Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Intrebare: O societate din Romania primeste o factura dintr-un stat non-UE (Emirate) pentru o lucrare efectuata intr-o tara din Uniunea Europeana. Societatea din Romania nu are reprezentanta in celalalt stat membru UE. Aceasta detine, in schimb, un certificat de rezidenta fiscala de la firme din statul non-UE.
Se va aplica taxarea inversa la aceasta factura? Unde se va inregistra in 300? Se retine si se plateste taxa de rezidenta fiscala?
Raspuns:
In situatia in care factura primita nu are inscris TVA, serviciul este impozabil in Romania, aplicandu-se regulile generale de la art 133 alin 2 din Codul fiscal , conform caruia persoana obligata la plata TVA este beneficiarul, persoana impozabila. In aceste conditii, societatea din Romania este persoana obligata la plata TVA, conform art 150 alin 2 si va efectua plata TVA prin taxare inversa (4426 = 4427) conform art 157 alin 2, inscriind operatiunea la rd 7 si 19 in Decontul de TVA.
In situatia in care factura primita are TVA inscris, atunci operatiunea este neimpozabila in Romania, nu se face taxarea inversa sis e declaar in Decontul de TVA la rd 24.
In ceea ce priveste impozitul pe veniturile nerezidentilor, in conditiile in care detineti Certificatul de rezidenta fiscala, nu veti retine la sursa impozit pe venit, ci veti aplica prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri ratificata prin Legea 74/1993, art. 7, conform caruia, veniturile obtinute de societatea din emirate sunt impozabile numai in Emirate.
"ART. 7
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Profiturile intreprinderii
1. Profiturile unei intreprinderi a unui stat contractant sunt impozabile numai in acest stat contractant, in afara de cazul cand intreprinderea exercita activitatea in celalalt stat contractant printr-un sediu permanent situat acolo. Daca intreprinderea exercita activitatea sa in acest mod, profiturile intreprinderii pot fi impuse in celalalt stat, dar numai acea parte din ele care este atribuibila acelui sediu permanent."
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
ANAF: Declaratii fiscale si obligatii de plata cu termen in august 2016Prestari servicii. Avansuri facturate. Cifra de afaceri depasire plafon TVACodul fiscal 2011 - Titlul XA fost aprobat formularul 177 - Cerere privind redirectionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microintreprinderilor- (Ordinul 1679/2022)Factura primita din UE pentru recuperare combustibil si taxa card. Ce aspecte sunt obligatorii privind raportarea in 390 si 300?Ultimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITArticole similare
Regimul deducerilor in noul Cod fiscal, valabil din 2016Achizitie intracomunitara de bunuri facturata cu TVA. Cum procedam la facturare?Ajustarea de TVA pentru bunuri de capital. TOT ce trebuie sa stiiRegim TVA livrari-prestari efectuate de o persoana impozabila aflata in insolventaLichidare voluntara si preluare active de catre asociati. Ce tratament aplicam?Ultimele articole
Operatiuni taxabile din Romania. Cine are obligatia de a plati taxa si care sunt exceptiileCum se stabileste TVA-ul pentru achizitiile intracomunitare de bunuri si serviciiAmenzi RO e-Transport. Exemplu util de monografie contabilaFacturi netrimise prin E-Factura. Care este tratamentul fiscal pentru impozitul pe profit si TVADecont precompletat e-TVA. Patronii IMM-urilor din Romania cer amanarea e-TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"