Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inregistrarea in scopuri de TVA a persoanei impozabile inainte si dupa inceperea activitatii economice

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Iun. 2021 Exclusiv
Tags: inregistrare in scopuri de tva, persoana impozabila, activitate economica

Prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 239 din 17 februarie 2021 publicat in Monitorul Oficial nr. 182 din 23 februarie 2021 a fost aprobata Procedura de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art. 316 alin. (1) lit. a), b) sau c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Potrivit procedurii, orice persoana impozabila cu sediul activitatii economice in Romania si care realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile, scutite de TVA cu drept de deducere, si/sau operatiuni care au locul livrarii prestarii in afara Romaniei, dar care dau drept de deducere, trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (1) lit. a), b) sau c) din Codul fiscal.
 

Inregistrarea in scopuri de TVA inainte de inceperea activitatii economice 


Persoana impozabila care solicita inregistrarea in scopuri de TVA inainte de inceperea activitatii economice, daca declara ca depaseste plafonul de scutire de 300.000 de lei sau declara un plafon mai mic, dar opteaza pentru inregistrare depune la organul fiscal competent, dupa caz:

-cererea de inregistrare in scopuri de TVA (formular 098), in cazul persoanelor impozabile care sunt supuse inmatricularii la registrul comertului (SRL, SA); cererea se depune in aceeasi zi cu depunerea la registrul comertului a cererii de inmatriculare;

-declaratia de inregistrare fiscala (010, 070), in cazul persoanelor impozabile care nu sunt supuse inmatricularii la registrul comertului (asociatii, fundatii etc); declaratia se depune cu ocazia primei inregistrari fiscale, de regula cu ocazia infiintarii, iar solicitarea de inregistrare in scopuri de TVA se face prin completarea rubricii „Date privind vectorul fiscal”, sectiunea TVA din declaratie.

Inregistrarea in scopuri de TVA se considera valabila incepand cu data comunicarii certificatului de inregistrare in scopuri de TVA.
 

Inregistrarea in scopuri de TVA dupa inceperea activitatii economice


Persoana impozabila care solicita inregistrarea in scopuri de TVA dupa depasirea plafonului de scutire de 300.000 lei, in cazul in care nu s-a inregistrat de la inceputul activitatii economice si daca in cursul activitatii sale economice nu depaseste plafonul de scutire de 300.000 lei, dar opteaza pentru inregistrare, potrivit dispozitiilor art. 316 alin. (1) lit. b) sau lit. c) din Codul fiscal, depune la organul fiscal competent:

-declaratia de mentiuni, avand completata rubrica „Date privind vectorul fiscal”, sectiunea TVA

Dupa emiterea certificatului de inregistrare in scopuri de TVA pentru persoanele impozabile care au solicitat inregistrarea potrivit art. 316 alin. (1) lit. b) sau c) din Codul fiscal, compartimentul de specialitate verificai daca persoana impozabilai este declaratai inactiva din punct de vedere fiscal. 

Daca persoana impozabila care solicita inregistrarea in scopuri de TVA este declarata inactiva fiscal, compartimentul de specialitate intocmeste Decizia de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA. Data anularii inregistrarii in scopuri de TVA este aceeasi cu data inregistrarii in scopuri de TVA. 

In situatia in care persoana impozabila care solicita inregistrarea in scopuri de TVA nu este declarata inactiva fiscal, compartimentul de specialitate verifica daca persoana impozabila se incadreaza in situatiile de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA, prevazute la art. 316 alin. (11) lit. c) din Codul fiscal (fapte in cazierul fiscal). 

Daca persoana impozabila care solicita inregistrarea in scopuri de TVA sau asociatii/administratorii persoanei impozabile au inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 4 alin. (4) lit. a) din O.G. nr. 39/2015, privind cazierul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, compartimentul de specialitate intocmeste Decizia de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA. Data anularii inregistrarii in scopuri de TVA este aceeasi cu data inregistrarii in scopuri de TVA.

Organul fiscal comunica persoanei impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (1) lit. b) sau c) din Codul fiscal, dupa caz:

-Certificatul de inregistrare in scopuri de TVA - daca persoana impozabila solicitanta nu indeplineste niciuna din conditiile de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA prevazute la art.316 alin.(11) lit.a) sau c) din Codul fiscal,
-Certificatul de inregistrare in scopuri de TVA impreuna cu Decizia de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA - daca persoana impozabila indeplineste una din conditiile de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA prevazute la art.316 alin.(11) lit.a) sau c) din Codul fiscal.

Inregistrarea in scopuri de TVA se considera valabila incepand cu prima zi a lunii urmatoare celei in care persoana impozabila solicita inregistrarea.Sursa: ANAF
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Inregistrarea in scopuri de TVA a persoanei impozabile inainte si dupa inceperea activitatii economice":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016