Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inregistrari contabile si obligatii declarative in cazul contractelor de superficie

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Feb. 2023
Inregistrari contabile si obligatii declarative in cazul contractelor de superficie
Tags: contracte de superficie, inregistrari fiscale, obligatii declarative

Societate comerciala platitoare de TVA si impozit pe profit incheie in anul 2022 un contract de superficie cu o alta societate SRL, pentru un teren extravilan. Durata contractului este de 35 de ani. Pretul contractului este de 150 eur/an/ha si se plateste in prima jumatate a lunii iunie a fiecarui an in avans pentru anul urmator (la curs BNR la data platii). Pentru suma incasata trebuie sa emitem factura? (superficia este scutita de TVA). Ce inregistrari contabile facem si ce obligatii declarative avem? Multumesc.

Raspuns: Superficia este reglementata de Codul civil la art. 693 si urmatoarele. Aceasta este definita ca fiind dreptul superficiarului, obtinut printr-un act juridic, de a avea sau a ridica o constructie pe terenul altei persoane, deasupra sau in subsolul acelui teren, dobandind astfel un drept de folosinta.

Dreptul de superficie se poate constitui pe o durata de cel mult 99 de ani. La implinirea termenului, dreptul de superficie poate fi reinnoit.

Potrivit prevederilor art. 292 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, operatiunea privind acordarea dreptului de superficie cu plata, pentru o anumita perioada, este scutita de taxa.
Potrivit prevederilor de la art. 319 (7) din Codul fiscal, prin exceptie de la alin. (6) lit. a) si d), persoana impozabila nu are obligatia emiterii de facturi pentru operatiunile scutite fara drept de deducere a taxei conform art. 292 alin. (1) si (2).

Potrivit prevederilor din Reglementarile contabile, in creditul contului 472 "Venituri inregistrate in avans" se inregistreaza:
- veniturile inregistrate in avans, aferente perioadelor/exercitiilor financiare urmatoare, cum sunt: sumele facturate sau incasate din chirii, abonamente, asigurari, sume aferente prestarii ulterioare de servicii (de exemplu, asistenta tehnica) etc. (411, 461, 512, 531);

In debitul contului 472 "Venituri inregistrate in avans" se inregistreaza:
- veniturile inregistrate in avans si aferente perioadei curente sau exercitiului financiar in curs (704, 705, 706, 708, 766);
In creditul contului 706 "Venituri din redevente, locatii de gestiune si chirii" se inregistreaza.
Declaratiile sunt cele obisnuite pentru sistemul de impunere aplicat.




Raspuns oferit in luna februarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inregistrari contabile si obligatii declarative in cazul contractelor de superficie":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016