Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Modificarea vectorului fiscal de la 1 ianuarie 2018. Analiza zilei

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 02 Ian. 2018 Exclusiv
Tags: modificarea vectorului fiscal, vectorul fiscal, obligatii fiscale

Incepand cu 01 ianuarie 2018, conform modificarilor aduse Codului fiscal prin OUG 79/2017 pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor se datoreaza urmatoarele contributii sociale:

  • contributiile de asigurari sociale, datorate bugetului asigurarilor sociale de stat – salariat. Contributia se datoreaza si de catre angajator doar pentru conditii speciale si deosebite de munca; 
  • contributia de asigurari sociale de sanatate, datorata bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate- salariat; 
  • contributia asiguratorie pentru munca, datorata bugetului general consolidat - angajator.
     
Contributia de asigurari pentru somaj, contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale precum si contributia pentru concedii si indemnizatii vor fi eliminate incepand cu 01 ianuarie 2018, data de la care se introduce  contributia asiguratorie pentru munca. Aceste contributii eliminate se incadreaza in categoriile de obligatii fiscale de declarare, cu caracter permanent, care se inscriu in vectorul fiscal. Astfel, aceste modificari determina ajustarea informatiilor din declaratiile de inregistrare fiscala. 
 
Conform Codului de procedura fiscala termenul de declarare a modificarilor este de 15 zile de la data la care au intervenit. Asadar, incepand cu data de 01.01.2018, toate persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora ar trebui sa depuna declaratia de mentiuni, in termen de 15 zile, in vederea inscrierii, in vectorul fiscal a contributiei asiguratorie pentru munca. 
 
Pentru a veni in sprijinul contribuabililor si pentru a evita aglomeratia la ghiseele administratiilor fiscale centrale, avand in vedere termenul scurt de depunere a declaratiei de mentiuni, printr-un proiect de ordin se propune ca modificarea vectorului fiscal sa fie realizata de catre organele fiscale centrale competente, prin inscrierea contributiei asiguratorie pentru munca. 
 
De asemenea, proiectul propune modificarea continutului si instructiunilor de completare a formularelor de inregistrare fiscala (010, 015, 016, 020, 030 si 040) precum si abrogarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3698/2015 pentru aprobarea formularelor de inregistrarea fiscala a contribuabililor si a tipurilor de obligatii fiscale care formeaza vectorul fiscal, si Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2372/2017 pentru aprobarea modelului, continutului, precum si a instructiunilor de completare a formularului (700) "Declaratie pentru inregistrarea/modificarea categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise in vectorul fiscal."
 
Daca ordinul va fi publicat in Monitorul Oficial contribuabilii nu vor mai trebui sa depuna declaratiile de mentiuni pentru modificarea vectorului fiscal.
 
 
Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Modificarea vectorului fiscal de la 1 ianuarie 2018. Analiza zilei":
Rating:

Nota: 2.58 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016