Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Intrebare O persoana adulta detine un atestat de antrenoriat de la FRT (tenis de camp). Nu este PFA si nu lucreaza cu contract de munca in vreun loc. Aceasta persoana incheie un contract de prestari ...
Intrebare
O persoana adulta detine un atestat de antrenoriat de la FRT (tenis de camp). Nu este PFA si nu lucreaza cu contract de munca in vreun loc.
Aceasta persoana incheie un contract de prestari servicii cu un club de tenis sau cu mai multe pentru a presta catre acestia servicii de antrenoriat.
Ce obligatii are catre Bugetul de stat si Bugetul asigurarilor sociale legat de acest contract de prestari servicii? Toate aceste obligatii intrand in sarcina lui.
Care este modalitatea ideala de decontare?
Raspuns
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
In temeiul Legii educatiei fizice si sportului nr. 69/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, predarea educatiei fizice sau instruirea sportiva, in forme organizate, se asigura numai de persoane atestate in domeniu prin diplome sau certificate recunoscute, in conditiile legii.
In acest sens Carnetul de antrenor confera titularului drepturile si obligatiile prevazute in statutul antrenorilor, statutele si regulamentele federatiilor. Carnetul de antrenor atesta ocupatia de antrenor, care se va exercita in conditiile legii, antrenorul avand obligatia in situatia in care exercita aceasta profesie in mod independent sa se inregistreze din punct de vedere fiscal la administratia fiscala, prin depunerea formularului 010 - Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica.
In situatia prezentata de dvs., plata prestatiei se va face pe baza facturii emise in cazul incasarii contravalorii prestatiei prin banca sau pe baza facturii si chitantei pentru incasarile in numerar, cu respectare prevederilor din Ordonanta Guvernului nr. 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutare, cu modificarile si completarile ulterioare.
Veniturile realizate urmare incheierii contractului de prestari servicii in vederea desfasurarii profesiei de antrenor reprezinta din punct de vedere fiscal venituri din activitati independente, potrivit art. 46 si urmatoarele din Codul fiscal.
In acest context, aveti urmatoarele obligatii:
1) impozitul pe venit
Codul fiscal obliga persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente sa efectueze in cursul anului plati anticipate cu titlu de impozit. Urmare a depunerii unei declaratii privind veniturile si cheltuielile estimate (formularul 220 - Declaratie privind venitul estimate) sau pe baza veniturilor din anul precedent, administratia fiscala stabileste un impozit in sarcina persoanei fizice, impozit care de fapt reprezinta plata anticipata in contul impozitului anual datorat.
Administratia fiscala stabileste astfel platile anticipate pe fiecare sursa de venit, prin emiterea unei decizii care se comunica contribuabililor.
Platile anticipate se efectueaza in 4 rate egale, pana la data de 15 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru:
- 15 martie;
- 15 iunie;
- 15 septembrie;
- 15 decembrie.
Impozitul pe venitul net anual impozabil datorat aferent anului 2010 va fi calculat de catre persoana fizica prin depunerea declaratiei de impunere (formularul 200) pana la data de 25 mai 2011, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net anual impozabil realizat in anul 2010. In venitul brut se includ toate veniturile in bani si in natura, din acesta admitandu-se la deducere numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, astfel cum rezulta din evidentele contabile conduse de contribuabili, cu respectarea prevederilor art. 48 alin. (4) - (7) din Codul fiscal.
>>> Aici gasiti toate informatiile despre modalitati de impunere, declaratiile de completat
2) contributia la asigurarile sociale
Potrivit art. 5 alin. (1) pct. IV. lit. d) si art. 61 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, persoanele autorizate sa desfasoare activitati independente sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii in sistemul public de asigurari sociale, avand prin urmare obligatia contribuirii la acest sistem.
Sunt obligate sa depuna declaratie de asigurare persoanele care realizeaza venituri ca urmare a incadrarii in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 5 alin. (1) pct. IV din Legea nr. 19/2000, indiferent de nivelul veniturilor realizate anual.
Asadar, persoanele autorizate sa desfasoare activitati independente care au cel putin varsta de 18 ani (dar care nu cumuleaza si venituri din activitati pe baza de contract individual de munca sau venituri din pensii) sunt obligate sa se asigure pe baza declaratiei de asigurare pe care trebuie sa o depuna in termen de 30 de zile de la data incadrarii in situatia respectiva la casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau de resedinta.
Venitul lunar asigurat la care se va calcula CAS in cota integrala (31,3% pentru conditii normale de munca) este cel stabilit de persoana fizica prin declaratia de asigurare.
Persoane autorizate sa desfasoare activitati independente datoreaza integral cota de contributie de asigurari sociale corespunzatoare conditiilor de munca in care isi desfasoara activitatea.
3) contributia la asigurarile sciale de sanatate
In temeiul art. 257 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 95/2006, persoanele care realizeaza venituri impozabile din activitati independente care se supun impozitului pe venit au obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate. Daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.
Legea introduce o limita minima pentru contributia la asigurarile sociale de sanatate in situatia in care venitul din activitati independente este singurul venit asupra caruia se calculeaza contributia. Aceasta limita de venit este la nivelul unui salariu de baza minim brut pe tara, lunar si obliga persoanele chiar care realizeaza pierdere din activitatea independenta sa contribuie totusi la sistemul asigurarilor sociale de sanatate la nivelul minim.
Persoanele care nu sunt salariate, dar au obligatia sa isi asigure sanatatea potrivit prevederilor prezentei legi, sunt obligate sa comunice direct casei de asigurari alese veniturile, pe baza contractului de asigurare, in vederea stabilirii si achitarii contributiei de 5,5%. Asadar, pentru veniturile din activitati independente, contributia se plateste de persoana care le realizeaza.
Normele de aplicare a Legii nr. 95/2006 prevad, in cazul persoanelor care desfasoara activitati independente si determina venitul net anual in sistem real pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, obligatia acestora de a vira trimestrial CASS aplicata asupra venitului net determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile, pana la data de 15 a ultimei luni a fiecarui trimestru,. In practica, persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente vireaza trimestrial contributia calculata pe baza deciziei de plati anticipate de impozit, pana la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru.
Dupa obtinerea deciziei de impunere anuala, vor putea fi calculate eventuale diferente ramase de achitat calculate in raport cu aceasta, si platite in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere.
4) contributia pentru concedii si indemnizatii
Contributia pentru concedii si indemnizatii reglementata de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2006 da dreptul persoanelor asigurate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul asigurarilor sociale de sanatate sa beneficieze de concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.
Astfel, in temeiul art. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2006, „dreptul la concediile si indemnizatiile […] este conditionat de plata contributiei de asigurari sociale de sanatate destinata suportarii acestor indemnizatii”.
De aceste drepturi beneficiaza si persoanele fizice care nu desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, dar care sunt autorizate sa desfasoare activitati independente (art. 1 alin. (2) lit. d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2006), in situatia contribuirii la acest sistem.
In situatia in care persoana care desfasoara activitatea de antrenor, in mod independent nu realizeaza si venituri din salarii, CCI de 0,85% se va raporta la venitul din deciziile de impunere emise de administratia fiscala.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi
Articole similare
O noua Declaratie 101 privind impozitul pe profitSituatii in care formularul „Declaratie privind obligatiile la Fondul pentru Mediu” trebuie sa fie depus pe zeroSuspendarea activitatii si inregistrare in contabilitate a cheltuielilor ulterioarePrincipiul neutralitatii fiscale in materie de TVAMFP deschide un cont tranzitoriu pentru plata impozituluiUltimele articole
Facilitati fiscale, OUG 59/2024. Suma netaxabila de 300 lei se poate aplica de mai multe ori?Lista seminariilor web pentru octombrie 2024. Care sunt cele 7 teme propuseControale ANAF august 2024. 5 situatii in care au fost verificate persoanele juridiceProcedura de anulare a obligatiilor fiscale, introdusa prin Ordinul 5521/2024Guvernul a aprobat rectificarea bugetului de stat pe 2024. Care sunt cei 4 piloni principaliArticole similare
Buletin informativ: Acte normative importante in dezbatere publicaNoutati fiscale in privinta impozitului pe veniturile din salarii in vigoare de la 1 ianuarie 20232.000 firme urmeaza sa fie controlate incepand cu 1 maiNoutati Legislatie Fiscala 14 - 20 aprilie 2008ASIGURARIle de sanatate cu acoperire pentru cancer – un beneficiu pentru angajatiUltimele articole
Controale ANAF august 2024. 5 situatii in care au fost verificate persoanele juridice5 sfaturi pentru renovarea locuintei taleMasuri de sprijin pentru populatie si pentru mediul de afaceri, adoptate de GuvernD394 in 2024. In formular se declara contractele de sponsorizare, asigurarea privata de sanatate si ASIGURARIle RCA/Casco?Tarifele politelor de asigurare obligatorie raman plafonate pana la 31 decembrie 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"