Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Intrebare: O societate platitoare de tva face un import de cafea in vederea comercializarii. Ea are obligatia achitarii accizelor in vama. In declaratia 103 "Declaratie privind Accizele" am citit ca ...
Intrebare:
O societate platitoare de tva face un import de cafea in vederea comercializarii. Ea are obligatia achitarii accizelor in vama.
In declaratia 103 "Declaratie privind Accizele" am citit ca nu trebuie declarate accizele platite in vama. Va rog sa-mi confirmati daca este adevarat sau fals.
- la vanzarea ulterioara in tara a cafelei importate se mai datoreaza accize?
- anterior achitarii accizelor in vama, societatea are obligatia sa se inregistreze ca platitoare de accize prin completarea declaratiei 010?
Potrivit art. 207 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, sunt supuse accizelor urmatoarele produse:
a) cafea verde, cu codurile NC 0901 11 00 si 0901 12 00; Manualul Contabilului Incepator - stick USB PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025 Agenda Fiscala a Contabilului 2025
b) cafea prajita, inclusiv cafea cu inlocuitori, cu codurile NC 0901 21 00, 0901 22 00 si 0901 90 90;
c) cafea solubila, inclusiv amestecuri cu cafea solubila, cu codurile NC 2101 11 si 2101 12.
Pentru aceste produse, platitorii de accize sunt operatorii economici - persoane juridice, asociatii familiale si persoane fizice autorizate - care achizitioneaza din teritoriul comunitar ori din afara teritoriului comunitar astfel de produse (art. 209 alin. (1)).
Astfel, acciza se datoreaza la achizitia din teritoriul comunitar ori din afara teritoriului comunitar nu si la vanzarea ulterioara a acestor produse pe teritoriul Romaniei.
Pentru cafea, cafea cu inlocuitori si cafea solubila, accizele se datoreaza o singura data si se calculeaza prin aplicarea sumelor fixe pe unitatea de masura asupra cantitatilor intrate pe teritoriul Romaniei. Pentru amestecurile cu cafea solubila intrate pe teritoriul Romaniei, accizele se datoreaza si se calculeaza numai pentru cantitatea de cafea solubila continuta in amestecuri (art. 208 alin. (2)).
Pentru produsele importate, momentul exigibilitatii accizei intervine la data inregistrarii declaratiei vamale de import (art. 211 lit. b)).
Pentru produsele provenite din operatiuni de import, plata accizelor se face la momentul inregistrarii declaratiei vamale de import (art. 213 alin. (2)).
Orice operator economic platitor de accize are obligatia de a depune la autoritatea competenta o declaratie de accize pentru fiecare luna, indiferent daca se datoreaza sau nu plata accizei pentru luna respectiva.
Declaratiile de accize se depun la autoritatea competenta de catre operatorii economici platitori pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei la care se refera declaratia (Art. 214)
Potrivit Instructiunilor de completare a formularului 103 "Declaratie privind accizele",cod 14.13.01.03/a aprobate prin Ordinului Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.101/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, declaratia privind accizele se completeaza si se depune de catre platitorii de accize, carora le revin, potrivit titlului VII din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, obligatiile de plata la bugetul de stat cuprinse in Nomenclatorul privind accizele prevazut in anexa nr. 17.
Operatorii economici importatori de produse accizabile nu vor cuprinde in declaratie accizele aferente produselor provenite din import, care se declara in declaratia vamala.
Astfel, accizele produselor provenite din import, care se declara in declaratia vamala nu se completeaza in Formularul 103 "Declaratie privind accizele".
Potrivit art. 219 alin. (1) si (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, operatorii economici platitori de accize si de impozit la titeiul din productia interna sunt obligati sa se inregistreze la autoritatea fiscala competenta, conform dispozitiilor legale in materie.
Platitorii au obligatia sa tina evidenta accizelor si a impozitului la titeiul din productia interna, dupa caz, conform prevederilor din norme, si sa depuna anual deconturile privind accizele si impozitul la titeiul din productia interna, conform dispozitiilor legale privind obligatiile de plata, la bugetul de stat, pana la data de 30 aprilie a anului urmator celui de raportare.
In acest sens, punctul 33 din Titlul VII al Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca, sumele datorate drept accize si impozit la titeiul din productia interna, se vireaza de catre platitori in conturile corespunzatoare de venituri ale bugetului de stat deschise la unitatile trezoreriei statutului din cadrul unitatilor fiscale in a caror evidenta acestia sunt inregistrati ca platitori de impozite si taxe, cu exceptia accizelor datorate pentru importuri de produse accizabile care se achita in conturile corespunzatoare de venituri ale bugetului de stat deschise la unitatile trezoreriei statului in raza carora functioneaza birourile vamale prin care se deruleaza operatiunile de import.
Instructiunile de completare a formularului (010) "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica" aprobate prin Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 262/2007, cu modificarile si completarile ulterioare prevad ca, la Randul 4 - „Accize” , la inregistrarea initiala se marcheaza cu "X" de catre contribuabilii care, conform legilor in vigoare, devin platitori de accize.
Potrivit art. 77 alin. (1) din Codul de procedura fiscala, modificarile ulterioare ale datelor din declaratia de inregistrare fiscala trebuie aduse la cunostinta organului fiscal competent din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in termen de 30 de zile de la data producerii acestora, prin completarea si depunerea declaratiei de mentiuni.
Intrucat operatorii economici - persoane juridice, asociatii familiale si persoane fizice autorizate - care achizitioneaza din afara teritoriului comunitar produsele prevazute la art. 209 alin. (1) din Codul fiscal devin platitori de accize, in conformitate cu cele prezentate, acestora le revine obligatia de a depune Formularul (010) "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica".

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Codul fiscal 2008 - Capitolul I Sectiunea 5. Deplasarea si primirea produselor accizabile aflate in regim suspensivANAF: Venituri bugetare mai mari cu 13,5% in primul semestru al anuluiBuletin informativ ANAF: Noutati fiscale publicate in Monitor in perioada 6-9 iunie 2023Noutati legislatie Fiscala 02-06 martie 2009 - Monitorul OficialAchizitie bunuri second-hand din state membre - inregistrarea in scopuri de TVAUltimele articole
Intrebari legate de implementarea SAF-T din 2025, pentru firmele care au ca activitate comertulDin 2025 se aplica o noua procedura pentru modificarea din oficiu a vectorului fiscal, cu privire la TVAAchizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?Noi masuri fiscale, adoptate de Guvern! D212 inteligenta, norme impozit micro si pe profit, sprijinirea IMM-urilorImplementare sistem E-Sigiliu. Este deja in vigoare din ianuarie 2024?Articole similare
MFP: Guvernul a aprobat Normele metodologice de aplicare a Codului fiscalCodul fiscal 2008 - Capitolul II. Alte produse accizabile - art. 207-214Lucratorii vamali au dejucat un prejudiciu de 920.000 de lei din TVA si accizePlata accize 2013: Totul despre decontul 120 privind accizeleSorin Blejnar, a fost trimis in judecata pentru evaziune fiscalaUltimele articole
Proiect OUG. 5 modificari aduse de Finante titlului VIII Accize si alte taxe specialeCum a fost modificat Codul Fiscal prin OUG 59/2024. Schimbarile, in vigoare din 20 iunie 2024Montare panouri fotovoltaice. Ce obligatii fiscale trebuie sa indeplineasca prosumatoriiPreturile de vanzare cu amanuntul NU vor mai fi declarate pe suport hartie. Va fi modificat titlul VIII din Legea 227/2015Scutiri la PLATA ACCIZELOR. Documente si autorizatii necesareArticole similare
MFP: Comunicat privind reorganizarea Agentiei Nationale de Administrare FiscalaScutiri de TVA, livrari intracomunitare. Formularul CMR trebuie sa cuprinda si stampila beneficiarului?Cazuri de deductibilitate a TVA. Inregistrari contabileAntrepozitul de TVALeasing operational. Cum se contabilizeaza si cum stabilim deducerea cheltuielilor?Ultimele articole
Firme care fac achizitii intracomunitare. EXEMPLU util pentru completarea D390Sponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorFirme care incaseaza online. Cum se declara veniturile in E-TVAVenituri din chirii in scop turistic. Precizari importante ale ANAF pentru persoanele fiziceE-Transport in 2025. Sanctiuni care se aplica de anul acestaArticole similare
Modificari aduse contributiilor sociale obligatorii de OG 16/2022. Material oficial ANAFCum se completeaza in Declaratia Unica indemnizatiile primite de catre profesionisti conform OUG 30/2020Iata solutia pentru ajustarea TVA dupa inregistrarea in scopuri de TVA a contribuabililorTot ce trebuie sa stii despre decontari si asocierea in participatiune!Autoturism deteriorat. Cum procedam privind neajustarea TVA si impozitarea despagubirii incasate?Ultimele articole
Majorare TVA in 2025: Ce se intampla cu scutirile in domeniul medicalTVA locuinte. CONDITII pentru a beneficia de TVA 9% pana pe 31 iulie 2026e-TVA: Sanctiunile se aplica din 1 IULIE sau 1 AUGUST 2025, in functie de sistemul TVAStocuri si TVA majorat. Cum modifici gestiuneaProsumator. Obligatii fiscale si MONOGRAFIE contabila explicata
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"