Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Novatia unui contract de leasing. Ce procedura aplicam, tinand cont de impozitul pe profit si TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Iun. 2015 Exclusiv
Tags: novatia unui contract de leasing, impozitul pe profit, auto, tva, profit, sume, impozit pe profit

Situatia urmatoare prezinta o firma care renunta la un contract de leasing financiar pentru un autoturism, in baza unui act de novatie. Leasing-ul este preluat de o persoana fizica, fara nicio obligatie de plata (SRL-ul nu recupereaza nimic). Valoarea neamortizata mai este cheltuiala deductibila (la scoaterea auto din evidente) atata vreme cat SRL-ul nu realizeaza venituri in momentul novatiei?


Exista implicatii TVA in acest caz?

La emiterea opiniei vom considera ca novatia contractului de leasing financiar are loc intr-o perioada anterioara datei la care trebuia facturata valoarea reziduala.
 
Astfel, din perspectiva TVA, avansul si respectiv ratele de leasing achitate pana la momentul novatiei sunt considerate prestari de servicii conform art. 129 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, fapt ce nu conduce la obligatia ajustarii TVA dedusa la aceste rate.
 
Retinem faptul ca potrivit OUG 51/1997 privind leasingul, valoarea de transfer a activului finantat prin contractul de leasing este valoarea reziduala.
 
Din perspectiva impozitului pe profit, prin contractul de novatie se realizeaza un instrument juridic de iesire din patrimoniu a activului, actualul utilizator fiind inlocuit de un alt utilizator, persoana fizica.
 
Efectul fiscal la nivelul primului utilizator cedent, societatea, este scaderea din gestiune a activului pe seama cheltuielii cu valoarea neamortizata a activului. Aceasta suma poate sa fie deductibila la calculul impozitului pe profit in contextul in care sunt respectate prevederile de la pct. 3 din Decizia Comisiei Centrale Fiscale 2/2004 conform careia valoarea neamortizata a activelor este cheltuiala deductibila daca acestea sunt cesionate sau casate.
 
In acest context, cheltuiala cu valoarea neamortizata a activului este deductibila daca se realizeaza venituri din cedare sau din casarea activului.
 
Daca cedarea contractului de leasing s-a efectuat fara sa se realizeze un venit (despagubire a societatii) atunci valoarea neamortizata a activului este cheltuiala nedeductibila la calculul impozitului pe profit.
 
Ar mai aparea o situatie ce trebuie justificata daca persoana fizica ce preia contractul de leasing este afiliata societatii. Se impune a se analiza de ce s-a realizat aceasta novatie a contractului de leasing iar societatea trebuie sa justifice ca novatia a avut ca scop protejarea patrimoniului persoanei juridice si nu avantajarea persoanei fizice.
 
De exemplu, daca novatia are loc cu cateva luni inainte de facturarea valorii reziduale si societatea detinea disponibilul de a plati urmatoarele rate ar putea sa existe o interpretare ca societatea a suportat ratele in beneficiul persoanei fizice.
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Mihaela Benta, consultant fiscal


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Novatia unui contract de leasing. Ce procedura aplicam, tinand cont de impozitul pe profit si TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016