Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Firmele din constructii, verificate de inspectorii ITM la inceput de aprilie 2024

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 10 Apr. 2024
Firmele din constructii, verificate de inspectorii ITM la inceput de aprilie 2024
Tags: controale itm, verificari itm, firme constructii

In saptamana 01.04.2024 06.04.2024, inspectorii de munca din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Arad au efectuat o actiune de control la angajatorii care desfasoara activitati in domeniul constructii cladiri, lucrari de geniu civil si lucrari speciale de constructii.

Actiunea, de tip Campanie nationala, a urmarit modul in care sunt respectate prevederile legale privind cerintele minime de securitate si sanatate in munca precum si a prevederilor legale privind incheierea si executarea contractelor individuale de munca.

Domeniul constructiilor constituie unul din sectoarele cu pondere importanta in economia nationala. In baza analizei datelor statistice privind indicele de frecventa care indica numarul de accidentati care revin la 1000 de lucratori, s-a constatat ca acest sector de activitate are o pondere majora in numarul total de accidentati in munca.

Principalele cauze sunt generate in special de nivelul scazut al pregatirii personalului, modificarea mediului de lucru, existenta zonelor cu risc ridicat de producere a accidentelor: caderi de obiecte, improvizatii electrice, surpari de maluri, lipsa protectiei colective care sporesc riscul de cadere de la inaltime, cu consecinte deosebit de grave pentru lucratori.

Tinand seama de toate aceste aspecte, inspectorii de munca din domeniul securitatii si sanatatii in munca au verificat daca sunt respectate dispozitiile legale in materie, dispunand masuri pentru eliminarea neconformitatilor, acolo unde au fost constatate, cazurile de incalcare grava a legii fiind sanctionate contraventional, fiind aplicate amenzi de peste 30.000 de lei.

In domeniul relatiilor de munca, s-a urmarit identificarea cazurilor de munca nedeclarata si luarea masurilor care sa asigure respectarea de catre angajatori si angajati a prevederilor legale.

Totodata s-a verificat modul in care angajatorii respecta prevederile legale cu privire la angajarea personalului, transmiterea in termen legal a contractelor individuale de munca in registrul general de evidenta al salariatilor, durata timpului de munca si munca suplimentara, respectarea repausurilor periodice, munca de noapte si nu in ultimul rand stabilirea si acordarea drepturilor salariale.

Accent a fost pus si pe informarea angajatorilor dar si a lucratorilor, cu privire la consecintele pe care le genereaza munca fara forme legale, intrucat persoana care presteaza munca „la negru” este lipsita de protectie sociala, nu poate sa-si revendice drepturile, nu beneficiaza de concediu de odihna, de concediu medical si evident, nu are siguranta platii salariului.

In egala masura, angajatorul care recurge la utilizarea muncii fara forme legale este lipsit de posibilitatea legala de a-l responsabiliza pe lucrator pentru eventualele prejudicii produse de catre acesta si nu mai putin important, eludarea legii atrage dupa sine sanctiuni, doar in aceasta campanie in domeniul relatiilor de munca, au fost aplicate amenzi ce au depasit 280.000 de lei.



Sursa: ITM

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Firmele din constructii, verificate de inspectorii ITM la inceput de aprilie 2024":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016