Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Montare panouri fotovoltaice. Ce obligatii fiscale trebuie sa indeplineasca prosumatorii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Feb. 2024
Montare panouri fotovoltaice. Ce obligatii fiscale trebuie sa indeplineasca prosumatorii
Tags: montare panouri fotovoltaice, obligatii fiscale , obligatii fiscale prosumatori

Am montat pe firma panouri fotovoltaice, va rog sa-mi scrieti ce obligatii fiscale trebuie indeplinite de firma. Trebuie sa ma inregistrez pentru plata accizelor? Multumesc frumos!

Obligatii fiscale ale prosumatorilor – raspunsul specialistului:

 

Productia de energie electrica face obiectul Titlului VIII Accize si alte taxe speciale din legea 227/2015 privind Codul fiscal.
Totusi, prosumatorii sunt scutiti in anumite conditii de plata unei astfel de accize, astfel cum rezulta din prevederilea art. 399 alin. (1) lit. m) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal si a normelor metodologice date in aplicarea paragrafului, pentru aplicarea acestei facilitati persoanele impozxabile avand obligatia transmiterii in vederea aprobarii unei notificari de catre autoritatea vamala competenta, aceasta reprezinta conditie obligatorie, astfel:

“Art. 358
(1) In intelesul prezentului capitol, energia electrica este produsul cu codul NC 2716.
(2) In scopul aplicarii prevederilor art. 338 si 339, energia electrica este supusa accizelor si accizele devin exigibile la momentul furnizarii energiei electrice, dupa caz, de producatori, distribuitori sau redistribuitori catre consumatorii finali din Romania.
(3) O entitate care produce energie electrica pentru uz propriu este considerata, in sensul aplicarii alin. (2), atat producator, cat si consumator final.
(…)
(5) Operatorii economici autorizati in domeniul energiei electrice au obligatia de a se inregistra la autoritatea competenta inainte de desfasurarea activitatii cu energie electrica, in conditiile prevazute in normele metodologice.”, respectiv:
“17. (1) In sensul art. 358 alin. (2) din Codul fiscal, prin producator, distribuitor sau redistribuitor de energie electrica se intelege operatorul economic autorizat de autoritatea competenta in domeniu sa furnizeze energia electrica direct consumatorilor finali prevazuti la art. 336 pct. 6 din Codul fiscal.
(2) In aplicarea art. 358 alin. (3) din Codul fiscal, in cazul operatorilor economici care produc energie electrica pentru consum propriu, accizele devin exigibile la momentul consumului. Operatorii economici aflati in aceasta situatie au obligatia sa intocmeasca o autofactura in scopuri de accize pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost inregistrat consumul propriu.


(…)
(4) Operatorii economici prevazuti la alin. (1) se inregistreaza la autoritatea vamala teritoriala competenta pentru autorizare. Inregistrarea se face pe baza unei cereri care se intocmeste potrivit modelului prezentat in anexa nr. 5
"Art. 399
(1) Sunt scutite de la plata accizelor:
(...)
m) energia electrica produsa din surse regenerabile de energie; (...)", respectiv NM date in aplicarea paragrafului:
"114. (1) In situatia prevazuta la art. 399 alin. (1) lit. m) din Codul fiscal, scutirea de la plata accizelor se acorda direct pentru energia electrica produsa din surse regenerabile de energie care este furnizata direct unui consumator final.

(2) In intelesul art. 399 alin. (1) lit. m) din Codul fiscal, prin surse regenerabile de energie se intelege surse precum: eoliana, solara, geotermala, a valurilor, a mareelor, energia hidro-, biomasa, gaz de fermentare a deseurilor, gaz de fermentare a namolurilor din instalatiile de epurare a apelor uzate, biogaz si altele asemenea.

(3) Scutirea prevazuta la alin. (1) se acorda in baza notificarii transmise de producatorul de energie electrica la autoritatea vamala teritoriala. Consumatorii casnici producatori de energie electrica care beneficiaza de scutirea prevazuta la alin. (1) nu au obligatia de a notifica autoritatea vamala teritoriala.

(4) Notificarea prevazuta la alin. (3) se intocmeste potrivit modelului prevazut in anexa nr. 23.

(5) In termen de 5 zile lucratoare de la transmiterea notificarii, autoritatea vamala teritoriala comunica solicitantului inregistrarea in registrul special creat in acest scop la nivelul autoritatii vamale competente, daca au fost prezentate documentele prevazute in notificare.

(6) Scutirea de la plata accizelor pentru energia electrica supusa notificarii produce efecte de la data inregistrarii in registrul prevazut la alin. (5). Data inregistrarii se inscrie pe notificare. Termenul de valabilitate a notificarii este de un an de la data inregistrarii.

(7) Autoritatile vamale teritoriale tin evidenta operatorilor economici care au transmis notificari, prin inscrierea acestora in registre speciale, si asigura publicarea pe pagina web a autoritatii vamale a listei cuprinzand acesti operatori economici, lista care se actualizeaza lunar pana la data de 15 a fiecarei luni.

(8) Dupa inregistrarea notificarii, o copie a acestei notificari cu numarul de inregistrare va fi pastrata de producatorul de energie electrica."
 



Raspuns oferit in luna februarie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Montare panouri fotovoltaice. Ce obligatii fiscale trebuie sa indeplineasca prosumatorii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016