Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Incepand inca din trimestrul I, pe intreg parcursul acestui an, ITM, prin serviciul Securitate si Sanatate in munca, va desfasura o campanie de verificare a agentilor economici din domeniile turismului si al alimentatiei publice.
Activitatea acestor tipuri de agenti economici acopera o gama larga de activitati diferite incluzand hotelurile, restaurantele, serviciile fast food, cantinele, cafenelele, cofetariile etc.
Factorii de ordin social care influenteaza aceste sectoare de activitate sunt urmatorii:
-caracterul sezonier de munca – in acest sector sunt angajati multi lucratori sezonieri, care nu au timp sa se adapteze la aceasta activitate;
–sunt angajati multi lucratori tineri care nu sunt obisnuiti cu lucrul, nu si-au dezvoltat inca abilitatile necesare;
–instabilitatea angajamentului fortei de munca;
–rulajul fortei de munca;
–suplinirea lipsei de personal prin angajarea lucratorilor de alta nationalitate.
Scopul campaniei este de crestere a gradului de constientizare, atat a angajatilor cat a angajatorilor in ceea ce priveste necesitatea aplicarii respectarii la locul de munca a legislatiei specifice in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Securitatea, sanatatea in munca a lucratorilor care desfasoara activitati in domeniul hotelier si al serviciilor de alimentatie publica in care intra restaurantele, fast-food-urile, cantinele, cafenelele, bistrourile, cluburile, discotecile trebuie sa fie permanent in atentia angajatorilor deoarece angajatii sunt expusi la o serie intreaga de riscuri de accidentare la locul de munca, dupa cum urmeaza: arsuri termice, taieturi, intepaturi; riscuri electrice; caderi la acelasi nivel prin alunecare sau impiedicare;durata excesiva a timpului de lucru (orar atipic); acest sector este caracterizat prin programe de lucru prelungite, neregulate atipice; munca fizica dificila, caracterizata prin pozitii statice si in picioare prelungite, volumul de munca ridicat si munca sub presiune; activitati repetitive; medii de munca in care exista temperaturi inalte sau scazute, combinatie intre temperaturi ridicate curenti de aer, alternarea intre caldura si umiditate, pe de o parte si frig, ca in cazul incaperilor de depozitare a alimentelor, pe de alta parte; expunere la niveluri ridicate de zgomot.
La nivelul judetului Arad, in ultimii doi ani s-au inregistrat un numar de 15 accidente de munca la angajatori din domeniile de activitate ale turismului si alimentatiei publice, accidente care nu s-au soldat cu decesul victimei dar au existat consecinte asupra starii lor de sanatate, creand perioade de incapacitate temporara de munca aferente afectiunilor survenite in urma acestor evenimente.
![Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor](https://www.rs.ro/dbimg/product/3096-ghidul-practic-.png)
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
![Manual de politici contabile - Stick USB](https://www.rs.ro/dbimg/product/1934-manual-de-polit.png)
Manual de politici contabile - Stick USB
![Dosarul Permanent al Clientului Model Editabil si Recomandari](https://www.rs.ro/dbimg/product/3210-dosarul-permane.jpg)
Dosarul Permanent al Clientului Model Editabil si Recomandari
Cauze ale accidentelor de munca in aceste domenii de activitate: impiedicarea si caderea de la acelasi nivel al lucratorilor, arsuri datorita manipularii echipamentelor de munca, lovituri/traumatisme provocate de neatentia sau graba in activitate, afectiuni provocate de manipularea maselor cat si accidente de munca de traseu produse in timpul deplasarii de la si la locul de munca al victimelor.
Sursa: ITM
![Ion Mihai](https://infotva.manager.ro/images/autori//ion-mihaiautor_avatar.jpg)
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Firmele din constructii, verificate de inspectorii ITM la inceput de aprilie 2024CONTROALE ITM: La inceputul toamnei vor fi verificate firmele cu urmatoarele coduri CAEN: 5590, 5520, 5510Au inceput contoalele ITM! Munca nedelarata, consecinte NEGATIVE pentru angajatori si lucratoriAvertisment ITM: Nu doar angajatorii sunt sanctionati pentru munca nedeclarata, ci si lucratoriiInspectorii de munca au efectuat CONTROALE la angajatorii cu cod CAEN 5210Ultimele articole
CONTROALE ITM la inceput de aprilie 2024. Incalcarile grave ale legii, sanctionate cu amenzi de pana la 50.000 de leiCONTROALE ITM. Ce domenii au fost verificate la finalul lunii martie 2024CONTROALE ITM in perioada 11-15 martie 2024. Ce angajatori au fost vizatiCONTROALE ITM la inceputul lunii martie 2024 pentru firmele cu cod CAEN 3831Verificari ITM in 2024. Cum s-a desfasurat activitatea de control din luna februarie![Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA](https://media.rs.ro/filemanagerraport/Info TVA/FAB cop rap231108160950.png)
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"