Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Intrebare: O societate din Romania primeste o factura dintr-un stat non-UE (Emirate) pentru o lucrare efectuata intr-o tara din Uniunea Europeana. Societatea din Romania nu are reprezentanta in celalalt stat membru UE. Aceasta detine, in schimb, un certificat de rezidenta fiscala de la firme din statul non-UE.
Se va aplica taxarea inversa la aceasta factura? Unde se va inregistra in 300? Se retine si se plateste taxa de rezidenta fiscala?
Raspuns:
In situatia in care factura primita nu are inscris TVA, serviciul este impozabil in Romania, aplicandu-se regulile generale de la art 133 alin 2 din Codul fiscal , conform caruia persoana obligata la plata TVA este beneficiarul, persoana impozabila. In aceste conditii, societatea din Romania este persoana obligata la plata TVA, conform art 150 alin 2 si va efectua plata TVA prin taxare inversa (4426 = 4427) conform art 157 alin 2, inscriind operatiunea la rd 7 si 19 in Decontul de TVA.
In situatia in care factura primita are TVA inscris, atunci operatiunea este neimpozabila in Romania, nu se face taxarea inversa sis e declaar in Decontul de TVA la rd 24.
In ceea ce priveste impozitul pe veniturile nerezidentilor, in conditiile in care detineti Certificatul de rezidenta fiscala, nu veti retine la sursa impozit pe venit, ci veti aplica prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri ratificata prin Legea 74/1993, art. 7, conform caruia, veniturile obtinute de societatea din emirate sunt impozabile numai in Emirate.
"ART. 7
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Manual de politici contabile - Stick USB
Cartea Verde a Contabilitatii
Profiturile intreprinderii
1. Profiturile unei intreprinderi a unui stat contractant sunt impozabile numai in acest stat contractant, in afara de cazul cand intreprinderea exercita activitatea in celalalt stat contractant printr-un sediu permanent situat acolo. Daca intreprinderea exercita activitatea sa in acest mod, profiturile intreprinderii pot fi impuse in celalalt stat, dar numai acea parte din ele care este atribuibila acelui sediu permanent."
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Operatiune triunghiulara. Ce obligatii privind TVA-ul apar?Prestare servicii de transport intern. Cum emitem factura de diferente curs valutar?HG 77/2014 clarifica regimul microintreprinderilor. Care sunt noutatile?Reducerile comerciale acordate ulterior datei bilantuluiStornare factura. Cum procedam cu factura de inchiriere si cu garantia?Ultimele articole
Redobandirea codului de TVA dupa anulare. Ce trebuie sa stiiVineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESDe la 1 ianuarie 2025 declaratia D406 devine obligatorie si pentru firmele miciControale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVANoutati fiscale 2025. Ce modificari apar in privinta TVAArticole similare
Noi propuneri din partea Finantelor si explicatii privind plata defalcata TVA/split TVAStudiu de caz: Aprovizionarea de combustibili pentru nave pe teritoriul comunitarAchizitii intracomunitare de bunuri. Cum procedam declararea in D 390 si D 300?Controale ANAF pe TVA. Ce documente verifica Fiscul in cazul unui control de TVATVA la incasare. Dreptul de deducereUltimele articole
Furnizori care NU transmit factura. Cum trebuie emisa autofactura de catre firmeOperatiuni taxabile din Romania. Cine are obligatia de a plati taxa si care sunt exceptiileCum se stabileste TVA-ul pentru achizitiile intracomunitare de bunuri si serviciiAmenzi RO e-Transport. Exemplu util de monografie contabilaFacturi netrimise prin E-Factura. Care este tratamentul fiscal pentru impozitul pe profit si TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"