Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Prime acordate anagajatilor de Craciun. Sunt deductibile aceste cheltuieli?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Oct. 2024
Prime acordate anagajatilor de Craciun. Sunt deductibile aceste cheltuieli?
Tags: prime de craciun, deductibilitate cheltuieli, inregistrare contabila

In perioada Craciunului multe firme aleg sa acorde prime sau alte bonusuri agajatilor, pentru a-si arata multumirea fata de munca depusa de acestia in anul respectiv. Daca si tu vrei sa faci asta, trebuie sa ai in vedere ca legislatia a fost modificata si sa acorzi mai multa atentie atunci cand le inregistrezi in contabilitate sau cand deduci sumele.

Conform art. 25 din Codul fiscal, cheltuielile socio-culturale sunt deductibile la calculul impozitului pe profit in limita unui procent 5% aplicat asupra cheltuielilor de personal, iar conform art. 76 nu se includ in baza de impozitare cadourile in bani in limita a 300 lei.

Prime acordate anagajatilor de Craciun. Sunt deductibile aceste cheltuieli?

Vom lua urmatoarea speta. In anul 2023 cu ocazia Craciunului s-a acordat salariatilor din fondul de cheltuieli socio-culturale, conform CCM o prima in valoare de 500 lei brut, din care 300 lei au fost neimpozabili, iar pentru diferenta de 200 lei s-au calculat si retinut impozit, CAS si CASS.

Considerati ca la calculul impozitului pe profit este deductibila intraga suma rezultata din nr salariati *500 lei/salariat) sau doar suma reprezentand nr salariati*300 lei/salariat, desi totalul cheltuielilor socio-culturale din an se incadreaza in limita de 5% aplicata cheltuielilor cu salariile?

Specialistul considera ca la nivelul angajatorului, contravaloarea cadourilor oferite cu ocazia sarbatorilor de Craciun sau a altor evenimente sociale, inclusiv a tuturor celorlalte sume care intra in categoria cheltuielilor sociale, nu se impoziteaza cu impozit pe profit (limitat desigur). Aceste cheltuieli se considera deductibile la stabilirea rezultatului fiscal, cu conditia ca totalul lor sa nu depaseasca 5% din valoarea cheltuielilor cu salariile angajatilor.

De asemenea, la nivelul salariatilor, valoarea cadourilor de Craciun sau a altor beneficii sociale acordate pentru fiecare salariat in parte si pentru fiecare copil minor al acestora, care nu depaseste limita de 300 lei/persoana, nu este impozabila. Aceasta inseamna ca suma primita sub forma de cadou nu se va include in baza de calcul al impozitului pe venit si nu vor fi calculate contributii de asigurari sociale obligatorii pentru aceasta suma.

Este important de mentionat ca exista anumite conditii si reguli stricte privind justificarea cheltuielilor si documentatia necesara pentru aceasta. Pentru a putea deduce fiscal aceste cheltuieli, este necesar sa se faca dovada caracterului social al cadourilor si sa se prezinte documente justificative corespunzatoare.


Cu privire la posibilitatea acordarii de bunuri cadou, aceasta este permisa, dar trebuie sa fie insotita de documente justificative care sa ateste natura sociala a acestora si sa se incadreze in limitele prevazute de lege, astfel incat sa poata fi deduse fiscal.


Potrivit prevederilor art. 25 alin. (3) lit. b) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare, cheltuielile reprezentand cadourile acordate salariatilor si copiilor minori ai acestora, prevazute in contractul colectiv de munca sunt considerate cheltuieli sociale si sunt deductibile in limita cotei de 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, definite astfel potrivit Codului muncii.

La nivelul angajatorului, contravaloarea cadourilor oferite cu ocazia sarbatorilor de Craciun si inclusiv a tuturor celorlalte sume care intra in categoria cheltuielilor sociale nu se impoziteaza cu impozit pe profit, in sensul ca se considera cheltuieli deductibile la stabilirea rezultatului fiscal, daca nu depasesc pe total limita de 5%.

La nivelul salariatilor, contravaloarea cadourilor de Craciun acordate pentru fiecare salariat in parte si pentru fiecare copil minor al acestora, care nu depaseste limita de 300 lei/persoana, nu este impozabila, in intelesul ca nu se include in baza de calcul al impozitului pe venit si nu se calculeaza contributii de asigurari sociale obligatorii.

Daca se acorda un cadou de 500 lei, 300 de lei reprezinta partea care nu se impoziteaza, iar partea de 200 de lei se include pe statul de salarii si se taxeaza cu CAS si CASS Impozit si contributie asiguratorie.

Din punctul de vedere al impozitului pe profit, cadourile oferite angajatilor si copiilor acestora, indiferent de forma in care sunt acordate, sunt considerate cheltuieli sociale, care sunt deductibile in limita a 5% din costurile cu salariile.

Este necesar sa urmarit doua limite:

- limitarea la plafonul de 300 lei/persoana;
- limitarea conform prevederilor art. 25 alin. (3) lit. b) pct. 3

Prin urmare:

Suma de 300 de lei din rulaj cont 6458 este deductibila 5% (cheltuiala sociala).
Suma de 200 lei care se include pe stat, este deductibila 100%.
Contul utilizat este 6458, fiind cheltuieli de natura sociala, astfel cum codul fiscal precizeaza la art. 25 alin. (3) lit. b) pct. 3.
Inregistrarea contabila este 6458 = 5121/5311.


Raspuns oferit in luna octombrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Prime acordate anagajatilor de Craciun. Sunt deductibile aceste cheltuieli?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016