Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Proiect OUG. 5 modificari aduse de Finante titlului VIII Accize si alte taxe speciale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 22 Oct. 2024
Proiect OUG. 5 modificari aduse de Finante titlului VIII Accize si alte taxe speciale
Tags: accize si alte taxe speciale, modificare cod fiscal

Ministerul Finantelor a pus in dezbatere publica Proiectul OUGpentru modificarea si completarea titlului VIII "Accize si alte taxe speciale" din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal.

Printre modificari amintim introducerea unui calendar de crestere graduala a nivelului accizelor pentru bere, obligatia de plata anticipata in cazul antrepozitarilor care s-au autorizat incepand cu 1 ianuarie 2024, in primele 36 de luni de valabilitate a autorizatiei si efectuarea unor corelari ca urmare a introducerii noilor dispozitii, etc. Vezi toate modificarile in continuarea articolului.

 

Proiect OUG. 5 modificari aduse de Finante titlului VIII Accize si alte taxe speciale
 

1. Se propune introducerea unui calendar de crestere graduala a nivelului accizelor pentru bere in vederea asigurarii predictibilitatii fiscale pentru acesti operatori economici. Totodata, se propune exceptarea de la prevederile privind actualizarea cu cresterea preturilor de consum, a nivelului accizelor pentru bere avand in vedere faptul ca pentru acest produs se introduce un calendar de crestere graduala a nivelului accizei pentru perioada 2025 -2026, nivel calculat pe baza ratei mediei anuale a inflatiei din anul 2024. 

2. Pentru evitarea riscurilor de neconformare la obligatiile fiscale ale operatorilor economici autorizati cu produse accizabile nou infiintati, precum si in vederea prevenirii eludarii prevederilor legale privind plata accizelor la bugetul de stat, se propune completarea art. 345 din Codul fiscal in sensul introducerii obligatiei de plata anticipata in cazul antrepozitarilor care s-au autorizat incepand cu 1 ianuarie 2024, in primele 36 de luni de valabilitate a autorizatiei si efectuarea unor corelari ca urmare a introducerii noilor dispozitii.

3. Avand in vedere modificarile legislative aduse prin Legea nr. 85/2018 si, respectiv Ordonanta de urgenta nr. 37/2024, care vizeaza conditiile de constituire si mentinere a unui nivel minim al stocurilor de titei si/sau produse petroliere, in scopul garantarii sigurantei in aprovizionare, in cazul situatiilor de disfunctionalitate majora in aprovizionare, al situatiilor de urgenta deosebita sau al situatiilor de criza locala, precum si dobandirea calitatii de entitate centrala de stocare din Romania de catre Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale, se impune completarea prevederilor din Codul fiscal in sensul ca locurile aferente rezervei de stat si rezervei de mobilizare, locurile in care se constituie si se mentin stocurile de urgenta/stocurile specifice, precum si capacitatile de stocare destinate entitatii centrale de stocare sunt asimilate antrepozitelor fiscale de depozitare. 


4. Se propune reformularea art. 435 alin. (9) lit. b) din Codul fiscal in sensul clarificarii posibilitatii de comercializare a tutunului brut sau partial prelucrat si in alte state membre sau la export.

5. Avand in vedere ca in prezent, exista obligatia ca produsele prevazute la art. 439 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal sa fie realizate intr-un antrepozit fiscal de productie tutun prelucrat atunci cand productia acestora presupune utilizarea de tutun prelucrat sau contin tutun prelucrat, se propune crearea cadrului legal prin care se instituie regimul de antrepozitare si in cazul operatorilor economici care doresc sa produca exclusiv produsele prevazute la art. 439 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal.



Sursa: Min. Finantelor

Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Proiect OUG. 5 modificari aduse de Finante titlului VIII Accize si alte taxe speciale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016