Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Achizitii intracomunitare. 3 exemple detaliate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Mar. 2023
Achizitii intracomunitare. 3 exemple detaliate
Tags: achizitii intracomunitare , achizitii intracomunitare de bunuri 

In acest articol vom prezenta mai multe exemple de spete detaliate cu privire la regimul fiscal al achizitiilor intracomunitare de bunuri.

TVA. Achizitie intracomunitara de bunuri comandate online

Speta 1:

 Administratorul firmei a achizitionat online o aeroterma auto diesel de la o firma din Olanda cu cod valid de TVA. prin EMAG. Am primit factura in ron cu TVA din Olanda, respectiv 21%,valoare factura cu TVA 775 lei. Achizitia este considerata achizitie intracomunitara de bunuri?


Raspuns: 

 

Din detaliile prezentate, rezulta ca furnizorul din Olanda, inregistrat in scopuri de TVA in Olanda, a considerat operatiunea taxabila in Olanda prin colectarea TVA 21% in beneficiul bugetului de stat din Olanda desi cunostea faptul ca bunurile respective urmau a fi expediate/ transportate catre cumparatorul din Romania care i-a comunicat un cod valid de TVA in sistemul VIES. Prin comunicarea codului de TVA, cumparatorul din Romania si-a asumat responsabilitatea platii TVA aferente achizitiei intracomunitare de bunuri cu locul in Romania, impozabile in Romania.
 
Deci, in situatia cumparatorul din Romania i-a comunicat furnizorului un cod valid de TVA atribuit de catre autoritatea fiscala din Romania, cod valid in sistemul VIES, operatiunea reprezinta:

pentru furnizorul din Olanda: o livrare intracomunitara de bunuri scutita de TVA in Olanda  Deci, furnizorul din Olanda era obligat sa aplice regimul normal, considerand ca efectueaza o L.I.C. scutita de TVA in Olanda, aplicand prevederile art. 138 din Directiva CEE nr. 112/2016 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata prin care se prevede ca:

"(1) Statele membre scutesc livrarea de bunuri expediate sau transportate catre o destinatie aflata in afara teritoriului lor respectiv, dar in cadrul Comunitatii, de catre vanzator sau persoana care achizitioneaza bunurile sau in numele acestora, pentru o alta persoana impozabila sau pentru o persoana juridica neimpozabila care actioneaza ca atare intr-un alt stat membru decat cel in care incepe expedierea sau transportul bunurilor."


De asemenea, prin aceeasi directiva, se prevede ca obligatia de plata pentru o livrare intracomunitara de bunuri revine cumparatorului conform prevederilor art. 197
"( (1) TVA este datorata de persoana careia ii sunt livrate bunurile, in cazul in care se indeplinesc urmatoarele conditii:
    (a) operatiunea taxabila este o livrare de bunuri efectuata in conformitate cu conditiile stabilite la articolul 141;
    (b) persoana careia ii sunt livrate bunurile este o alta persoana impozabila sau o persoana juridica neimpozabila, identificata in scopuri de TVA in statul membru in care este efectuata livrarea;
    (c) factura emisa de persoana impozabila nestabilita in statul membru in care este stabilita persoana careia ii sunt livrate bunurile este intocmita in conformitate cu capitolul 3 sectiunile 3 - 5. "

pentru cumparatorul din Romania: o achizitie intracomunitara de bunuri impozabila in Romania prin aplicarea regimului de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427 deoarece locul achizitiei este in Romania conform prevederilor art. 276 “Locul achizitiei intracomunitare de bunuri” din Codul fiscal aplicabil in  Romania, alin.  (1) "(1) Locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor".  Aceste prevederi se completeaza cu cele de la pct. 13 alin. (1) din normele de aplicare ale acestui articol

"13. (1) Conform art. 276 alin. (1) din Codul fiscallocul unei achizitii intracomunitare de bunuri este intotdeauna in statul membru in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor. ......."
 
Obligatia impozitarii/taxarii achizitiei in Romania este reglementata prin art. 308 "Persoana obligata la plata taxei pentru achizitii intracomunitare" alin. (1) din Codul fiscal " (1) Persoana care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri care este taxabila, conform prezentului titlu, este obligata la plata taxei."
 
Astfel, pentru aplicarea unui tratament fiscal corect d.p.d.v. al TVA, cumparatorul inregistrat in scopuri de TVA in regim normal in Romania conform prevederilor art. 316 este obligat sa respecte urmatoarele reguli:

1. sa aplice regimul de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427 utilizand cota standared TVA 19% asupra bazei de impozitare TVA inscrisa in lei (775 lei) de catre furnizorul intracomunitar, baza de impozitare a TVA formata atat din pretul bunurilor achizitionate, cat si din suma TVA colectata de catre furnizor, daca acesta nu corecteaza factura emisa initial prin stornarea acesteia si emiterea unei facturi corecte, fara TVA colectata in Olanda.

Prin aplicarea regimului de taxare inversa, cumparatorul din Romania respecta prevederile art. 326 "Plata taxei la buget" alin. (2) din Codul fiscal
"(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), persoana impozabila inregistrata conform art. 316 va evidentia in decontul prevazut la art. 323, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, in limitele si in conditiile stabilite la art. 297 - 301, taxa aferenta achizitiilor intracomunitare, bunurilor si serviciilor achizitionate in beneficiul sau, pentru care respectiva persoana este obligata la plata taxei, in conditiile prevazute la art. 307 alin. (2) - (6)."
 
In situatia in care furnizorul nu raspunde solicitarii cumparatorului de a corecta factura emisa, prin emiterea unei facturi corecte, considerand operatiunea scutita de TVA in Olanda, cumparatorul din Romania aplica regimul de taxare inversa la valoarea totala a facturii emise, inclusiv TVA colectata de furnizor, suma pentru care nu:

este permisa exercitarea dreptului de deducere in Romania;
se poate solicita restituirea TVA de catre autoritatea fiscala din Olanda prin intermediul formularului cod 318.


In acest caz, cumparatorul din Romania considera suma TVA colectata de catre furnizor drept  n element al costului de achizitie al bunului, formand baza de impozitare a TVA asupra careia aplica regimul de taxare inversa utilizand cota standard TVA 19%.

1. sa raporteze valoarea achizitiei efectuate prin:

decontul de TVA cod 300 la randul 5 si 20 cu report la randul 5.1 si 20.1“Achizitii intracomunitare pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa), iar furnizorul este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din care a avut loc livrarea intracomunitara”,  

prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES cu simbolul A, in baza formularului reglementat prin  O.M.F.P. nr. 705 din 11 martie 2020 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare".

 

Achizitie intracomunitara de bunuri. Tratament fiscal

Speta 2

Societate din Romania platitoare de TVA, achizitioneaza in luna noiembrie bunuri de la o societate din Suedia in regim de scutire conform art.294, alin.2, lit. a)-d) Cod fiscal. Conform contract de vanzare-cumparare conditia de livrare este Ex-works. In luna decembrie furnizorul storneaza factura initiala si emite o noua factura cu TVA (25%), pe considerentul ca nu a primit dovada transportului din Suedia-Romania. Am transmis furnizorului CMR-ul privind transportul Suedia - Romania, dar nu a corectat factura. Aceasta achizitie o tratam ca pe o achizitie intracomunitara, se face taxare inversa si se declara in D390? Multumesc!


Raspuns: 

 

Intrucat puteti face dovada transportului de bunuri dintr-un stat membru (Suedia) in alt stat membru (Romania), reprezinta o achizitie intracomunitara de bunuri (art 273 alin 1 Cod fiscal), pentru care veti efectua taxare inversa (4426 = 4427), TVA in cota de 19% fiind calculata la valoarea integrala a facturii (inclusiv TVA de 25%).
Se va declara in D 300 la rd 5, 5.1, respectiv 20,20.1 si in Declaratia recapitulativa 390 simbol ,,A’’.

 

TVA. Retea de siguranta pentru achizitii intracomunitare de bunuri cu locul in alt stat membru


Speta 3
 

Un SRL, persoana impozabila din Romania inregistrata in scopuri de TVA conform art.316 achizitioneaza bunuri din Spania, cu locul incheierii transportului in Ungaria. SRL-ul nu este inregistrat in Ungaria, dar comunica furnizorului din Spania codul sau de inregistrare in scopuri de TVA din Romania. In acest moment (pana cand se va inregistra in scopuri de tva in Ungaria) ce obligatii declarative si de plata in legatura cu tva-ul are SRL-ul in Romania? Face taxare inversa, tratand tranzactia ca si o achizitie intracomunitara? Sau trebuie doar sa colecteze si sa plateasca efectiv TVA-ul?


Raspuns: 

 

In situatia prezentata, cumparatorul din Romania, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania, in regim normal, aplica regimul "retea de siguranta" in sensul ca aplica regimul de taxare inversa in Romania pentru achizitia intracomunitara efectuata cu locul in Ungaria, pana la momentul inregistrarii in scopuri de TVA in Ungaria ca stat membru in are are loc A.I.C. Conform prevederilor art. 276 Locul achizitiei intracomunitare de bunuri alin. (1) din Codul fiscal, locul unei A.I.C. este "(1) Locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor". Aceste prevederi se completeaza cu cele de la pct. 13 alin. (1) din normele de aplicare ale acestui articol conform carora "13. (1) Conform art. 276 alin. (1) din Codul fiscallocul unei achizitii intracomunitare de bunuri este intotdeauna in statul membru in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor. In cazul in care, conform art. 276 alin. (2) din Codul fiscal, cumparatorul furnizeaza un cod de inregistrare in scopuri de TVA dintr-un alt stat membru decat cel in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor, se aplica reteaua de siguranta,respectiv achizitia intracomunitara se considera ca are loc si in statul membru care a furnizat codul de inregistrare in scopuri de TVA si in statul membru in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor."

In cazul unei A.I.C., regula generala prevede ca orice A.I.C. trebuie declarata in statul membru in care se incheie transportul bunurilor, chiar daca, in prima etapa, se aplica reteaua de siguranta, urmand ca, in a doua etapa, baza impozabila sa fie redusa corespunzator in statul membru din care s-a transmis codul de TVA. Astfel, chiar daca se comunica un cod de TVA din alt stat membru, altul decat cel in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor, achizitia este impozabila, atat in acel stat, cat si in statul din care s-a comunicat codul de TVA. Astfel, dupa inregistrarea in scopuri in Ungaria, cumparatorul din Romania trebuie sa taxeze A.I.C. in Ungaria si apoi sa storneze taxarea efectuata in Romania. In acest sens, am in vedere prevederile pct. 13 alin. (2) din normele metodologice de aplicare a art. 276 din Codul fiscal, respectiv:
" (2) In sensul art. 276 alin. (3) din Codul fiscal, daca cumparatorul face dovada ca a supus la plata taxei achizitia intracomunitara si in statul membru in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor si in statul membru care a furnizat un cod de inregistrare in scopuri de TVA, acesta poate solicita restituirea taxei achitate in statul membru care a furnizat codul de inregistrare in scopuri de TVA. Restituirea taxei aferente achizitiei intracomunitare se realizeaza astfel:
a) in cazul persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, prin inregistrarea cu semnul minus in decontul de taxa prevazut la art. 323 din Codul fiscal a achizitiei intracomunitare si a taxei aferente;
........ "
La acelasi punct din norme se regaseste urmatorul exemplu aplicabil situatiei prezentate de dvs.
"Exemplu: o persoana impozabila din Romania inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317 din Codul fiscalachizitioneaza in Ungaria (locul unde se incheie transportul bunurilor) bunuri livrate din Franta. Persoana respectiva nu este inregistrata in Ungaria in scopuri de TVA, dar comunica furnizorului din Franta codul sau de inregistrare in scopuri de TVA din Romania, pentru a beneficia de scutirea de taxa aferenta livrarii intracomunitare realizate de furnizorul din Franta. Dupa inregistrarea in scopuri de TVA in Ungaria si plata TVA aferente achizitiei intracomunitare conform art. 276 alin. (1) din Codul fiscal, persoana respectiva poate solicita restituirea taxei platite in Romania aferente achizitiei intracomunitare, care a avut loc si in Romania conform art. 276 alin. (2) din Codul fiscal."

In concluzie, cumparatorul din Romania procedeaza astfel in cazul unei facturi emise de furnizor in data de 31.01.2023:

1. in prima etapa, pana la atribuirea codului de TVA de catre autoritatea fiscala din Ungaria, aplica regimul de taxare inversa in Romania, utilizand formula contabila 4426 = 4427 si raportand operatiunea, de exemplu, pe 27.02.2023 (ziua de 25 si 26.02.2023 = zi nelucratoare):

d.p.d.v. fiscal: prin decontul de TVA cod 300 la randul 5 si 20, cu report la randul 5.1 si 20.1
d.p.d.v. informativ: prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES cu simbolul A.

2. in a doua etapa, dupa atribuirea codului de TVA de catre autoritatea fiscala din Ungaria, storneaza regimul de taxare inversa aplicat in Romania si aplica acest regim in Ungaria, conform cerintelor legislatiei fiscale din Ungaria. In acest caz, se storneaza, prin inscrierea cu semnul minus, a inregistrarii contabile 4426 = 4427 sau prin inscrierea in negru 4427 = 4426, in functie de programul informatic de contabilitate impune:

d.p.d.v. fiscal: raportarea valorii A.I.C. cu semnul minus a prin decontul de TVA cod 300 aferent lunii februarie 2023 (termen transmitere 27.03.2023) la randul 5 si 20, cu report la randul 5.1 si 20.1;

d.p.d.v. informativ: completarea si transmiterea unei noi declaratii recapitulative cod 390 VIES cu simbolul A aferente lunii ianuarie 2023 (daca factura furnizorului este emisa in ianuarie 2023 = data exigibilitatii TVA) in care nu se mai preia valoarea A.I.C. raportata initial.



Astfel, prin aplicarea sistemului "reteaua de siguranta" exista certitudinea ca achizitia intracomunitara este impozitata de catre cumparator in statul membru din care a obtinut un cod valid de TVA, chiar daca locul achizitiei nu este in acel stat. Prin "reteaua de siguranta", cumparatorul din Romania, inregistrat in scopuri de TVA in Romania in regim normal, cu un cod valid de TVA in sistemul VIES la data exigibilitatii TVA (data emiterii facturii de catre furnizorul intracomunitar) nu trebuie sa colecteze si sa plateasca efectiv TVA, fiind suficient sa aplice regimul de taxare inversa conform prevederilor art. 326 "Plata taxei la buget" alin. (2) din Codul fiscal

"(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), persoana impozabila inregistrata conform art. 316 va evidentia in decontul prevazut la art. 323, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, in limitele si in conditiile stabilite la art. 297 - 301, taxa aferenta achizitiilor intracomunitare, bunurilor si serviciilor achizitionate in beneficiul sau, pentru care respectiva persoana este obligata la plata taxei, in conditiile prevazute la art. 307 alin. (2) - (6).".



Raspuns oferit in luna martie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016