Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Redam mai jos prevederi importante facute de Ministerul Finantelor in ce priveste organizarea informatiilor din lege cu privire la persoanele care vor aplica sistemul TVA la incasare.
Astfel, precizam urmatoarele:
a) De la 1 ianuarie 2013, conform prevederilor art. II din O.G. 15/2012, vor aplica sistemul TVA la incasare persoanele impozabile a caror cifra de afaceri, in perioada 1 oct. 2011- 30 sept. 2012, este inferioara plafonului de 2.250.000 lei. Fata de prevederile generale de la art. 134^2 alin. (3) din Codul fiscal, care se refera la cifra de afaceri din anul precedent ca referinta pentru aplicarea sistemului TVA la incasare, prevederile art. II din O.G. 15/2012 cuprind o alta perioada de referinta, respectiv perioada 1 oct. 2011- 30 sept. 2012. Datorita acestei perioade de referinta diferite, in cazul acestor contribuabili nu va fi luata in calcul si cifra de afaceri realizata dupa data de 1 octombrie 2012.
b) Contribuabilii a caror inregistrare in scopuri de TVA a fost anulata din oficiu de organele fiscale conform art. 153 alin. (9) lit. a)-e) si care vor fi reinregistrati inainte de data de 30 septembrie 2012, vor aplica sistemul TVA la incasare in situatia in care nu au depasit plafonul de 2.250.000 lei in perioada 1 oct. 2011- 30 sept. 2012, in perioada in care aveau un cod valabil de TVA .
Aceste persoane, vor depune pana la data de 25 oct. 2012 o notificare la organele fiscale competente pentru a fi inregistrate in Registrul persoanelor care aplica TVA la incasare.
c) Contribuabilii care s-au inregistrat in scopuri de TVA dupa data de 1 octombrie 2012, vor aplica prevederile generale (cifra de afaceri din anul precedent) de la art. 134^2 alin. (3) lit. a) si de la art. 156^3 alin. (11) din Codul fiscal, respectiv vor depune notificare pana pe data de 25 ianuarie 2013 daca nu au depasit plafonul de 2.250.000 lei in anul 2012 si vor aplica sistemul TVA la incasare incepand cu 1 februarie 2013, cei care au perioada fiscala luna, sau incepand cu 1 aprilie 2013, cei care au perioada fiscala trimestrul.
d) Contribuabilii care au fost scosi din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 alin. (9) lit. a)- e) din Codul fiscal, iar inregistrarea in scopuri de TVA a avut loc dupa data de 1 octombrie 2012, vor depune notificare pana pe 25 ianuarie 2013 daca nu au depasit plafonul
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Examen Consultant Fiscal 2024
de 2.250.000 lei in anul 2012 si vor aplica sistemul TVA la incasare incepand cu 1 februarie 2013, cei care au perioada fiscala luna, sau incepand cu 1 aprilie 2013, cei care au perioada fiscala trimestrul. Nu sunt luate in calculul plafonului realizat in cursul anului 2012 livrarile/prestarile efectuate in perioada in care persoana respectiva nu a avut un cod valabil de TVA.
e) Dupa data de 1 ianuarie 2013, nu vor depune notificari, ci vor fi inregistrati din oficiu de organul fiscal competent in Registrul persoanelor care aplica TVA la incasare urmatoarele categorii de contribuabili:
- Contribuabilii care se inregistreaza ca platitori de TVA in cursul anului conform art. 153 alin. (1) din Codul fiscal, de la data inregistrarii in scopuri de TVA.
- Contribuabilii care sunt scosi din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 alin. (9) lit. a)- e) din Codul fiscal si reinregistrate in scopuri de TVA.
Clarificari importante din norme referitoare la persoane excluse de la aplicarea sistemului TVA la incasare, indiferent de cifra de afaceri realizata (art. 1342 alin. (3) lit. a) si alin. (6)):
- Persoanele care au sediul activitatii economice in afara Romaniei, inregistrate in scopuri de TVA in Romania direct, prin reprezentant fiscal, sau prin sediu fix fara personalitate juridica cum sunt sucursalele,
- Persoanele care fac parte dintr-un grup fiscal unic,
- Persoanele impozabile care au sediul activitatii economice in Romania si care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal.
Avand in vedere ca potrivit prevederilor art. 1342 alin. (3) din Codul fiscal, contribuabilii care vor aplica TVA la incasare vor amana colectarea taxei aferente vanzarilor pana la data incasarii (dar nu mai mult de 90 de zile de la emiterea facturii conform art. 1342 alin. (5) din Codul fiscal), normele trateaza in detaliu documentele pe baza carora se va considera ca incasarea a fost efectuata in
functie de modalitatile de plata, respectiv plata prin banca, compensarea, cesiunea de creante, utilizarea instrumentelor de plata de tip cambie, cec, bilet la ordin. Sunt inserate de asemenea exemple necesare intelegerii corecte a prevederilor legale.
In cazul compensarii intre persoane juridice se aplica prevederile Hotararii Guvernului nr. 685/1999 pentru aprobarea Normelor metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice, in vederea diminuarii blocajului financiar si a pierderilor din economie, si a Regulamentului de compensare a datoriilor nerambursate la scadenta ale
contribuabililor, persoane juridice, cu modificarile si completarile ulterioare, mentionate in norme, care stabilesc documentele si procedura de urmat astfel:
1) pentru facturi cu sume restante mai vechi de 30 de zile si care au o valoare individuala mai mare de 10.000 lei, compensarea trebuie realizata pe baza ordinul de compensare emis de IMI (Institutul de Management si Informatica)
2) pentru facturi cu sume mai noi de 30 de zile, cu o valoare individuala mai mica de 10.000 lei:
i) in cazul in care persoanele juridice opteaza sa intre in sistemul de compensare prevazut de H.G. nr. 685/1999, compensarea se va realiza prin IMI, conform pct. 1,
ii) in cazul in care persoanele juridice nu opteaza sa intre in sistemul de compensare prevazut de H.G. nr. 685/1999, compensarea se realizeaza pe baza documentelor prevazute de H.G.
nr. 685/1999.
In cazul incasarii in numerar a contravalorii facturii, in sensul art. 1342 alin. (6) lit. d) din Codul fiscal, furnizorul/ prestatorul care este obligat la aplicarea sistemului TVA la incasare, exclude de la aplicarea sistemului TVA la incasare acele sume dintr-o factura care sunt incasate in numerar pana in ziua emiterii facturii, inclusiv, de la beneficiari persoane juridice, persoane fizice inregistrate in
scopuri de TVA, persoane fizice autorizate, liber profesionisti si asocieri fara personalitate juridica.
Pentru eventualele diferente neachitate pana la data emiterii facturii, furnizorul/prestatorul aplica sistemul TVA la incasare si inscrie mentiunea prevazuta la art. 155 alin. (19) lit. p) din Codul fiscal, cu exceptia situatiei in care livrarea/prestarea se incadreaza in alta categorie exceptata prevazuta la art. 1342 alin. (6) din Codul fiscal.
Exemplu:
Societatea A, care aplica sistemul TVA la incasare, livreaza piese de schimb in valoare de 1000 lei catre societatea B in data de 12 martie 2013. Factura in valoarea de 1000 lei plus 240 lei TVA, este emisa in data de 12 martie, data pana la care societatea A a incasat deja 500 lei in numerar de la societatea B. Pe factura emisa, societatea A va mentiona separat valoarea care a fostincasata in numerar si a TVA aferenta, respectiv 403 lei plus 97 lei TVA pentru care se aplica regimul normal de exigibilitate, si separat diferenta de 597 lei plus 143 lei TVA in dreptul careia se inscrie mentiunea "TVA la incasare".
Daca in data de 20 aprilie 2013 societatea B va face o alta plata in numerar de 300 lei, la societatea A exigibilitatea TVA aferente acestei sume incasate in numerar, respectiv 58 lei, intervine la data de 20 aprilie 2013.
La societatea B exigibilitatea taxei aferente acestei plati intervine de asemenea in data de 20 aprilie 2013, respectiv B va deduce TVA in suma de 58 lei in decontul lunii aprilie 2013.
Totodata, in norme se prevede in mod expres ca persoanele obligate la aplicarea sistemului TVA la incasare trebuie sa inscrie in factura mentiunea "TVA la incasare" conform prevederilor art. 155 alin. (19) din Codul fiscal, pentru a permite beneficiarilor sa cunoasca faptul ca exigibilitatea taxei este amanata pana la data platii numai pentru operatiunile pe care nu trebuie sa le excluda de la aplicarea TVA la incasare prevazute la art. 1342 alin. (6) din Codul fiscal.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Facturare taxa pentru marca comunitara. Completam D 390 VIES? Cum inregistram?Livrari de bunuri in decembrie 2017. EXIGIBILITATEA TVAAchizitie intracomunitara de bunuri. Caz special si tratamentul contabil si fiscalIncasarea in numerar a facturilor si sistemul TVA la incasare. ModificariBaza de impozitare a TVA pentru importurile de bunuriUltimele articole
Facturi netrimise prin E-Factura. Care este tratamentul fiscal pentru impozitul pe profit si TVAAchizitie intracomunitara de bunuri. In ce luna trebuie cuprinsa tranzactia in D390Examenul CECCAR 2024. Teste rezolvate, exact in genul celor care se dau la examenControale ANAF pe TVA. Ce documente verifica Fiscul in cazul unui control de TVAFirme care fac autofacturi pentru transporturi efectuate. Monografie contabila necesaraArticole similare
Anulare cod de inregistrare in scopuri de TVA. Ce consecinte fiscale apar?In ce mod facem decontul TVA pentru bunurile primite in consignatie?Achizitii intracomunitare de bunuri second hand. Marja profitului. TVA. ExempluDecont de TVA - declararea biletelor de avion. Implicatii fiscaleCum inregistram cheltuielile omise in anii precedenti?Ultimele articole
Cladiri inchiriate catre persoane juridice. Se aplica modificari din 2025 cu privire la impozit?FACTURI care NU au fost trimise in SPV in termen de 5 zile. Se aplica sanctiuni?E-TVA: Firme care inregistreaza diferente justificate intre D300 si decontul precompletat. Cum trebuie sa procedezeE-Factura in 2024. Este obligatorie atasarea PDF-ului FACTURIi dupa transmiterea acesteia in sistem?Impozitare autoturisme de lux si completarea Declaratiei 216Articole similare
Cum deducem TVA-ul la achizitii de la persoane care aplica TVA LA INCASARE?TVA LA INCASARE. Factura in termen. Cum gestionam TVA-ul la nerespectarea termenelor?Deducerea TVA la achizitii. Invins sau invingator? CE, CAT si CUM poate fi dedusPerioada fiscala trimestru calendaristic. Cum determinam exigibilitatea TVA?Buletin informativ ANAF. Actele normative cu incidenta in materie fiscala publicate in perioada 15-19 martie 2021Ultimele articole
Miercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVACe OBLIGATII au persoanele care utilizeaza sistemul E-TVA, implementat din 1 august 2024Leasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVAPersoanele care primesc Notificarea de conformare e-TVA nu sunt obligate sa raspunda pana in 2025Articole similare
ANAF ramburseaza in februarie TVA in valoare de peste 1,2 mld. leiCodul fiscal 2011 - Titlul IIANAF ramburseaza TVA in februarie in valoare de peste 1.100 milioane leiANAF ramburseaza TVA in luna februarie in valoare de peste 1,5 miliarde de leiProiect MFP: Procedura de restituire a TVA aferente achizitiilor de bunuri sau servicii efectuate de entitatile nonprofitUltimele articole
Bolos: Bonificatia de 3% acordata celor bun-platnici ar putea fi permanentaRadiere SRL, PFA, II, IF. Procedura complexa, explicata pas cu pasImpozitarea veniturilor din strainatate: Ce trebuie sa stii si cum te poate ajuta un avocat fiscalCotele TVA pentru 2024, aplicabile in RomaniaFacilitati speciale pentru bunii platnici, introduse prin OUG 107/2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"