Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum se ajusteaza taxa deductibila dupa achizitionarea unui autoturism

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Mai. 2024
Cum se ajusteaza taxa deductibila dupa achizitionarea unui autoturism
Tags: ajustare taxa, ajustare taxa achizitionare autoturisme, inregistrare contabila

O societate comerciala (microintreprindere) a achizitionat in iunie 2021, din UE, un autoturism in valoare de 30.000 euro, respectiv 150.000 lei.

Autoturismul a fost inregistrat in evidenta contabila astfel: 

 

  • 2133 = 404 150.000 lei,
  • 4426 = 4427 28.500 lei,
  • 2133 = 4426 14.250 lei. 

 

Societatea a optat pentru amortizare liniara pe durata de 4 ani. 


Autoturismul nu era nou si nu a fost utilizat doar pentru desfasurarea activitatii. Pentru combustibil si reparatii s-a dedus TVA in procent de 50%. In luna iunie 2024 autoturismul va fi vandut la pretul pietei. In factura de vanzare se va colecta tva la pretul de vanzare. 

 

Va rugam sa precizati daca se poate ajusta tva deductibila, cum se face calculul si cum se inregistreaza in evidenta contabila ajustarea TVA. Va multumim!
 

 

Ajustare taxa deductibila autoturisme – raspunsul specialistului: 

 

Da. Se poate. Se va efectua ajustarea TVA, fiind in situatia in care bunul de capital (autotusrismul) al carui drept de deducere a fost partial limitat, face obiectul unei operatiuni pentru care taxa este deductibila. Astfel, in momentul vanzarii, valoarea suplimentara a taxei de dedus se limiteaza la valoarea taxei colectate pentru vanzarea autoturismului respectiv (asa cum prevede art. 305 alin. 4 lit. c) din Codul fiscal).Deci, TVA colectata la vanzarea autoturismului, va trebui sa fie egala sau mai mare ca TVA posibil de ajustat, intrucat valoarea suplimentara a TVA de dedus se limiteaza la valoarea TVA colectata pentru vanzarea autoturismului.

Ajustarea se efectueaza in cadrul perioadei de ajustare pe 5 ani, pentru o cincime din taxa nededusa initial aferenta fiecarui an, o singura data pentru intreaga perioada de ajustare ramasa, incluzand anul in care apare modificarea destinatiei de utilizare.

Avand in vedere ca autoturismul se vinde in 2024, rezulta ca din perioada de ajustare (2021 2025) au mai ramas 2 ani.

Deoarece pentru autoturismul vandut societatea nu si-a exercitat dreptul de deducere pentru TVA in suma de 14.250 lei, iar perioada de ajustare 2021-2025 nu s-a incheiat, aveti posibilitatea ajustarii pozitive de TVA, in favoarea dumneavoastra pentru suma de 14.250 lei : 5 ani * 2 ani:

14.250 lei : 5 ani = 2.850 lei/an x 2 ani = 5.700 lei.

Inregistrari contabile:

- ajustarea TVA nededusa initial
4426 TVA deductibila = 2133 Mijloace de transport cu 5.700 lei

- vanzarea autoturismului
461 Debitori diversi = %
7583 Venituri din vanzarea activelor si alte operatiuni de capital
4427 TVA colectata

- scoaterea din evidenta contabila a autoturismului vandut
% = 2133 Mijloace de transport
2813 Amortizarea instalatiilor si a mijloacelor de transport
6583 Cheltuieli privind activele cedate si alte operatiuni de capital

Atentie:
La momentul vanzarii, trebuie sa aveti grija ca TVA colectata prin vanzare sa fie cel putin egala cu suma pe care doriti sa o ajustati, intrucat ajustarea nu poate depasi valoarea TVA colectata.

In decontul de TVA din luna vanzarii, veti inscrie TVA dedusa la randul 35 Ajustari conform pro-rata / ajustari de taxa

In concluzie, la vanzarea autoturismului, aveti dreptul de deducere pentru TVA nededusa la achizitie (care a majorat costul autoturismului) dar numai proportional cu durata ramasa din perioada de ajustare la momentul vanzarii.

Temei legal

Codul fiscal

Art. 305. - Ajustarea taxei deductibile in cazul bunurilor de capital

(4) Ajustarea taxei deductibile prevazute la alin. (1) lit. d) se efectueaza:

c) in situatia in care un bun de capital al carui drept de deducere a fost integral sau partial limitat face obiectul oricarei operatiuni pentru care taxa este deductibila. In cazul unei livrari de bunuri, valoarea suplimentara a taxei de dedus se limiteaza la valoarea taxei colectate pentru livrarea bunului respectiv;

(5) Ajustarea taxei deductibile se efectueaza astfel:

c) pentru cazurile prevazute la alin. (4) lit. c) ajustarea se efectueaza in cadrul perioadei de ajustare prevazute la alin. (2), pentru o cincime sau, dupa caz, o douazecime din taxa nededusa initial, pentru fiecare an in care apare o modificare a destinatiei de utilizare.

Ajustarea se efectueaza in perioada fiscala in care intervine evenimentul care genereaza ajustare sau, dupa caz, in ultima perioada fiscala a fiecarui an, in conditiile prevazute prin normele metodologice.

Prin exceptie, in cazul trecerii persoanei impozabile de la regimul de scutire pentru intreprinderile mici prevazut la art. 310 la regimul normal de taxare, precum si in cazul livrarii bunului de capital in regim de taxare, ajustarea deducerii se face o singura data pentru intreaga perioada de ajustare ramasa, incluzand anul in care apare modificarea destinatiei de utilizare;Raspuns oferit in luna mai 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Cum se ajusteaza taxa deductibila dupa achizitionarea unui autoturism":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016