Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


In perioada 25 ianuarie - 31 ianuarie 2022, inspectorii de munca din cadrul ITM Arad au efectuat controale pentru identificarea cazurilor de munca nedeclarata la angajatorii care isi desfasoara activitatea in domeniul depozite, cod CAEN 5210.
Este dovedit faptul ca munca nedeclarata constituie un fenomen extrem de nociv, cu dezavantaje majore atat pentru angajatori cat si pentru lucratori.
Astfel, cand apeleaza la lucratori fara a le intocmi contract individual de munca, angajatorul este lipsit in totalitate de instrumentul prin care il poate responsabiliza pe lucrator, se expune riscului de a nu obtine rezultatele cantitative dar mai ales calitative iar in cazul producerii unor abateri de natura disciplinara, patrimoniala sau crearea de alte prejudicii, este evident ca nu poate dispune de mijloacele prevazute de legislatia muncii pentru solutionarea unor astfel de situatii.
In detrimentul lucratorului este si prestarea muncii la negru, acesta fiind foarte vulnerabil in ceea ce priveste protectia sociala, asigurarea conditiilor de munca si nu in ultimul rand, fara o intelegere scrisa materializata in contractul individual de munca, plata muncii prestate devine incerta.
Dat fiind specificul activitatii, respectiv prestarea muncii in depozite, un domeniu susceptibil de altfel pentru utilizarea nelegala a muncii minorilor si tinerilor, inspectorii de munca au urmarit cu precadere depistarea unor astfel de situatii, insistand de asemenea pe determinarea angajatorilor de a incheia contracte individuale de munca inainte de inceperea activitatii, de a le inregistra in REVISAL si evident de a le transmite la inspectoratul teritorial de munca.
Pe parcursul controlului, printre neregulile constatate s-au evidentiat: nerespectarea termenului de transmitere a operatiunilor in Registrul General de Evidenta al Salariatilor, neevidentierea orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, neplata drepturilor salariale, refuzul angajatorului de a elibera extras REVISAL si adeverinta de vechime la incetarea contractului de munca.

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Cartea Verde a Contabilitatii
Pentru eliminarea neconformitatilor si intrare in legalitate, inspectorii de munca au trasat peste 30 de masuri cu termen de realizare prestabilit.
Institutia atrage din nou atentia factorilor implicati in procesul muncii, ca primirea la munca a uneia sau a mai multor persoane fara incheierea unui contract individual de munca, se sanctioneaza cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata.
De asemenea, primirea la munca a uneia sau a mai multor persoane fara transmiterea elementelor contractului individual de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii, se sanctioneaza cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata.
Sursa: ITM

Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Regimul fiscal al tichetelor de masaVechimea in munca necesara pensionarii pentru limita de varsta poate fi cumparata pana la sfarsitul anului 2024Decontare 41,5% din salariu. ANGAJATORIi care nu au avut posibilitatea depunerii actelor aferente in platforma aici.gov.ro o pot face si in perioada urmatoareComisia de Munca modifica OUG 147/2020 privind acordarea zilelor libere pentru parintiDeclaratiile pentru contributii sociale vor fi depuse intr-un singur locUltimele articole
Revisal, inlocuit pana pe 30 septembrie 2025 cu sistemul Reges-Online! 8 NOUTATI importantePiata muncii si impactul TVA asupra salariilor si beneficiilorTichete de masa. Cum se face impozitarea lor si declararea in D112Facilitatile fiscale pentru constructii, eliminate in 2025Salariati cu mai multe CIM. 4 aspecte importanteArticole similare
PFA in 2023: Aspecte pe care trebuie sa urmareasca PFA-urile care vand produse ONLINETVA zahar 2024. Studii de caz practiceMod calcul impozit forfetar in sistemul HORECA. Ce pasi urmam?Proiect MFP. Partea 1. Formularul 010Tabel: Noi prevederi privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator introduse de OMFP nr. 835/2015Ultimele articole
Platitor de TVA. Cum poate iesi de la TVA prin optiuneCodul CAEN. Corectarea codului CAEN in declaratiile fiscaleCodul CAEN. Exista vreun termen limita pentru actualizarea lui de la 1 ianuarie 2025?Din 2025 este ELIMINATA o facilitate fiscala importanta. Care sunt domeniile vizateSituatii financiare interimare. In cazul unor erori pot fi rectificate?Articole similare
CONTROALE ITM la firmele cu cod CAEN 3600 si 3700CONTROALE ITM. Inspectorii verifica securitatea si sanatatea in munca in cadrul unitatilor cu cod CAEN 86CONTROALE ITM: 190 de muncitori depistati pe santierul Autostrazii A7 NU aveau contracte de muncaCONTROALE ITM la inceputul lunii martie 2024 pentru firmele cu cod CAEN 3831CONTROALE ITM! Sunt verificate unitatile care desfasoara activitati unde raspandirea Covid-19 este un pericol majorUltimele articole
CONTROALE ITM la transportatori in luna noiembrie 2024. Ce sanctiuni au fost aplicateCONTROALE ITM. Activitatea de verificare din luna iunie 2024CONTROALE ITM la inceput de aprilie 2024. Incalcarile grave ale legii, sanctionate cu amenzi de pana la 50.000 de leiFirmele din constructii, verificate de inspectorii ITM la inceput de aprilie 2024CONTROALE ITM. Ce domenii au fost verificate la finalul lunii martie 2024
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"