Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ministerul Muncii suplimenteaza piata fortei de munca din Romania cu 10.000 de lucratori, pentru anul 2021

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Aug. 2021 Exclusiv
Tags: forta de munca, suplimentarea fortei de munca, proiect de hotarare mmps

Ministrul Muncii a publicat un nou Proiect de Hotarare pentru modificarea Hotararii Guvernului nr. 1133/2020 privind stabilirea contingentului de lucratori nou-admisi pe piata fortei de munca in anul 2021.

In temeiul prevederilor art. 29 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania, aprobata prin Legea nr. 14/2016, cu modificarile si completarile ulterioare si avand in vedere:

- dinamica eliberarii avizelor de angajare pana la data de 30 iunie a.c. si a numarului crescut de cereri in acest sens prin raportare la perioada similara din anul anterior,

- situatia generata de raspandirea virusului COVID-19, ce nu a avut un impact major negativ asupra solicitarilor de eliberare a avizelor de angajare,

- inregistrarea unei cresteri a locurilor de munca vacante declarate de angajatori pentru primele 5 luni ale acestui an,

- potentialul de dezvoltare economica a Romaniei,

- necesitatea de a asigura forta de munca solicitata in unele sectoare de activitate sau ocupatii, care nu poate fi acoperita de lucratorii romani,

- prevenirea situatiilor in care strainii lucreaza in Romania fara forme legale,

Institutia propune suplimentarea pentru anul 2021 a contingentului de lucratori nou - admisi pe piata fortei de munca din Romania cu 10.000.

Descrierea situatiei actuale
 

Conform prevederilor art. 29 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania, aprobata prin Legea nr. 14/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, la propunerea Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, in concordanta cu politica privind migratia fortei de munca si luand in considerare situatia pietei muncii din Romania, se stabileste anual, prin Hotarare a Guvernului, contingentul de lucratori nou-admisi pe piata fortei de munca.

Prin Hotararea Guvernului nr. 968/2019 privind stabilirea contingentului de lucratori straini nouadmisi pe piata fortei de munca in anul 2020, a fost stabilit un contingent de 30.000 de lucratori straini nou - admisi pe piata fortei de munca din Romania, din care pana la sfarsitul anului 2020, potrivit informatiilor transmise de catre Inspectoratul General pentru Imigrari, au fost eliberate 27.258 avize de angajare (90,8% din total).

Din contingentul de 25.000 de lucratori nou-admisi pe piata fortei de munca in anul 2021 stabilit prin HG nr. 1133/2020, pana la data de 30 iunie 2021 la nivelul Inspectoratului General pentru Imigrari au fost eliberate un numar de 14.066 avize de angajare (reprezentand 56,3% din total), fiind, totodata, in curs de solutionare un numar de 2.122 de solicitari pentru eliberarea avizelor de angajare.
Potrivit informatiilor furnizate de catre aceeasi institutie, in cursul anului 2020 s-a inregistrat o usoara scadere a numarului de solicitari pentru eliberarea avizelor de angajare (cu aproximativ 5.000 de cereri mai putin fata de anul 2019) iar in primul semestru al anului 2021, s-a inregistrat o crestere semnificativa a numarului de cereri (27,8%) prin raportare la perioada similara a anului 2020 (20.084 fata de 15.720).

Anul 2020 si lunile care au trecut din anul curent sunt atipice fata de anii anteriori, din punct de vedere al evolutiilor pe piata muncii, efectele pandemiei manifestandu-se in toate domeniile economice, iar gradul de predictibilitate a evolutiei locurilor de munca vacante, dar si a numarului de someri inregistrati, fiind redus.

Astfel, potrivit datelor furnizate de catre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, daca in perioada ianuarie-mai 2020, numarul locurilor de munca vacante declarate de angajatori era de 156.085, pentru aceeasi perioada a anului 2021 numarul total de locuri de munca vacante este de 160.405 (in crestere cu 2,77% fata de perioada similara din anul 2020), din care 29.995 locuri de munca vacante comunicate in mod repetat de catre angajatori.


Sursa: MMPS
 
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ministerul Muncii suplimenteaza piata fortei de munca din Romania cu 10.000 de lucratori, pentru anul 2021":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016