Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
O societate platitoare de TVA la trimestru intampina urmatoarea problema: In luna septembrie a achizitionat produse din Pakistan pentru revanzare. Avand in vedere acest lucru, va trece la plata TVA lunar? Ce declaratie trebuie sa depunea in acest sens si in ce termen?
"Prin art. 274 "Importul de bunuri" lit. a) din Codul fiscal aplicabil in Romania, importul este definit drept intrarea pe teritoriul Uniunii Europene de bunuri care nu se afla in libera circulatie in intelesul art. 29 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene. Prin art. 29 din acest tratat "se considera ca se afla in libera circulatie intr-un stat membru produsele care provin din tari terte, pentru care au fost indeplinite formalitatile de import si pentru care au fost percepute in statul membru respectiv taxele vamale si taxele cu efect echivalent exigibile si care nu au beneficiat de o restituire totala sau partiala a acestor taxe si impuneri."
In situatia in care bunurile respective au fost puse in libera circulatie pe teritoriul unui stat membru, operatiunea este un import pe teritoriul acelui stat, aspect reglementat prin art. 277 "Locul importului de bunuri" alin. (3)" (3) Atunci cand bunurile la care se face referire in art. 274 lit. b), care se afla in libera circulatie la intrarea in Uniunea Europeana, sunt in una dintre situatiile care le-ar permite, daca ar fi fost importate in Uniunea Europeana, in sensul art. 274 lit. a), sa beneficieze de unul dintre regimurile sau situatiile prevazute la art. 295 alin. (1) lit. a) pct. 1 - 7 sau sunt sub o procedura de tranzit intern, locul importului este considerat a fi statul membru pe teritoriul caruia se incheie aceste regimuri sau aceasta procedura." In aceasta situatie, daca bunurile respective sunt preluate ca atare din acel stat membru, de exemplu, din Germania, portul Hamburg, de catre o casa de expeditie/transportator si transportate de pe teritoriul acelui stat membru pe teritoriul Romaniei, operatiunea reprezinta o achizitie intracomunitara de bunuri care are locul in Romania, taxabila in Romania prin aplicarea regimului de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427.
In acest caz, cumparatorul din Romania este obligat sa modifice perioada fiscala din trimestru in luna calendaristica conform prevederilor art. 322 alin. (7), doar in situatia in care a efectuat o achizitie intracomunitara de bunuri, impozabila in Romania " (7) Prin exceptie de la prevederile alin. (2) - (6), pentru persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:
Obligatia modificarii perioadei fiscale din trimestru in luna calendaristica este reglementata si prin O.P.A.N.A.F. nr. 169 din 30 ianuarie 2019 privind aprobarea Procedurii de actualizare a vectorului fiscal, pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de taxa pe valoarea adaugata care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, precum si a modelului si continutului unor formulare.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Achizitii intracomunitare de bunuri. Cum intocmim inregistrarile de import?Cum se declara TVA-ul de import in SAF-TDeclaratia 394: completare sectiuni fara erori si noile modificari de la 1 ianuarie 2017RO e-Factura. Cum se inregistreaza facturile cu TVA in euroDeducere TVA. 3 studii de caz de care au nevoie contribuabiliiUltimele articole
TVA Intracomunitar: ghidul completScutirea de taxa pe valoarea adaugata. Cand se aplica si reguli generale de aplicareSpeta zilei: Facturile emise in lei pot fi incasate in euro?Tratament contabil si fiscal TVA pentru importul de bunuri. Baza de impozitare in vamaCe reguli se aplica de la 1 iulie 2021 pentru importul de marfuri cu numar IOSSArticole similare
ANAF: Declaratii fiscale cu termen in luna noiembrie 2015Ultima zi pentru Formularul 092ACHIZITIE INTRACOMUNITARA, neinregistrare in ROI. Ce consecinte apar?ACHIZITIE INTRACOMUNITARA de bunuri. Tratament fiscal TVAOrdinul 103/2016 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de TVA pentru unele operatiuni din noul Cod fiscalUltimele articole
Achizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?Doua situatii in care se poate modifica perioada fiscala pentru TVA de la trimestru la lunaOperatiuni taxabile din Romania. Cine are obligatia de a plati taxa si care sunt exceptiileCum se stabileste TVA-ul pentru achizitiile intracomunitare de bunuri si serviciiCalendar ANAF: Declaratii scadente in 7 octombrie 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"