Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inspectorii de munca au efectuat CONTROALE la angajatorii cu cod CAEN 5210

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 08 Feb. 2022
Inspectorii de munca au efectuat CONTROALE la angajatorii cu cod CAEN 5210
Tags: angajatori, cod caen, controale itm

In perioada 25 ianuarie - 31 ianuarie 2022, inspectorii de munca din cadrul ITM Arad au efectuat controale pentru identificarea cazurilor de munca nedeclarata la angajatorii care isi desfasoara activitatea in domeniul depozite, cod CAEN 5210.

Actiunea, de tip ,,Campanie Nationala”, a avut ca obiectiv principal diminuarea muncii nedeclarate si totodata informarea lucratorilor, angajatilor si angajatorilor cu privire la consecintele negative, atat din punct de vedere social cat si economic pe care le genereaza munca fara forme legale.

Este dovedit faptul ca munca nedeclarata constituie un fenomen extrem de nociv, cu dezavantaje majore atat pentru angajatori cat si pentru lucratori.

Astfel, cand apeleaza la lucratori fara a le intocmi contract individual de munca, angajatorul este lipsit in totalitate de instrumentul prin care il poate responsabiliza pe lucrator, se expune riscului de a nu obtine rezultatele cantitative dar mai ales calitative iar in cazul producerii unor abateri de natura disciplinara, patrimoniala sau crearea de alte prejudicii, este evident ca nu poate dispune de mijloacele prevazute de legislatia muncii pentru solutionarea unor astfel de situatii.

In detrimentul lucratorului este si prestarea muncii la negru, acesta fiind foarte vulnerabil in ceea ce priveste protectia sociala, asigurarea conditiilor de munca si nu in ultimul rand, fara o intelegere scrisa materializata in contractul individual de munca, plata muncii prestate devine incerta.

Dat fiind specificul activitatii, respectiv prestarea muncii in depozite, un domeniu susceptibil de altfel pentru utilizarea nelegala a muncii minorilor si tinerilor, inspectorii de munca au urmarit cu precadere depistarea unor astfel de situatii, insistand de asemenea pe determinarea angajatorilor de a incheia contracte individuale de munca inainte de inceperea activitatii, de a le inregistra in REVISAL si evident de a le transmite la inspectoratul teritorial de munca.

Pe parcursul controlului, printre neregulile constatate s-au evidentiat: nerespectarea termenului de transmitere a operatiunilor in Registrul General de Evidenta al Salariatilor, neevidentierea orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, neplata drepturilor salariale, refuzul angajatorului de a elibera extras REVISAL si adeverinta de vechime la incetarea contractului de munca.

Pentru eliminarea neconformitatilor si intrare in legalitate, inspectorii de munca au trasat peste 30 de masuri cu termen de realizare prestabilit.

Institutia atrage din nou atentia factorilor implicati in procesul muncii, ca primirea la munca a uneia sau a mai multor persoane fara incheierea unui contract individual de munca, se sanctioneaza cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata.

De asemenea, primirea la munca a uneia sau a mai multor persoane fara transmiterea elementelor contractului individual de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii, se sanctioneaza cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata.

Sursa: ITM
 
Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inspectorii de munca au efectuat CONTROALE la angajatorii cu cod CAEN 5210":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016