Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Un SRL angajeaza cu contract de munca o persoana fizica rezidenta in Germania. Pentru persoana fizica rezidenta in Germania s-a depus in Romania declaratia 030 si s-a obtinut NIF.
1. Va rog sa-mi spuneti ce taxe si contributii trebuie platite catre statul roman (impozit salar, cas, cass, cam) 2. In cazul in care exista scutiri pentru plata anumitor taxe si contributii, de ce documente avem nevoie pentru a justifica aceste scutiri. 3. In afara de declaratia lunara 112, mai trebuie depuse alte declaratii? 4. De ce documente are nevoie din Romania, persoana fizica rezidenta in Germania pentru a dovedi ce taxe si contributii a platit in Romania? Multumesc.Orice persoana sau entitate care este subiect intr-un raport juridic fiscal se inregistreaza fiscal primind un cod de identificare fiscala. In vederea identificarii persoanei in scopul raportarii obligatilor fiscale datorate, legislatia fiscala permite atribuirea unui cod de identificare fiscala, care poate fi codul numeric personal dobandit sau pentru persoanele fizice care nu detin cod numeric personal, numarul de identificare fiscala atribuit de organul fiscal.
In cazul analizat este necesara in primul rand inregistrarea fiscala a persoanelor fizice nerezidente care are drept temei alin. (1) lit. e) al art. 82 din Codul de procedura fiscala. Atribuirea codului de identificare fiscala se face de catre organul fiscal din cadrul ANAF, pe baza declaratiei de inregistrare fiscala (formularului 030) depuse de aceste persoane sau la solicitarea platitorului de venit. Astfel, conform art. 82 alin. (3) din Codul de procedura fiscala, prin exceptie de la regula generala de solicitare a numarului de identificare fiscala, pentru persoanele fizice nerezidente care realizeaza numai venituri supuse regulilor de impunere la sursa, iar impozitul retinut este final, atribuirea codului de identificare fiscala se poate face de organul fiscal la solicitarea platitorului de venit.
Astfel cum se precizeaza si la pct. 43 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 127 din Codul fiscal, in aplicarea prevederilor Conventiilor pentru evitarea dublei impuneri incheiate de Romania cu statele straine, veniturile din activitati dependente realizate de persoane fizice nerezidente care isi desfasoara activitatea in Romania se impun in Romania daca persoana fizica este prezenta in Romania una sau mai multe perioade de timp ce depasesc perioada si conditiile mentionate in conventia de evitare a dublei impuneri incheiata de Romania cu statul strain, prevederile Conventiilor fiind aplicabile numai daca persoana fizica face dovada rezidentei in statul cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Rezidentii statelor cu care Romania are incheiate conventii de evitare a dublei impuneri trebuie sa isi dovedeasca rezidenta fiscala printr-un certificat de rezidenta emis de catre autoritatea fiscala competenta din statul strain sau printr-un alt document eliberat de catre o alta autoritate decat cea fiscala, care are atributii in domeniul certificarii rezidentei conform legislatiei interne a acelui stat. Acest certificat/document este valabil pentru anul/anii pentru care este emis.
Persoanele fizice care realizeaza venituri din Romania si care au rezidenta intr-un stat contractant cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri se impun in Romania conform titlului IV din Codul fiscal pentru venituri, altele decat cele supuse impunerii potrivit titlului VI din Codul fiscal, atunci cand nu prezinta certificatul de rezidenta fiscala sau un alt document prin care se atesta rezidenta fiscala.
In aplicarea prevederilor Conventiei dintre Romania si Germania pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si pe capital, semnata la Berlin la 4 iulie 2001 si ratificata prin Legea 29/2002, ca urmare a prezentarii de catre persoana fizica nerezidenta a certificatului de rezidenta fiscala in Germania, veniturile din activitati dependente realizate de aceasta pentru activitatea desfasurata in Romania se impun in conditiile prevazute in conventie daca respectiva persoana fizica face dovada rezidentei in statul cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri.
Astfel, asa cum se precizeaza si la art. 15 din Conventia pentru evitarea dublei impuneri dintre Romania si Germania, salariile si alte remuneratii similare obtinute de un rezident al unui stat contractant pentru o activitate salariata sunt impozabile numai in acel stat, in afara de cazul in care activitatea salariata este exercitata in celalalt stat contractant. Daca activitatea salariata este astfel exercitata, remuneratiile primite pot fi impuse in celalalt stat.
Remuneratiile obtinute de un rezident al unui stat contractant pentru o activitate salariata exercitata in celalalt stat contractant sunt impozabile numai in primul stat mentionat, daca:
a) beneficiarul este prezent in celalalt stat pentru o perioada sau perioade care nu depasesc in total 183 de zile in orice perioada de 12 luni, incepand sau sfarsind in anul fiscal vizat; si
In vederea aplicarii metodei de evitare a dublei impunerii a veniturilor realizate din statul UE, in conformitate cu articolul corespunzator din Conventie, persoana fizica va putea solicita eliberarea certificatului de atestare a impozitului platit in Germania prin depunerea Cererii pentru eliberarea certificatului privind atestarea impozitului platit in Romania de persoane fizice nerezidente, conform OMFP 583/2016.
Astfel, analizand prevederile enuntate si raportandu-le la situatia analizata, persoana fizica cu rezidenta in Germania urmeaza a fi supusa impozitului pe venit in Romania, urmand a beneficia de prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri in masura in care prezinta certificatul de rezidenta fiscala eliberat de autoritatea fiscala din Germania. In vederea aplicarii metodei de evitare a dublei impunerii a veniturilor realizate din Romania conform art. 23 paragraful (2) din Conventie, persoana fizica nerezidenta va putea solicita, in temeiul art. 232 din Codul fiscal, eliberarea certificatului de atestare a impozitului platit catre bugetul de stat prin depunerea unei cereri la organul fiscal teritorial in raza caruia platitorul de venit este inregistrat ca platitor de impozite si taxe.
Procedura de stabilire a a rezidentei fiscale, precum si formularistica necesara sunt cuprinse in OMFP nr. 1099/2016 pentru reglementarea unor aspecte privind rezidenta in Romania a persoanelor fizice.
Principalele elemente care sunt luate in considerare pentru stabilirea rezidentei unei persoane fizice care paraseste Romania sunt urmatoarele:
a) domiciliul din Romania;
Daca persoana fizica nerezidenta nu face dovada rezidentei intr-un stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri sau este rezident al unui stat cu care Romania nu are incheiata conventie si indeplineste conditiile de rezidenta prevazute la art. 7 pct. 28 lit. b) sau c) din Codul fiscal, se va considera ca este rezident in statul roman. Persoana fizica, potrivit art. 59 alin. (2) din Codul fiscal, are obligatie fiscala integrala in Romania, fiind supusa impozitului pe venit pentru venitul obtinut din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei, incepand cu data de la care aceasta devine rezidenta in Romania.
Persoana fizica nerezidenta trebuie sa inregistreze la organul fiscal central competent formularul Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania in 30 de zile de la implinirea termenului de 183 de zile de prezenta in Romania.
La acest formular persoana fizica nerezidenta anexeaza:
a) copia pasaportului, valabil, iar cetatenii Uniunii Europene anexeaza copia pasaportului sau a documentului national de identitate, valabil;
- referitor la contributia de asigurari sociale (CAS), persoana va fi considerata contribuabil daca are domiciliul ori resedinta in Romania sau, in conditiile prevazute de legislatia europeana aplicabila in domeniul securitatii sociale, daca nu are domiciliul sau resedinta in Romania (art. 136 din Codul fiscal);
Cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European, Confederatiei Elvetiene si Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, care au solicitat si au obtinut dreptul de a sta in Romania pentru o perioada de peste 3 luni, care detin o asigurare pentru boala si maternitate in sistemul de securitate sociala din alt stat membru al UE, SEE si CE sau in statele cu care Romania are incheiate acorduri bilaterale de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala-maternitate, in temeiul legislatiei interne a statelor respective, care produce efecte pe teritoriul Romaniei, si fac dovada valabilitatii asigurarii, in conformitate cu procedura stabilita prin OPANAF nr. 1984/2021, nu au calitatea de contribuabil la sistemul de asigurari sociale de sanatate.
Persoanele care obtin venituri pentru care CASS se retine la sursa, potrivit legii, in vederea exceptarii in cursul anului fiscal de la plata contributiei, au obligatia prezentarii platitorului de venit a unei declaratii pe propria raspundere care sa contina datele de identificare a persoanei in cauza, insotita de documentul portabil A1.
- referitor la contributia asiguratorie pentru munca, este datorata pentru cetatenii romani, cetateni ai altor state sau apatrizii, numai pe perioada in care au, conform legii, domiciliul sau resedinta in Romania, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale.
In vederea respectarii legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, se impune aplicarea Regulamentului (CE) nr. 883/2004 (de baza) si Regulamentul (CE) nr. 987/2009 (de aplicare), potrivit carora persoanele fizice sunt supuse legislatiei de securitate sociala a unui singur stat membru. Regula generala cuprinsa in legislatia europeana din domeniul securitatii sociale este aceea a asigurarii conform legislatiei locului de munca, conform principiului "lex loci laboris", chiar daca persoana isi are domiciliul sau angajatorul sau isi are sediul pe teritoriul altui stat membru. Conform art. 11 alin. (1) din Regulamentul nr. 883/2004, lucratorii care se deplaseaza pe teritoriul UE trebuie sa faca obiectul unei singure legislatii in materie de securitate sociala. Regula generala este stabilita de art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulament si prevede ca persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru se supune legislatiei din statul membru respectiv. Astfel, o persoana este supusa legislatiei unui singur stat membru la un moment dat, conform principiului unicitatii legislatiei aplicabile.
De la regula generala privind aplicarea legislatiei de securitate sociale a statului in care este desfasurata activitatea, Regulamentul stabileste exceptii pentru cazurile in care intervine o detasare internationala sau in caz de pluriactivitate (situatia in care un lucrator desfasoara simultan activitati salariate si/sau independente pe teritoriul a doua sau mai multor state membre), cazuri in care persoana poate ramane supusa legislatiei de securitate din statul sau de origine, potrivit art. 12 si 13 din Regulamentul mentionat.
De asemenea in conformitate cu art. 16 din Regulamentul 883/2004, pot fi prevazute derogari de la situatiile enuntate mai sus, in interesul persoanei. Cererea din persoanei respective, de derogare de la dispozitiile articolelor 11-15 din regulamentul de baza se depune anticipat, ori de cate ori este posibil, la autoritatea competenta sau la organismul desemnat de autoritatea din statul membru a carui legislatie angajatul sau persoana respectiva solicita sa ii fie aplicata.
In aceste cazuri este necesara prezentarea formularului A1 care certifica legislatia de securitate sociala aplicabila titularului formularului, in raport cu resortisantii unuia dintre statele membre ale UE. Prezentarea formularului A1 certifica faptul ca persoana fizica ramane supusa contributiilor sociale obligatorii din statul sau de resedinta, nedatorand si in Romania contributii sociale obligatorii.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
OANAF 2372/2017: Aprobarea Formularului 700Cheltuieli de sponsorizare. Care sunt obligatiile fiscale declarative?Incetarea tuturor contractelor de munca. Declaratia de mentiuniTrecerea de la impozitul pe veniturile microintreprinderilor la impozitul pe profit. Declaratii necesareMicrointreprindere. Cum se face trecerea de la impozitul pe profit la impozitul specificUltimele articole
Doua situatii in care se poate modifica perioada fiscala pentru TVA de la trimestru la lunaConditii pentru modificarea perioadei fiscale de raportare din luna 2023 in trimestru 2024Declaratia 700 in 2023. Cine are OBLIGATIA depunerii formularului pana pe 31 martie 2023Transportul la si de la locul de munca. OBLIGATII FISCALE DECLARATIVE si de plataD700 in 2023: Ce operatiuni se pot face cu ajutorul formularului?Articole similare
OBLIGATII FISCALE DE PLATA privind veniturile din activitati independenteCriterii din formularul cod 088. Beneficii deschidere punct de lucru in raport cu deducerea TVAPrecizari ANAF referitoare la depunerea Declaratiei unice in vederea acordarii bonificatiilor. Ce trebuie sa stie contribuabiliiServicii lucrari constructii: Regim fiscal TVA pentru beneficiar din stat membruOUG 69/2020: Facilitati fiscale pentru contribuabili. Bonificatii. Prorogare termeneUltimele articole
Firma fara salariati la 31 decembrie 2023. Daca angajeaza in 30 de zile, isi poate pastra statutul de microintreprindere?Lista contribuabililor bun-platnici pentru trim. III 2023 a fost publicata pe portalul ANAFImpozitare PFA: 3 studii de caz utile pentru contribuabiliEroare privind anularea codului de inregistrare in scopuri de TVA. Ce consecinte fiscale exista?Contribuabilii trebuie sa indeplineasca 3 conditii pentru a aparea pe lista persoanelor care si-au achitat la timp obligatiile de plataArticole similare
Termen-limita 25 februarie. Ce declaratii se depun?Ce declaratii depunem pana la 26 martie 2012Atentie! 27 februarie este ultima zi pentru Declaratia 112Veniturile din contractele de mandat pot fi cumulate cu pensia?Anunt MFP: Fisa Fiscala NU se depune de catre angajator si in format hartieUltimele articole
Completarea Declaratiei 112 si veniturile exceptate de la plata CAS. ConditiiReminder ANAF! 26 octombrie - termen limita pentru depunerea a noua declaratii fiscale -OMFP 611/2019: Contributii sociale aferente fiecarui tip de asigurat in 2019Calendar ANAF: Obligatii fiscale pentru zilele de 26 si 28 februarieCe obligatii fiscale au contribuabilii pentru zilele de 25 si 26 ianuarieAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"