Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Intrebare: O societate din Romania primeste o factura dintr-un stat non-UE (Emirate) pentru o lucrare efectuata intr-o tara din Uniunea Europeana. Societatea din Romania nu are reprezentanta in celalalt stat membru UE. Aceasta detine, in schimb, un certificat de rezidenta fiscala de la firme din statul non-UE.
Se va aplica taxarea inversa la aceasta factura? Unde se va inregistra in 300? Se retine si se plateste taxa de rezidenta fiscala?
Raspuns:
In situatia in care factura primita nu are inscris TVA, serviciul este impozabil in Romania, aplicandu-se regulile generale de la art 133 alin 2 din Codul fiscal , conform caruia persoana obligata la plata TVA este beneficiarul, persoana impozabila. In aceste conditii, societatea din Romania este persoana obligata la plata TVA, conform art 150 alin 2 si va efectua plata TVA prin taxare inversa (4426 = 4427) conform art 157 alin 2, inscriind operatiunea la rd 7 si 19 in Decontul de TVA.
In situatia in care factura primita are TVA inscris, atunci operatiunea este neimpozabila in Romania, nu se face taxarea inversa sis e declaar in Decontul de TVA la rd 24.
In ceea ce priveste impozitul pe veniturile nerezidentilor, in conditiile in care detineti Certificatul de rezidenta fiscala, nu veti retine la sursa impozit pe venit, ci veti aplica prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri ratificata prin Legea 74/1993, art. 7, conform caruia, veniturile obtinute de societatea din emirate sunt impozabile numai in Emirate.
"ART. 7

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Profiturile intreprinderii
1. Profiturile unei intreprinderi a unui stat contractant sunt impozabile numai in acest stat contractant, in afara de cazul cand intreprinderea exercita activitatea in celalalt stat contractant printr-un sediu permanent situat acolo. Daca intreprinderea exercita activitatea sa in acest mod, profiturile intreprinderii pot fi impuse in celalalt stat, dar numai acea parte din ele care este atribuibila acelui sediu permanent."

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Comunicat ANAF privind importurile si achizitiile in alt stat UE in 2012Incasari si plati pe baza unui bilet la ordin. Cum deducem TVA-ul?OMFP nr. 1341 din 2013: Accizele se aplica dupa noi reguliAsociere in participatiune cu o institutie publica. Regim TVASAF-T in 2025. Cine trebuie sa depuna D406 pana pe 31 ianuarie 2025Ultimele articole
Majorare TVA 2025. 3 situatii explicate de specialistAchizitie intracomunitara. 4 obligatii care NU le revin firmelor neplatitoare de TVAPlatitor de TVA. Conditii, documente si ajustare TVA pentru trecere la neplatitor de TVAMajorare TVA la locuinte. Conditii pentru masura tranzitorie 2025 - 2026 cu TVA de 9%Panourile fotovoltaice. Reguli, cote TVA si taxa de timbru verdeArticole similare
Lichidare voluntara si preluare active de catre asociati. Ce tratament aplicam?Completare declaratie 394 si 300 TAXARE INVERSATVA imobiliare. Care este regimul TVA in cazul livrarii de constructii mai vechi de 2025Achizitie intracomunitara autoturism. Obligatii efectuate inainte si dupa achizitieFactura platita partial. Inregistrare in decontul de TVA si in declaratia informativaUltimele articole
Taxarea inversa generalizata. Risc fiscal sau reforma?TVA imobiliare. Conditii pentru aplicarea cotei de TVA de 9%TVA la apartamente noi in 2025: 9%, 19% sau TAXARE INVERSA?Factura achizitie non-UE. Care este regimul TVAFacturare in RO e-Factura. Facturile in euro pot fi transmise in sistem?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"