Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum poate fi modificata perioada fiscala de raportare din trimestru in luna calendaristica daca plafonul legal este depasit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Ian. 2022
Cum poate fi modificata perioada fiscala de raportare din trimestru in luna calendaristica daca plafonul legal este depasit
Tags: perioada fiscala de raportare, modificare perioada fiscala de raportare, buget depasit

Societatea a realizat venituri din vanzarea imobilizari corporale (teren intravilan) in luna noiembrie 2021. Acum la inceputul anului analizam pentru actualizarea vectorului fiscal, la TVA , daca societatea trebuie sa treaca la termenul de declararea TVA la luna (societatea in prezent declara la trimestru).

Intrebarea noastra este daca veniturile realizate din vanzarea de imobilizari corporale sunt luate in calcul la determinarea cifrei de afaceri fiscale in cadrul plafonului de 100.000 euro? Cu stima.

Raspunsul consultantului fiscal Amelia Dumitras: 
 
Vanzarea unui teren construibil este operatiune taxabila obligatoriu, fie prin aplicarea regimului normal prin colectarea TVA aplicand cota standard 19%, fie prin aplicarea masurilor de simplificare reglementate prin art. 331 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal. Livrarea fiind  taxabila, se incadreaza in categoria operatiunilor cu drept de deducere conform prevederilor art. 297 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal. Astfel, chiar daca terenul respectiv a fost un bun de capital, asa cum este definit prin  art. 266 alin. (1) pct. 3 "3. active corporale fixe reprezinta orice imobilizare corporala amortizabila, constructiile si terenurile de orice fel, detinute pentru a fi utilizate in productia sau livrarea de bunuri ori in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru scopuri administrative; ",  valoarea facturii emise pentru vanzarea, raportata prin decontul de TVA cod 300, fie la randul 9 (regim normal de taxare), fie la randul 13 (regim taxare inversa), se ia in calcul la determinarea plafonului de 100.000 euro la depasirea caruia persoana impozabila este obligata sa solicite modificarea perioadei fiscale de raportare din trimestru in luna calendaristica incepand cu anul 2022. Obligatia este reglementata prin  art. 322 alin. (2) din Codul fiscal “Prin exceptie de la prevederile alin. (1), perioada fiscala este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabila care in cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania conform art. 275 si 278, dar care dau drept de deducere conform art. 297 alin. (4) lit. b), care nu a depasit plafonul de 100.000 euro al carui echivalent in lei se calculeaza conform normelor metodologice, cu exceptia situatiei in care persoana impozabila a efectuat in cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri.”
 
Aceste prevederi se completeaza cu cele de la pct. 103 alin. (2) din normele de aplicare ale acestui articol prin care se reglementeaza si modul de calcul al cifrei de afaceri in lei, prin preluarea sumelor raportate in  deconturile trimestriale de TVA depuse in anul 2021 :
"(2) Echivalentul in lei al plafonului de 100.000 euro, prevazut la art. 322 alin. (2) din Codul fiscal, in orice situatie, se determina pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent, inclusiv pentru persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal, in cursul anului. La determinarea cifrei de afaceri prevazute la art. 322 alin. (2) din Codul fiscal se are in vedere baza de impozitare inscrisa pe randurile din decontul de taxa prevazut la art. 323 din Codul fiscal corespunzatoare livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau a livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, conform prevederilor art. 275 si 278 din Codul fiscal, dar care dau drept de deducere conform art. 297 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, precum si randurile de regularizari aferente. Nu sunt luate in calcul sumele inscrise in randurile din decont aferente unor campuri de date informative cum sunt facturile emise dupa inspectia fiscala sau informatii privind TVA neexigibila."
 
Asa cum se poate constata din textul de lege, suma de 100.000 euro/an calendaristic este un plafon fiscal TVA, fara a fi tratat drept cifra de afaceri. Acest plafon este format din totalitatea operatiunilor taxabile cu drept de deducere, indiferent de natura bunurilor vandute: marfuri, bunuri de capital, obiecte de inventar, etc.  
 
Valoarea bunurilor de capital nu se ia in considerare doar la stabilirea cifrei de afaceri de 300.000 lei/an calendaristic la depasirea careia persoana impozabila este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in regim normal conform prevederilor art. 316 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal. In acest sens, am in vedere prevederile art. 310  alin. (2)   din Codul fiscal  " …..  Prin exceptie, nu se cuprind in cifra de afaceri prevazuta la alin. (1), daca sunt accesorii activitatii principale, livrarile de active fixe corporale, astfel cum sunt definite la art. 266 alin. (1) pct. 3, si livrarile de active necorporale, efectuate de persoana impozabila."


Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Cum poate fi modificata perioada fiscala de raportare din trimestru in luna calendaristica daca plafonul legal este depasit":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016