Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Firme care inchiriaza autoturisme catre actionari. Care este tratamentul fiscal in acest caz

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Sep. 2024
Firme care inchiriaza autoturisme catre actionari. Care este tratamentul fiscal in acest caz
Tags: achizitionare autoturism, inchiriere masini, tratament fiscal

Firma vrea sa achizitioneze un autoturism si sa-l inchirieze actionarului unic. Ce implicatii are aceasta speta din punct de vedere al TVA si al cheltuielilor de intretinere?

Trebuie sa isi ia cod CAEN de inchiriere? Multumesc.

Tratament fiscal inchiriere autoturism – raspunsul specialistului:


Operatiunea de inchiriere este tratata, din punct de vedere juridic, de prevederile Codului civil, art. 1777 si urmatoarele, referitoare la locatiune.

Conform acestora, chiria poate consta intr-o suma de bani sau in orice alte bunuri sau prestatii. 

Pretul chiriei este stabilit de comun acord de partile implicate in contract, prin negociere directa, contract care se considera legal incheiat imediat ce s-a convenit asupra clauzelor respective.

Acesta trebuie sa acopere cheltuielile care revin societatii pentru autoturismul respectiv. Valoarea chiriei trebuie sa fie la nivelul pretului pietei, deoarece numai asa se evita reincadrarea operatiunii de catre organele fiscale atunci cand stabilesc suma unui impozit sau a unei taxe (art. 11 alin. (1) din Codul fiscal).

Din informatiile prezentate retinem ca firma doreste sa achizitioneze un autoturism pe care apoi sa il inchirieze asociatului unic. Nu s-a mentionat daca acesta are si calitatea de salariat sau administrator sau detine o functie de conducere.


Potrivit contractului incheiat, firma va emite o factura de chirie catre asociat pentru folosinta autoturismului si nu va inregistra alte cheltuieli legate de functionarea si intretinerea bunului. Deci proprietarul nu are cheltuieli pe care sa le justifice legate de combustibil, reparatii, diverse servicii legate de autoturismul respectiv, care este inchiriat, cu exceptia celor care ii revin proprietarului bunului (de ex. impozit pe mijlocul de transport).

Pentru a beneficia de regimul de deducere a TVA si a deducerii amortizarii pentru autoturismul inchiriat societatea trebuie sa faca dovada utilizarii in scopul inchirierii, activitate care se poate justifica in baza facturilor si a contractului de inchiriere incheiat.

Presupunand ca factura pe care societatea o emite catre asociat va fi purtatoare de TVA, inregistrarea operatiunii in evidenta contabila poate fi:

- inregistrarea facturii emise pentru inchirierea autovehicului:

4111 = %

706
4427

- inregistrarea cheltuielilor pentru autoturismul inchiriat:

6xx = 401

- incasarea facturii:

5121 = 4111

Inchirierea autoturismului ar trebui sa fie trecuta si in obiectul de activitate pentru a putea fi considerata parte a activitatii economice a societatii.

Datorita faptului ca operatiunea de inchiriere se realizeaza cu aplicarea TVA, fiind operatiune impozabila, este valabila si exceptia prevazuta la art. 298 alin (3) lit e) in sensul ca TVA aferenta achizitiei autoturismului destinat activitatii de inchiriere este integral deductibila.



Raspuns oferit in luna septembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Firme care inchiriaza autoturisme catre actionari. Care este tratamentul fiscal in acest caz":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016