Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Import de bunuri sau achizitie intracomunitara. Modificarea perioadei fiscale de raportare TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Oct. 2019
Tags: import de bunuri, achizitie intracomunitara, modificare perioada fiscala

O societate platitoare de TVA la trimestru intampina urmatoarea problema: In luna septembrie a achizitionat produse din Pakistan pentru revanzare. Avand in vedere acest lucru, va trece la plata TVA lunar? Ce declaratie trebuie sa depunea in acest sens si in ce termen?

Iata cum raspunde specialistul nostru la aceste intrebari:

"Prin art. 274 "Importul de bunuri" lit. a) din Codul fiscal aplicabil in Romania, importul este definit drept intrarea pe teritoriul Uniunii Europene de bunuri care nu se afla in libera circulatie in intelesul art. 29 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene. Prin art. 29 din acest tratat "se considera ca se afla in libera circulatie intr-un stat membru produsele care provin din tari terte, pentru care au fost indeplinite formalitatile de import si pentru care au fost percepute in statul membru respectiv taxele vamale si taxele cu efect echivalent exigibile si care nu au beneficiat de o restituire totala sau partiala a acestor taxe si impuneri."
 
Astfel, in situatia in care bunurile respective expediate de catre furnizorul din Pakistan au fost puse in libera circulatie pe teritoriul Romaniei si cumparatorul bunurilor a datorat si achitat TVA in vama din Romania, operatiunea reprezinta un import de bunuri in Romania. In acest context, am in vedere prevederile art. 277 "Locul importului de bunuri" alin. (1) conform carora " (1) Locul importului de bunuri se considera pe teritoriul statului membru in care se afla bunurile cand intra pe teritoriul european. " Conform prevederilor art. 309, plata taxei pentru importul de bunuri supus taxarii, conform prezentului titlu, este obligatia importatorului. Deci, in situatia in care cumparatorul din Romania are dovada realizarii importului in Romania prin detinerea unei declaratii vamale de import in Romania, acesta nu trebuie sa modifice perioada fiscala din trimestrul in luna calendaristica. In acest caz, perioada fiscala ramane trimestrul calendaristic. 

In situatia in care bunurile respective au fost puse in libera circulatie pe teritoriul unui stat membru, operatiunea este un import pe teritoriul acelui stat, aspect reglementat prin art.  277 "Locul importului de bunuri" alin. (3)" (3) Atunci cand bunurile la care se face referire in art. 274 lit. b), care se afla in libera circulatie la intrarea in Uniunea Europeana, sunt in una dintre situatiile care le-ar permite, daca ar fi fost importate in Uniunea Europeana, in sensul art. 274 lit. a), sa beneficieze de unul dintre regimurile sau situatiile prevazute la art. 295 alin. (1) lit. a) pct. 1 - 7 sau sunt sub o procedura de tranzit intern, locul importului este considerat a fi statul membru pe teritoriul caruia se incheie aceste regimuri sau aceasta procedura." In aceasta situatie, daca bunurile respective sunt preluate ca atare din acel stat membru, de exemplu, din Germania, portul Hamburg, de catre o casa de expeditie/transportator si transportate de pe teritoriul acelui stat membru pe teritoriul Romaniei, operatiunea reprezinta o achizitie intracomunitara de bunuri care are locul in Romania, taxabila in Romania prin aplicarea regimului de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427. 

In acest caz, cumparatorul din Romania este obligat sa modifice perioada fiscala din trimestru in luna calendaristica conform prevederilor art. 322 alin. (7), doar in situatia in care a efectuat o achizitie intracomunitara de bunuri, impozabila in Romania " (7) Prin exceptie de la prevederile alin. (2) - (6), pentru persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu: 
a) prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru; …….. "

Obligatia modificarii perioadei fiscale din trimestru in luna calendaristica este reglementata si prin O.P.A.N.A.F. nr. 169 din 30 ianuarie 2019 privind aprobarea Procedurii de actualizare a vectorului fiscal, pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de taxa pe valoarea adaugata care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, precum si a modelului si continutului unor formulare.
 
Astfel, pentru modificarea perioadei fiscale de raportare,cumparatorul din Romania completeaza formularul cod  092 "Declaratie de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania "si il depune la organul fiscal competent in termen de cel 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare care genereaza aceasta obligatie.
Concomitent cu formularul cod 092, la organul fiscal competent se depune si formularul cod 010 denumit “Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica (010), cod 14.13.01.10.11/1” bifat drept "Declaratie de mentiuni " la sectiunea I "FELUL DECLARATIEI". In formular, completarea se efectueaza la sectiunea " V. DATE PRIVIND VECTORUL FISCAL" pct. 1. "Taxa pe valoarea adaugata" subpunct 1.11. "Perioada fiscala" (1.11.1. Lunara). "
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Import de bunuri sau achizitie intracomunitara. Modificarea perioadei fiscale de raportare TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016