Tags: perioada fiscala de raportare, modificare perioada fiscala de raportare, buget depasit
Societatea a realizat venituri din vanzarea imobilizari corporale (teren intravilan) in luna noiembrie 2021. Acum la inceputul anului analizam pentru actualizarea vectorului fiscal, la TVA , daca societatea trebuie sa treaca la termenul de declararea TVA la luna (societatea in prezent declara la trimestru).
Intrebarea noastra este daca veniturile realizate din vanzarea de imobilizari corporale sunt luate in calcul la determinarea cifrei de afaceri fiscale in cadrul plafonului de 100.000 euro? Cu stima.
Raspunsul consultantului fiscal Amelia Dumitras:
Vanzarea unui teren construibil este operatiune taxabila obligatoriu, fie prin aplicarea regimului normal prin colectarea TVA aplicand cota standard 19%, fie prin aplicarea masurilor de simplificare reglementate prin art. 331 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal. Livrarea fiind taxabila, se incadreaza in categoria operatiunilor cu drept de deducere conform prevederilor art. 297 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal. Astfel, chiar daca terenul respectiv a fost un bun de capital, asa cum este definit prin art. 266 alin. (1) pct. 3 "3. active corporale fixe reprezinta orice imobilizare corporala amortizabila, constructiile si terenurile de orice fel, detinute pentru a fi utilizate in productia sau livrarea de bunuri ori in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru scopuri administrative; ", valoarea facturii emise pentru vanzarea, raportata prin
decontul de TVA cod 300, fie la randul 9 (regim normal de taxare), fie la randul 13 (regim taxare inversa), se ia in calcul la determinarea plafonului de 100.000 euro la depasirea caruia persoana impozabila este obligata sa solicite modificarea perioadei fiscale de raportare din trimestru in luna calendaristica incepand cu anul 2022. Obligatia este reglementata prin art. 322 alin. (2) din Codul fiscal “Prin exceptie de la prevederile alin. (1), perioada fiscala este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabila care in cursul anului calendaristic precedent a realizat o
cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania conform art. 275 si 278, dar care dau drept de deducere conform art. 297 alin. (4) lit. b), care nu a depasit plafonul de 100.000 euro al carui echivalent in lei se calculeaza conform normelor metodologice, cu exceptia situatiei in care persoana impozabila a efectuat in cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe
achizitii intracomunitare de bunuri.”
Aceste prevederi se completeaza cu cele de la pct. 103 alin. (2) din normele de aplicare ale acestui articol prin care se reglementeaza si modul de calcul al cifrei de afaceri in lei, prin preluarea sumelor raportate in deconturile trimestriale de TVA depuse in anul 2021 :
"(2) Echivalentul in lei al plafonului de 100.000 euro, prevazut la art. 322 alin. (2) din Codul fiscal, in orice situatie, se determina pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent, inclusiv pentru persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal, in cursul anului. La determinarea cifrei de afaceri prevazute la art. 322 alin. (2) din Codul fiscal se are in vedere baza de impozitare inscrisa pe randurile din decontul de taxa prevazut la art. 323 din Codul fiscal corespunzatoare livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau a livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, conform prevederilor art. 275 si 278 din Codul fiscal, dar care dau drept de deducere conform art. 297 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, precum si randurile de regularizari aferente. Nu sunt luate in calcul sumele inscrise in randurile din decont aferente unor campuri de date informative cum sunt facturile emise dupa inspectia fiscala sau informatii privind TVA neexigibila."
Asa cum se poate constata din textul de lege, suma de 100.000 euro/an calendaristic este un plafon fiscal TVA, fara a fi tratat drept cifra de afaceri. Acest plafon este format din totalitatea operatiunilor taxabile cu drept de deducere, indiferent de natura bunurilor vandute: marfuri, bunuri de capital, obiecte de inventar, etc.
Valoarea bunurilor de capital nu se ia in considerare doar la stabilirea cifrei de afaceri de 300.000 lei/an calendaristic la depasirea careia persoana impozabila este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in regim normal conform prevederilor art. 316 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal. In acest sens, am in vedere prevederile art. 310 alin. (2) din Codul fiscal " ….. Prin exceptie, nu se cuprind in cifra de afaceri prevazuta la alin. (1), daca sunt accesorii activitatii principale, livrarile de active fixe corporale, astfel cum sunt definite la art. 266 alin. (1) pct. 3, si livrarile de active necorporale, efectuate de persoana impozabila."
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton. 
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Declaratia D397
Intrebare:
Pentru societatile de ride-sharing, de cand este obligatorie completarea si depunerea D397? Stiu ca termenul era 30.06 pentru luna mai. Dar, daca avem cazul unei societati infiintate in 01.2025 cu o masina achizitionata din UE, care inca nu este inmatriculata, iar administratorul, ce este si asociat unic, nu va aveam CIM, va fi conducatorul auto, dar inca nu s-a inscris in nici o platforma de ride-sharing. Asadar intrebarea este: momentul declararii este calculat de la inscrierea in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Plata eronata facturi. TVA deductibil
Intrebare:
In urma unui controlului intern s-a descoperit ca in luna decembrie 2023 si in luna ianuarie 2024 s-au inregistrat doua facturi pe un alt furnizor, nu cel emitent. Facturile erau emise si inregistrate cu TVA la incasare. Au fost si platite, declarate si s-a cerut si recuperarea TVA-lui.
Administratorul firmei la care au ajuns banii nici nu vrea sa auda despre restituire.
Va rog sa ma ajutati din punct de vedere contabil si din punct de vedere fiscal - ce...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Retinere, declarare si plata impozit dividende
Intrebare:
Societatea x repartizeaza dividende printr-o hotarare AGA, la data de 01.03.2025 in suma de 500.000 lei. In contabilitate la acea data a fost inregistrat si retinut impozitul, care s-a achitat pentru toata suma repartizata pana in 25.04.2025, societatea platind dividendele lunar care 100.000, 200.000 etc.
Intrebarea nr.1: Daca reparizarea conform AGA a fost la 01.03.2025 si plata primei transe s-a facut la 01.04.2025, se putea retine impozitul la 01.04 si plati la stat...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declarare achizitii. Regim special agricultori
Intrebare:
Legat de acest regim special tva pentru agricultori, va rog sa-mi spuneti cum se aplica practic daca un agricultor inscris in Registrul Agricultorilor emite un borderou de achizitie sau factura catre o firma platitoare de tva. Ce ar trebui sa faca firma, inteleg ca e deductibila acea compensatie, dar nu stiu cum se procedaza. Multumesc!
REGIMUL SPECIAL TVA PENTRU AGRICULTORI
CINE IL POATE APLICA?
Se poate aplica de catre agricultorul care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<