Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie intracomunitara de bunuri. Cum efectuam corect modificarea perioadei fiscale pentru TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Iul. 2015 Exclusiv
Tags: achizitie intracomunitara de bunuri, perioada fiscala, tva, raportare, persoana impozabila

In analiza urmatoare, discutam despre o societate care s-a inscris in ROI la data de 15.07.2015, in data de 20.07.2015 s-a facut o plata catre un furnizor din Germania pe baza unei facturi proforme, factura fiscala se va emite cu data de luna august cand se va face si livrarea.




Trecerea la decont de TVA lunar se face cu luna iulie cand s-a intrat in ROI si s-a facut plata catre furnizor sau cu luna august cand se va emite factura fiscala de la partener?



Prin legislatia contabila si fiscala din Romania, factura proforma nu este recunoscuta drept un document justificativ de inregistrare in evidenta contabila si fiscala a operatiunilor economice. Acest document este utilizat in mod frecvent doar pentru negocierea tranzactiilor economice.
 
Factura proforma nu se inregistreaza in contabilitate, deoarece nu este un document justificativ al operatiunilor economice (cu exceptia ultilizarii pentru accize). Ea are doar un rol informativ, cu privire la viitoarea factura, pentru a putea lua o decizie in acceptarea unei oferte.

 
Exigibilitatea TVA este determinata de data facturii emise de catre furnizorul intracomunitar.
 
Conform prevederilor de la  alin. (6^1) al art. 156^1 din Codul fiscal : "Prin exceptie de la prevederile alin. (2) - (6), pentru persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:
 
    a) prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru;
    b) a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a doua luna a respectivului trimestru. Primele doua luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioada fiscala distincta, pentru care persoana impozabila va avea obligatia depunerii unui decont de taxa conform art. 156^2 alin. (1);
    c) prima luna a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a treia luna a unui trimestru calendaristic."
 

In situatia prezentata, exigibilitatea TVA intervine in luna august 2015, adica in a doua luna a trimestrului III 2015, caz in care, perioada fiscala de raportare va deveni luna calendaristica din septembrie 2015, fiind aplicabile prevederile lit. b) ale alin. (6^1) al art. 156^1.
 
 
Modificarea perioadei fiscale se efectueaza dupa depunerea  formularului  cod 092 reglementat prin O.M.F.P. nr.  1165 din 29 mai 2009 privind aprobarea Procedurii de actualizare a vectorului fiscal pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de taxa pe valoarea adaugata care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, precum si a modelului si continutului unor formulare.
 

Astfel,  daca perioada fiscala de raportare este trimestrul calendaristic,  aveti obligatia sa depuneti la organul fiscal competent  formularul cod 092 pana pe data de 5 septembrie  2015, obligatie reglementata prin art.  156^1 alin.   (6^2) "Persoana impozabila care potrivit alin. (6^1) este obligata sa isi schimbe perioada fiscala trebuie sa depuna o declaratie de mentiuni la organul fiscal competent, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare care genereaza aceasta obligatie, si va utiliza ca perioada fiscala luna calendaristica pentru anul curent si pentru anul urmator. Daca in cursul anului urmator nu efectueaza nicio achizitie intracomunitara de bunuri, persoana respectiva va reveni conform alin. (1) la trimestrul calendaristic drept perioada fiscala. In acest sens va trebui sa depuna declaratia de mentiuni prevazuta la alin. (6)."
 
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu, consultant fiscal, expert contabil si auditor financiar
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie intracomunitara de bunuri. Cum efectuam corect modificarea perioadei fiscale pentru TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016