Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Concediu medical in 2024. Cum se calculeaza CASS conform OUG 34/2024?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Mai. 2024
Concediu medical in 2024. Cum se calculeaza CASS conform OUG 34/2024?
Tags: oug 34/2024, concedii medicale, scutire cass

Conform OUG 34/2024, in cazul unui concediu medical, cod 08, inceput in februarie 2024 ce are continuitate pana la sfarsitul lunii aprilie, cum se calculeaza contributia CASS? Se rectifica lunile februarie si martie pentru inlaturarea cotei CASS? Multumesc.

Calculare CASS concedii medicale – raspunsul specialistului: 

 

Potrivit art. 17 alin. (2) din OUG nr. 34/2024 privind unele masuri pentru sprijinirea categoriilor de cupluri mama-nou-nascut defavorizate cu tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile pentru nou-nascuti, pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si prorogarea unui termen,
Dispozitiile art. 155 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, astfel cum acestea au fost modificate prin prezenta ordonanta de urgenta, se aplica si pentru indemnizatiile aferente concediilor medicale a caror perioada de acordare inceteaza dupa data intrarii in vigoare a prevederilor prezentei ordonante de urgenta.

La art. 155 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, asa cum a fost modificat prin actul normativ sus-mentionat,
Contribuabilii la sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazuti la art. 153 alin. (1) lit. a) - d), datoreaza, dupa caz, contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din Romania si din afara Romaniei, cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, pentru care exista obligatia declararii in Romania, realizate din urmatoarele categorii de venituri: (...) 

i) indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, acordate in baza art. 2 alin. (1) lit. a) si b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, aferente concediilor medicale pentru codurile de indemnizatie 01, 07 si 10, prevazute in Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 1.192/745/2020 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical si a instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza carora se acorda indemnizatii asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate si din sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, cu modificarile si completarile ulterioare.

Asadar, incepand cu 12 aprilie 2024 (data intrarii in vigoare a OUG), pentru concediile medicale a caror perioada de acordare inceteaza dupa data intrarii in vigoare a prevederilor ordonantei de urgenta, a fost reintrodusa scutirea de la plata CASS pentru concediile medicale reglementate de OUG 158/2005, cu exceptia celor cu codurile 01 (boli obisnuite), 07 (carantina) si 10 (reducerea timpului de munca cu o patrime).

Trebuie analizate certificatele de concedii medicale din punct de vedere al datei incetarii concediului medical, respectiv daca incetarea este pana la 11 aprilie 2024 sau dupa aceasta data:- in cazul certificatelor cu codurile 05, 06, 08, 09, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 51, 91, 92 emise pentru perioada care incepe la 1 ianuarie si care se incheie pana la 11 aprilie 2024, indemnizatiei de concediu medical i se aplica CASS. Nu intervine recalcularea taxelor si a indemnizatiei nete.

- in cazul certificatelor cu codurile 05, 06, 08, 09, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 51, 91, 92 emise pentru perioada care incepe la 1 ianuarie si care se incheie dupa 11 aprilie 2024, indemnizatia de concediu medical este scutita de CASS. Aici intervine scutirea de contributie, astfel ca este necesara recalcularea taxelor si a indemnizatiei nete.

In cazul prezentat, pentru concediul medical, cod 08, inceput in februarie 2024 ce are continuitate pana la sfarsitul lunii aprilie, se aplica scutirea de la plata CASS pe intreaga perioada a concediului medical, astfel ca trebuie recalculate taxele si indemnizatia neta pentru luna februarie si martie. Intrucat pe certificatul de concediu medical este bifat in continuare, inseamna ca este vorba de o singura perioada neintrerupta de concediu medical, perioada care inceteaza dupa intrarea in vigoare a prevederilor ordonantei sus-mentionata, astfel ca pentru intreaga perioada de concediu medical (februarie - aprilie), se aplica prevederile in vigoare la reintroducerea scutirii.


Raspuns oferit in luna mai 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Concediu medical in 2024. Cum se calculeaza CASS conform OUG 34/2024?":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016