Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Societate comerciala platitoare de TVA si impozit pe profit incheie in anul 2022 un contract de superficie cu o alta societate SRL, pentru un teren extravilan. Durata contractului este de 35 de ani. Pretul contractului este de 150 eur/an/ha si se plateste in prima jumatate a lunii iunie a fiecarui an in avans pentru anul urmator (la curs BNR la data platii). Pentru suma incasata trebuie sa emitem factura? (superficia este scutita de TVA). Ce inregistrari contabile facem si ce obligatii declarative avem? Multumesc.
Raspuns: Superficia este reglementata de Codul civil la art. 693 si urmatoarele. Aceasta este definita ca fiind dreptul superficiarului, obtinut printr-un act juridic, de a avea sau a ridica o constructie pe terenul altei persoane, deasupra sau in subsolul acelui teren, dobandind astfel un drept de folosinta.
Dreptul de superficie se poate constitui pe o durata de cel mult 99 de ani. La implinirea termenului, dreptul de superficie poate fi reinnoit.
Potrivit prevederilor art. 292 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, operatiunea privind acordarea dreptului de superficie cu plata, pentru o anumita perioada, este scutita de taxa.
Potrivit prevederilor de la art. 319 (7) din Codul fiscal, prin exceptie de la alin. (6) lit. a) si d), persoana impozabila nu are obligatia emiterii de facturi pentru operatiunile scutite fara drept de deducere a taxei conform art. 292 alin. (1) si (2).
Potrivit prevederilor din Reglementarile contabile, in creditul contului 472 "Venituri inregistrate in avans" se inregistreaza:
- veniturile inregistrate in avans, aferente perioadelor/exercitiilor financiare urmatoare, cum sunt: sumele facturate sau incasate din chirii, abonamente, asigurari, sume aferente prestarii ulterioare de servicii (de exemplu, asistenta tehnica) etc. (411, 461, 512, 531);
In debitul contului 472 "Venituri inregistrate in avans" se inregistreaza:
- veniturile inregistrate in avans si aferente perioadei curente sau exercitiului financiar in curs (704, 705, 706, 708, 766);
In creditul contului 706 "Venituri din redevente, locatii de gestiune si chirii" se inregistreaza.
Declaratiile sunt cele obisnuite pentru sistemul de impunere aplicat.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Raspuns oferit in luna februarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Profit nerepartizat si impozitul pe dividende. Cum procedam?Noutati privind Formularul 010, publicate de ANAFInregistrarea persoanelor impozabile in scopuri de TVA. Material oficial ANAFProiect MFP. Partea 1. Formularul 010Proiect MFP. Partea 2. Formularul 070Ultimele articole
Declaratia 070. Termen depunere si instructiuni de completareCe este o persoana fizica independenta (PFI), cum poate functiona si ce impozite platestePersoana impozabila a carei cifra de afaceri anuala este inferioara plafonului de 300.000 lei poate aplica scutirea de TVAPlatitor de TVA: Ce inseamna, cand si cum devii. Avantaje si dezavantajeFormularul 010 trebuie depus de firme la ANAF ori de cate ori se modifica datele declarate anteriorArticole similare
Livrarea intracomunitara de bunuri - ce reprezinta si studii de caz utileOBLIGATII DECLARATIVE pentru microintreprinderile fara venituriFormulare cu termen la 15 mai. Ce OBLIGATII DECLARATIVE avem?Se schimba regulile pentru dovada platii impozitelorInregistrarea TVA prin optiune si achizitie auto second-hand. Cum procedam?Ultimele articole
E-Transport, cod UIT. Cine are obligatia generarii codului UITVenituri din alte surse. Ce OBLIGATII DECLARATIVE si de plata avetiVenituri din chirii in lei si euro. Ce OBLIGATII DECLARATIVE au persoanele fiziceANAF a publicat Ghidul asociatiilor, fundatiilor si federatiilor, persoane juridice de drept privat fara scop patrimonialDeclaratia Unica in 2024. Cum se calculeaza CAS si CASS in cazul veniturilor din mai multe surseAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"