului special pentru fiecare perioada fiscala in care trebuie sa depuna decontul de taxa, conform art. 322 si 323.
Potrivit prevederilor pct. 86 alin (4) din Normele metodologice, in scopul aplicarii art. 312 alin. (13) si (14) din Codul fiscal:
a) baza de impozitare pentru fiecare livrare de bunuri supusa regimului special este diferenta dintre marja de profit realizata de persoana impozabila revanzatoare si valoarea taxei aferente marjei respective;
b) marja profitului este diferenta dintre pretul de vanzare si pretul de cumparare al bunului supus regimului special;
c) pentru determinarea taxei colectate aferente fiecarei livrari, din marja profitului determinata conform lit. b) se calculeaza suma taxei colectate corespunzatoare fiecarei livrari prin aplicarea procedeului sutei marite. Taxa colectata intr-o perioada fiscala pentru bunurile supuse regimului special reprezinta suma taxelor pe valoarea adaugata aferente fiecarei livrari de bunuri efectuate in perioada respectiva.
Persoana impozabila nu colecteaza TVA conform regimului special in situatia in care marja profitului, determinata conform alin. (4) lit. b), este negativa.
In scopul aplicarii art. 312 alin. (13) si (14) din Codul fiscal, persoana impozabila revanzatoare va indeplini urmatoarele obligatii:
a) va tine un jurnal special de cumparari in care se inscriu toate bunurile supuse regimului special;
b) va tine un jurnal special de vanzari in care se inscriu toate bunurile livrate in regim special;
c) va tine un registru care permite sa se stabileasca, la finele fiecarei perioade fiscale, totalul bazei de impozitare pentru livrarile efectuate in respectiva perioada fiscala, pe fiecare cota de TVA aplicabila, si, dupa caz, taxa colectata;
d) va emite o
factura prin autofacturare catre fiecare furnizor de la care achizitioneaza bunuri supuse regimului special si care nu este obligat sa emita o
factura.
Factura emisa prin autofacturare trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii:
1. numarul de ordine si data emiterii facturii;
2. data achizitiei si numarul cu care a fost inregistrata in jurnalul special de cumparari prevazut la lit. a) sau data primirii bunurilor;
3. numele si adresa partilor;
4. codul de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile revanzatoare;
5. descrierea si cantitatea de bunuri cumparate sau primite;
6. pretul de cumparare, care se inscrie in
factura la momentul cumpararii pentru bunurile in regim de consignatie.
Din punct de vedere al scutirii taxei, in cazul livrarii intracomunitare de bunuri, potrivit prevederilor art. 294 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, sunt scutite de taxa:
a) livrarile intracomunitare de bunuri catre o persoana care ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru, cu exceptia:
1. livrarilor intracomunitare efectuate de o intreprindere mica, altele decat livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi;
2. livrarilor intracomunitare care au fost supuse regimului special pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, conform prevederilor art. 312;
Potrivit prevederilor art. 312 alin (2) din Codul fiscal, persoana impozabila revanzatoare va aplica regimul special pentru livrarile de bunuri second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, altele decat operele de arta livrate de autorii sau succesorii de drept ai acestora, pentru care exista obligatia colectarii taxei, bunuri pe care le-a achizitionat din interiorul Uniunii Europene, de la unul dintre urmatorii furnizori:
a) o persoana neimpozabila;
b) o persoana impozabila, in masura in care livrarea efectuata de respectiva persoana impozabila este scutita de taxa, conform art. 292 alin. (2) lit. g);
c) o intreprindere mica, in masura in care achizitia respectiva se refera la bunuri de capital;
d) o persoana impozabila revanzatoare, in masura in care livrarea de catre aceasta a fost supusa taxei in regim special.
Asadar, pentru livrarile intracomunitare se aplica regimul special, in conditiile mentionate mai sus, deci nu sunt scutite de taxa.
Daca se aplica regimul normal de TVA, scutirea se aplica conform prevederilor art. 10 din OMFF 103/2016, dispozitii care prevad:
Scutirea de taxa pentru livrarile intracomunitare de bunuri prevazute la art. 294 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, cu exceptiile de la pct. 1 si 2 ale aceleiasi litere a), se justifica pe baza urmatoarelor documente:
a) factura in care trebuie sa fie mentionat codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit cumparatorului in alt stat membru;
b) documentul care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru; si, dupa caz;
c) orice alte documente, cum ar fi: contractul/comanda de vanzare/cumparare, documentele de asigurare.
In cazul livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi catre un cumparator care nu comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, prevazute la art. 294 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, scutirea de taxa se justifica prin:
a) factura sau, daca furnizorul nu este o persoana impozabila, contractul de vanzare-cumparare;
b) documentul care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru sau, dupa caz, prin dovada inmatricularii mijlocului de transport nou in statul membru de destinatie.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: O firma cu sediul in Romania, neplatitoare de TVA, neavand cod special pentru servicii intracomunitare, factureaza prestari de servicii online catre o firma platitoare de TVA cu sediul in Olanda. Facturile sunt lunare. Doresc sa stiu cum ar trebuie sa procedez in aceasta speta: trebuie ca societatea din Romania sa isi ia cod intracomunitar? Care este regimul fiscal al acestor servicii? Multumim!
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate incadrata la mari contribuabili, care are obligatia depunerii D406 incepand cu luna iulie 2022, a depus in ianuarie 2023 declaratiile D406 aferente anului 2022. Tinand cont ca la decembrie 2022 balanta nu este finalizata pana la depunerea bilantului, pentru luna ianuarie 2023 avea obligatia sa retrimita D406 cu noile solduri initiale, iar la februarie 2023 sa depuna rectificativa si la dec 2022, si la ianuarie 2023? Cum se va proceda pana la finalizarea lunii decembrie 2022,...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Nu stim cum sa calculam impozitul datorat de un angajat caruia angajatorul ii acorda servicii turistice, pe perioada concediului. Va rugam sa ne ajutati: art.76, al. 4.1) "Urmatoarele venituri cumulate lunar nu reprezinta venit impozabil in intelesul impozitului pe venit, in limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat: d) contravaloarea serviciilor turistice si/sau tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Una dintre problemele mult discutate recent se refera la obligatia depunerii formularului 700, pana cel tarziu 31 martie 2023, de catre entitati care a fost microintreprindere in 2022 si indeplinesc conditiile specifice de la art. 47 Codul fiscal si la 31 dec 2022 pentru a aplica regimul micro si in 2023. Cu alte cuvinte, pentru ca regimul micro a devenit optional incepand cu 1 ian 2023, se pune intrebarea daca, in aceasta situatie, o microintreprindere trebuie sa-si exercite optiunea pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In aplicarea Legii 448/2006 si 193/2020, este deductibil TVA-ul din factura de achizitie de la o Unitate Protejata autorizata (inregistrata TVA)? Va multumim!
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societatea A are incheiat un contract de colaborare cu o persoana fizica B in vederea executarii de catre B a unor servicii in numele lui A. Soc. A suporta cheltuielile cu transportul si cazarea, in acest sens emitandu-se facturi pe numele soc. A (cu mentiunea pe document a numelui persoanei fizice B). Stiu ca aceste sume vor reprezenta venituri impozabile realizate de catre B, respectiv sunt supuse impozitului pe venit corespunzator. Intrebarea mea este cum evidentiez prin inregistrari...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<