Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ministerul Finantelor a pus in dezbatere publica Proiectul OUGpentru modificarea si completarea titlului VIII "Accize si alte taxe speciale" din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal.
Printre modificari amintim introducerea unui calendar de crestere graduala a nivelului accizelor pentru bere, obligatia de plata anticipata in cazul antrepozitarilor care s-au autorizat incepand cu 1 ianuarie 2024, in primele 36 de luni de valabilitate a autorizatiei si efectuarea unor corelari ca urmare a introducerii noilor dispozitii, etc. Vezi toate modificarile in continuarea articolului.
Proiect OUG. 5 modificari aduse de Finante titlului VIII Accize si alte taxe speciale
1. Se propune introducerea unui calendar de crestere graduala a nivelului accizelor pentru bere in vederea asigurarii predictibilitatii fiscale pentru acesti operatori economici. Totodata, se propune exceptarea de la prevederile privind actualizarea cu cresterea preturilor de consum, a nivelului accizelor pentru bere avand in vedere faptul ca pentru acest produs se introduce un calendar de crestere graduala a nivelului accizei pentru perioada 2025 -2026, nivel calculat pe baza ratei mediei anuale a inflatiei din anul 2024.
2. Pentru evitarea riscurilor de neconformare la obligatiile fiscale ale operatorilor economici autorizati cu produse accizabile nou infiintati, precum si in vederea prevenirii eludarii prevederilor legale privind plata accizelor la bugetul de stat, se propune completarea art. 345 din Codul fiscal in sensul introducerii obligatiei de plata anticipata in cazul antrepozitarilor care s-au autorizat incepand cu 1 ianuarie 2024, in primele 36 de luni de valabilitate a autorizatiei si efectuarea unor corelari ca urmare a introducerii noilor dispozitii.
3. Avand in vedere modificarile legislative aduse prin Legea nr. 85/2018 si, respectiv Ordonanta de urgenta nr. 37/2024, care vizeaza conditiile de constituire si mentinere a unui nivel minim al stocurilor de titei si/sau produse petroliere, in scopul garantarii sigurantei in aprovizionare, in cazul situatiilor de disfunctionalitate majora in aprovizionare, al situatiilor de urgenta deosebita sau al situatiilor de criza locala, precum si dobandirea calitatii de entitate centrala de stocare din Romania de catre Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale, se impune completarea prevederilor din Codul fiscal in sensul ca locurile aferente rezervei de stat si rezervei de mobilizare, locurile in care se constituie si se mentin stocurile de urgenta/stocurile specifice, precum si capacitatile de stocare destinate entitatii centrale de stocare sunt asimilate antrepozitelor fiscale de depozitare.
4. Se propune reformularea art. 435 alin. (9) lit. b) din Codul fiscal in sensul clarificarii posibilitatii de comercializare a tutunului brut sau partial prelucrat si in alte state membre sau la export.
5. Avand in vedere ca in prezent, exista obligatia ca produsele prevazute la art. 439 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal sa fie realizate intr-un antrepozit fiscal de productie tutun prelucrat atunci cand productia acestora presupune utilizarea de tutun prelucrat sau contin tutun prelucrat, se propune crearea cadrului legal prin care se instituie regimul de antrepozitare si in cazul operatorilor economici care doresc sa produca exclusiv produsele prevazute la art. 439 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal. Manualul Contabilului Incepator - stick USB Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Sursa: Min. Finantelor
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Nivelul de accize aplicabil de la 1 ianuarie 2016 pentru energia electricaProiect nou: Accizele si legislatia comerciala se modificaNoi reglementari privind accizele | Plata accizelor 2013Regimul produselor accizabile se modifica. Vezi Ordinul MFP nr. 1092MFP a publicat hotararea pentru aplicarea normelor Legii nr. 571 din 2003Ultimele articole
E-Transport: Modificari asupra contraventiilor, implementate prin OUG 43/2024Codul Fiscal, modificat prin OUG 30/2024. Ce schimbari au fost aduse accizelor si altor taxe specialeMontare panouri fotovoltaice. Ce obligatii fiscale trebuie sa indeplineasca prosumatoriiBuletin informativ ANAF: 3 noutati fiscale publicate in Monitor in perioada 06-10 martie 2023Formularul 120 se modifica. Noile instructiuni de completare pentru Decontul privind accizeleArticole similare
Modificarile aduse Codului Fiscal de Legea 370/2022: impozit micro, impozit venit persoane fizice, dividendeNoi modificari in Codul fiscal: Impozit de 16% pentru micii producatori agricoliInformare ANAF cu privire la modificarile aduse de OUG 31/2024 impozitului pe profit, micro si TVACum a fost modificat Codul Fiscal prin HG 653/2023. Schimbarile, in vigoare din 4 august 2023Codul Fiscal, modificat. Ce schimbari prevede Legea 69/2023Ultimele articole
Pragul de impozitare micro ar putea scadea gradual la 88.500 mii euro pana in 2027Cum a fost modificat Codul Fiscal prin OUG 59/2024. Schimbarile, in vigoare din 20 iunie 2024Modificari aduse Codului Fiscal de OUG 34/2024. Schimbarile sunt in vigoare din 12 martie 2024Codul Fiscal, modificat prin OUG 30/2024. Ce schimbari au fost aduse accizelor si altor taxe specialeLegea 207/2025 a fost modificata recent prin Legea 296/2023. Vezi ce schimbari vor fi implementateAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"