Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Muncitor calificat vs. muncitor necalificat. Precizari importante ITM

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 20 Aug. 2024
Muncitor calificat vs. muncitor necalificat. Precizari importante ITM
Tags: precizari itm, muncitor calificat, muncitor necalificat

ITM aduce precizari importante cu privire la diferentele dintre muncitorul calificat si cel necalificat.

Sectorul economic este in continua evolutie, fiind sustinut de multiple elemente  care contribuie la eficienta acestuia, avansul tehnologic fiind unul dintre acestea. Pe de alta parte, forta de munca ramane foarte importanta deoarece o parte din competentele unei persoane sunt greu de inlocuit, iar automatizarea isi are limitele ei.

Lucratorii, atat cei calificati cat si cei necalificati, sunt elemente esentiale in functionarea sistemului, aducand un aport deosebit in asigurarea unui flux de productie continuu si calitativ.

Importanta muncitorilor necalificati se datoreaza impactului semnificativ pe care acestia il au asupra functionarii optime a diferitelor sectoare economice, ei reprezentand o pondere importanta a fortei de munca.

Concret, un muncitor necalificat este o persoana care nu detine o calificare specifica. Acest lucru inseamna ca nu a absolvit nicio forma de invatamant profesional sau postliceal, si nici nu a urmat un curs de calificare in domeniul in care activeaza. Munca necalificata nu inseamna fara studii , ci lipsa unei calificari in domeniul respectiv.

Pe de alta parte, exista persoane care detin o calificare intr-un anumit domeniu dar care lucreaza in alt domeniu in care nu au calificare, fiind astfel considerati necalificati pe postul pe care activeaza. Cauzele pot fi dificultatea in gasirea unui loc de munca in domeniul in care detin o specializare, nepotrivirea intre studiile absolvite si abilitatile si interesele personale, sau alegerea de a lucra in alt sector din diverse motive, precum salariul mai mare, conditii de munca mai bune sau oportunitati de promovare.

Deficitul de forta de munca, in special de lucratori calificati in activitatile industriale, si ignorarea dispozitiilor legale conduc la situatii in care angajatorii incadreaza persoane ca „muncitor necalificat”, potrivit  contractului de munca, iar in fisa postului sunt prevazute sarcini si atributii specifice unor ocupatii pentru care sunt necesare studii sau calificari de specialitate.

In aceste cazuri este vorba  de incalcarea atat a normelor de sanatate si securitate in munca cat a celor privind relatia de munca.

Legea prevede ca pentru angajarea intr-o functie conform Clasificarii Ocupatiilor din Romania (COR) este necesara o anumita formare profesionala pentru desfasurarea activitatii respective, dobandita fie in cadrul invatamantului, prin sistemul national de invatamant, fie prin programe de formare profesionala in cadrul sistemului de formare profesionala a adultilor, conform OG 129/2000.

Muncitorii necalificati pot avea ocupatii care nu necesita calificare, cum sunt cele prevazute in grupa majora 9. Conform definitiei COR, muncitorii necalificati executa sarcini simple si de rutina, care necesita folosirea uneltelor manuale si depunerea unui efort fizic considerabil.

Pentru a putea incadra o  persoana pe una dintre ocupatiile aferente muncitorilor necalificati, acestea trebuie sa se regaseasca in mod corespunzator in statul de functii al unitatii.

Primul aspect pe care un angajator trebuie sa-l urmareasca este corelarea functiei/ocupatiei cu Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR)  cu sarcinile si atributiile din fisa postului, pentru ca, in ansamblu, acestea alcatuiesc „felul muncii”, un element esential al contractului individual de munca, iar modificarea acestuia  presupune acordul partilor concretizat printr-un act aditional.

Al doilea aspect, la fel de important, este in legatura cu securitatea si sanatatea lucratorilor, respectiv cu evaluarea riscurilor specifice activitatii desfasurate si locului de munca, urmata de masurile de protectie si de o instruire corespunzatoare.

Situatia in care un salariat incheie un contract de munca in care „felul muncii” este, generic, „muncitor necalificat” iar in realitate fisa postului cuprinde activitati specifice unor ocupatii care, pe langa activitatile specifice diferite, presupun si riscuri diferite este evident ca nu se incadreaza in limitele legale, lucratorul respectiv prestand, in realitate, o activitate care nu este specifica postului pe care, formal, il ocupa, iar de aici cresc si riscurile in privinta securitatii si sanatatii sale.

Ca urmare, un lucrator care nu detine calificarile corespunzatoare se poate accidenta la locul de munca, iar atunci cand nu exista nici o instruire corespunzatoare privind securitatea si sanatatea la locul de munca, acest risc creste.

In consecinta, in cazul unui accident de munca al unui muncitor necalificat,  angajatorul este in  raspunzator de producerea lui,  intrucat a incredintat  sarcini unei persoane care nu era pregatita profesional pentru o asemenea munca.


Sursa: ITM

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Muncitor calificat vs. muncitor necalificat. Precizari importante ITM":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016