Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
ANAF a pus recent, pe site-ul oficial, un material informativ cu privire la modificarile aduse Codului Fiscal de OUG 34/2024, care sunt in vigoare din 12 martie 2024.
ANAF a pus, pe site-ul oficial, un material informativ cu privire la modificarile aduse Codului Fiscal prin OUG 34/2024. Schimbarile au intrat in vigoare din 12 martie 2024.
Modificari aduse Codului Fiscal de OUG 34/2024
TITLUL V - Contributii sociale obligatorii
Forma Codului fiscal in vigoare INAINTE de modificarile aduse de OUG nr. 34/2024
ART. 154 Categorii de persoane fizice exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate
(1) Urmatoarele categorii de persoane fizice sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate:
...
i) persoanele fizice care se afla in concedii medicale pentru incapacitate
temporara de munca, acordate in urma unor accidente de munca sau a unor boli profesionale, in baza Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru indemnizatiile aferente certificatelor medicale;
Forma Codului fiscal in vigoare DUPA modificarile aduse de OUG nr. 34/2024
La articolul 154 alineatul, (1) litera i) va avea urmatorul cuprins:
i) persoanele fizice care se afla in concedii medicale pentru incapacitate temporara de munca, acordate in urma unor accidente de munca sau unor boli profesionale, in baza Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele aflate in concedii medicale in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru care indemnizatiile nu sunt cuprinse in categoriile de venituri supuse contributiei de asigurari sociale de sanatate potrivit art. 155 alin. (1) lit. i), pentru indemnizatiile aferente certificatelor medicale;.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Forma Codului fiscal in vigoare INAINTE de modificarile aduse de OUG nr. 34/2024
SECtIUNEA a 2-a Veniturile pentru care se datoreaza contributia si cota de contributie
ART. 155
Categorii de venituri supuse contributiei de asigurari sociale de sanatate
(1) Contribuabilii la sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazuti la art. 153 alin. (1) lit. a) - d), datoreaza, dupa caz, contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din Romania si din afara Romaniei, cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, pentru care exista obligatia declararii in Romania, realizate din urmatoarele categorii de venituri:
i) indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, acordate in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
Forma Codului fiscal in vigoare DUPA modificarile aduse de OUG nr. 34/2024
La articolul 155 alineatul (1), litera i) va avea urmatorul cuprins:
i) indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, acordate in baza art. 2 alin. (1) lit. a) si b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, aferente concediilor medicale pentru codurile de indemnizatie 01, 07 si 10, prevazute in Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 1.192/745/2020 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical si a instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza carora se acorda indemnizatii asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate si din sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, cu modificarile si completarile ulterioare.
Forma Codului fiscal in vigoare INAINTE de modificarile aduse de OUG nr. 34/2024
ART. 157 Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor
(1) Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, in tara si in strainatate, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, o reprezinta castigul brut care include:
v) indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, acordate in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
Forma Codului fiscal in vigoare DUPA modificarile aduse de OUG nr. 34/2024
La articolul 157 alineatul (1), litera v) va avea urmatorul cuprins:
v) indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate prevazute la art. 155 alin. (1) lit. i).
Baza legala:
OUG nr. 34/2024 privind unele masuri pentru sprijinirea categoriilor de cupluri mama—nou-nascut defavorizate cu tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile pentru nou-nascuti, pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si prorogarea unui termen, a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 347 din 12.04.2024.
Sursa: ANAF
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Vesti rele pentru PFA-uri. Ce alte surprize aduce noul proiect de OUG?Atentie la obligatiile sediilor secundare! Vezi ce trebuie respectat urgentImpozit de 13% pentru salarii si pensii si un nou mod de calcul al impozitului pe autovehiculeZoom fiscal: Ce trebuie sa stim despre drepturile de proprietate intelectuala in 2016Acordare imprumut de catre societate administratorului. Ce conditii sunt obligatorii?Ultimele articole
Cum a fost modificat Codul Fiscal prin OUG 138/2024. Schimbarile se aplica din 1 ianuarie 2025Firme inregistrate in scopuri de TVA dupa depasirea plafonului. Cum poate fi anulat codul special de TVAMicrointreprindere 2024. Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala intra in plafonul de 500.000 euro?PFA sistem real. Cum completeaza CAS si CASS in Declaratia Unica estimativa pe 2024Pragul de impozitare micro ar putea scadea gradual la 88.500 mii euro pana in 2027Articole similare
Codul Fiscal INAINTE si DUPA modificarile aduse de OUG 85/2022Codul Fiscal, modificat. Ce schimbari prevede Legea 69/2023CNIPMMR: 120 de modificari ale Codului fiscal in doar trei luniCodul fiscal INAINTE si DUPA aplicarea Legii 72/2022CNIPMMR nu sustine masura platii defalcate a TVAUltimele articole
Pragul de impozitare micro ar putea scadea gradual la 88.500 mii euro pana in 2027Proiect OUG. 5 modificari aduse de Finante titlului VIII Accize si alte taxe specialeCum a fost modificat Codul Fiscal prin OUG 59/2024. Schimbarile, in vigoare din 20 iunie 2024Informare ANAF cu privire la modificarile aduse de OUG 31/2024 impozitului pe profit, micro si TVACodul Fiscal, modificat prin OUG 30/2024. Ce schimbari au fost aduse accizelor si altor taxe specialeArticole similare
Concediu medical in 2024. Cum se calculeaza CASS conform OUG 34/2024?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"