Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

ITM, precizari legate de munca suplimentara. Anumite categorii au interdictie sa presteze ore in plus

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Iun. 2020 Exclusiv
Tags: precizari itm, munca suplimentara

Inspectoratul Teritorial de Munca Caras-Severin a facut recent cateva precizari legate de munca suplimentara, printr-o postare pe pagina oficiala de Facebook.

Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal este considerata munca suplimentara, potrivit prevederilor Codului Muncii (Legea nr. 53/2003).
 
Durata normala a timpului de munca, pentru salariatii angajati cu norma intreaga, e de 8 ore/zi si de 40 de ore/ saptamana, iar durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.

Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, doar cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.

Pentru anumite activitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca respectiv, perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar care sa nu depaseasca 6 luni. Sub rezerva respectarii reglementarilor privind protectia sanatatii si securitatii in munca a salariatilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de munca pot prevedea derogari de la aceasta perioada de referinta, dar pentru perioade de referinta care in niciun caz sa nu depaseasca 12 luni.

Este interzisa munca suplimentara fara acordul salariatului dar si efectuarea muncii suplimentare peste limita legala, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Au interdictie sa presteze ore suplimentare:
 
- tanarul care nu a implinit inca varsta de 18 ani (in acest caz, durata normala a timpului de munca, e de 6 ore/zi si de 30 de ore/saptamana);

- angajatul avand contract de munca cu tip partial, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora; primirea la munca a salariatului in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractului individual de munca cu timp partial constituie munca nedeclarata, fapta ce se sanctioneaza cu amenda de 10.000 lei pentru fiecare persoana identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei.

Munca suplimentara se compenseaza astfel:

- prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia (in aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru);

- daca nu este posibila varianta de mai sus, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia (sporul nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza);

- in perioadele de reducere a activitatii, angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Din data de 21 iunie 2020 intra in vigoare o noua reglementare in ceea ce priveste munca suplimentara, asa cum este prevazuta in Legea nr. 85/2020. in situația anterioara intrarii in vigoare a acestei Legi, sanctiunea contraventionala era aplicata angajatorului, indiferent de numarul angajaților care au lucrat peste program mai mult decat permitea legea. De acum inainte amenda va fi aplicata angajatorului pentru fiecare salariat identificat in situatia depașirii numarul de ore suplimentare prevazut de lege.

Astfel, nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru fiecare persoana identificata ca prestand munca suplimentara.

In situatia in care angajatorul nu respecta obligatia legala de plata a drepturilor salariale, respectiv de a compensa orele suplimentare prestate, salariatul poate sesiza in scris inspectoratul teritorial de munca din raza caruia angajatorul isi are sediul social.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "ITM, precizari legate de munca suplimentara. Anumite categorii au interdictie sa presteze ore in plus":
Rating:

Nota: 3.9 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016