keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Cheltuieli cu produse perisabile. Cum tratam costurile din punct de vedere fiscal?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Iun. 2013 Exclusiv
Tags: tva, inregistrari contabile, cheltuieli produse perisabile, cost marfa, marfa depreciata

Analizam mai jos cazul unei societati de alimentatie publica in cadrul careia produsele expuse spre vanzare devin marfuri perisabile daca nu se vand in doua zile dupa ce au fost expuse la vanzare.



Vom vedea astfel daca se poate considera scaderea acestora din gestiune pe costul marfii 607 =371 sau daca se considera marfa depreciate cu nota contabila 658 =371. In plus, vom stabili si care este tratamentul fiscal al costurilor aferente.

Solutia consultantului:

Pentru marfurile de natura alimentara, cheltuiala cu perisabilitatile, respectiv TVA aferenta achizitiilor ce corespunde nivelului de perisabilitati sunt sume deductibile, conform art. 21 alin.(3) lit. d) coroborat cu  art. 148 alin.(2) lit. c) din Codul fiscal.

Pentru cheltuielile cu marfa degradata pentru care nu exista asigurare, cheltuiala cu stocul degradat este nedeductibila la calculul impozitului pe profit, conform art. 21 alin (4) lit.c) din Codul fiscal.

Se necesita analiza TVA dedus la achizitia marfurilor sau a materiilor prime si a materialelor utilizate de dvs. cand productia este efectuata de societate. Sunt posibile 2 situatii:

a) cand nu se ajusteaza TVA dedus la achizitie

b) se ajusteaza TVA dedus la achizitie iar societatea trebuie sa anuleze deducerea.

Nu se impune ajustarea TVA in conditiile stabilite de normele pentru art. 148 alin. (2) din Codul fiscal, dupa cum urmeaza: "Potrivit prevederilor art. 148 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal nu se fac ajustari ale taxei deductibile:

a) in cazul bunurilor de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, respectiv cele care indeplinesc in mod cumulativ urmatoarele conditii:

1. degradarea calitativa a bunurilor se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente. Sunt incluse in aceasta categorie si produsele accizabile pentru care autoritatea competenta a emis decizie de aprobare a distrugerii;
2. se face dovada ca bunurile au fost distruse;

b) in situatia casarii activelor corporale fixe, altele decat bunurile de capital prevazute la art. 149 din Codul fiscal.

(12) In conformitate cu prevederile art. 148  alin. (2) lit. c) din Codul fiscal
, persoana impozabila nu are obligatia ajustarii taxei in cazul perisabilitatilor, in limitele stabilite prin lege, al pierderilor tehnologice sau, dupa caz, al altor consumuri proprii, in limitele stabilite potrivit legii ori, in lipsa acestora, in limitele stabilite de persoana impozabila in norma proprie de consum. In cazul depasirii limitelor de perisabilitate sau a limitelor privind normele tehnologice ori consumurile proprii, astfel cum sunt prevazute la prima teza, se ajusteaza taxa aferenta depasirii acestora.

Prin exceptie, in cazul societatilor de distributie a energiei electrice, nu se face ajustarea taxei pentru cantitatile de energie electrica consumate la nivelul normei proprii de consum tehnologic sau, in lipsa acesteia, la nivelul normei aprobate de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei pentru fiecare societate de distributie a energiei electrice, care include si consumul propriu comercial."

Observam asadar ca se impune neaparat existenta documentelor justificative, prin care stocul degradat este distrus/reciclat. In lipsa documentelor justificative se va ajusta TVA dedus la achizitii si se efectueaza inregistrarea:

635"Cheltuieli cu alte taxe si impozite" = 4426 "TVA deductibila"

In ce priveste scaderea din gestiune a stocurilor, din punct de vedere contabil, consideram aplicabila inregistrarea:

607"Cheltuieli cu marfurile" = 371 "Marfuri"


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016