Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Suma solicitata la rambursare se inregistreaza intr-un cont analitic distinct prin formula: 4424.2 = 4424.1 TVA de recuperat TVA de recuperat solicitat la rambursare Sunt firme ...
Suma solicitata la rambursare se inregistreaza intr-un cont analitic distinct prin formula:
4424.2
=
4424.1
“TVA de recuperat
“TVA de recuperat”
solicitat la rambursare”
Sunt firme inregistrate in scopuri de TVA care beneficiaza de rambursarea TVA numai dupa efectuarea inspectiei fiscale partiale cu privire la verificarea modului de aplicare a legislatiei fiscale privind TVA aferenta operatiunilor economice realizate. Aceasta alternativa de rambursare este denumita “solutionare cu control anticipat a deconturilor de TVA cu suma negativa cu optiune de rambursare”.
Verificarea se efectueaza pentru perioada cuprinsa intre data ultimului control si luna pentru care se solicita rambursarea si are la baza metodologia aprobata prin O.M.E.F. nr. 1857 din 1 noiembrie 2007, publicat in M.Of. nr. 785 din 20 noiembrie 2007.
Inainte de inceperea controlului, echipa de control are obligatia sa va prezinte drepturile si obligatiile pe care le aveti in timpul desfasurarii inspectiei fiscale asa cum sunt prezentate in Carta drepturilor si obligatiilor contribuabililor pe timpul desfasurarii inspectiei fiscale reglementata prin O.M.F.P. nr. 713 din 12 octombrie 2004.
De cele mai multe ori, echipa de inspectie fiscala stabileste diferente suplimentare de plata a TVA care reprezinta baza de calcul pentru majorarile de intarziere. Uneori, se constata si anumite contraventii sanctionate cu aplicarea de amenzi prevazute de Legea contabilitatii nr. 82/1991 si de O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala sau prevazute de ambele acte normative.
Rezultatul inspectiei fiscale partiale este consemnat in actul administrativ fiscal denumit “Raport de inspectie fiscala” prin care sunt stabilite ca obligatii fiscale:
- diferente suplimentare de plata;
- majorari de intarziere;
- amenzi contraventionale.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Pentru amenda contraventionala aplicata cu respectarea prevederilor O.G. nr. nr. 2 din 12 iulie 2001 privind regimul juridic al contraventiilor, se incheie separat, un Proces verbal de contraventii care reprezinta anexa la Raportul de inspectie fiscala.
In baza Raportului de inspectie fiscala si a concluziilor cuprinse in acest act, se intocmeste “Decizia de impunere” care reprezinta un titlul de creanta fiscala a bugetului general consolidat.
Retineti!
Rezultatele inspectiei fiscale se inregistreaza in evidenta contabila chiar daca nu sunteti de acord cu sumele de plata stabilite si cu contraventia constatata.
Pentru astfel de situatii aveti posibilitatea sa formulati si sa depuneti:
- la organul fiscal competent: contestatie impotriva deciziei de impunere asa cum prevede art. 205 din Codul de procedura fiscala, in termen de 30 de zile de la data comunicarii actului administrativ fiscal;
- la judecatorie: plangere impotriva Procesului verbal de contraventie.
Introducerea contestatiei pe calea administrativa de atac nu suspenda executarea actului administrativ fiscal, deci nici obligatia de inregistrare contabila si de plata a sumelor stabilite.
De aceea, obligatiile fiscale stabilite prin decizia de impunere trebuie inregistrate in contabilitate si virate la urmatoarele termene impuse de art. 111 din Codul de procedura fiscala:
pana la data de 5 a lunii urmatoare comunicarii deciziei de impunere in situatia in care comunicarea se face in intervalul 1 - 15 din luna;
pana la data de 20 a lunii urmatoare comunicarii deciziei de impunere in situatia in care comunicarea se face in intervalul 16 - 31 din luna;
Inregistrari contabile
Din punct de vedere contabil, rezultatele inspectiei fiscale se inregistreaza in baza conturilor reglementate prin O.M.F.P. nr. 1752 din 17 noiembrie 2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, respectiv cu ajutorul conturilor 658 si 448, desfasurate pe analitice, in functie de natura debitului, astfel:
1. inregistrarea diferentelor suplimentare de plata a TVA:
6584 (analitic distinct)
= 4481.4 (analitic distinct)
“Diferente suplimentare
“Alte datorii fata de
de plata”
bugetul statului”
2. inregistrarea majorarilor de intarziere aferente diferentelor suplimentare de plata a TVA:
6585 (analitic distinct)
=
4481.5 (analitic distinct)
“Diferente suplimentare
“Alte datorii fata de
de plata”
bugetul statului”
3. inregistrarea amenzii contraventionale:
6586 (analitic distinct)
=
4481.5 (analitic distinct)
“Diferente suplimentare
“Alte datorii fata de
de plata”
bugetul statului”
4. compensarea debitelor stabilite din suma TVA cuvenita la rambursare:
%
=
4424.2
“TVA de rambursat”
4481.4
4481.5
4481.6
5. incasarea diferentei dintre suma solicitata la rambursare si obligatiile de plata stabilite in baza Deciziei de impunere:
5121
=
4424.2
“Conturi la banci in lei” “TVA de recuperat
solicitat la rambursare”
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 3.75 din 5 din 4 voturi
Articole similare
Anularea inregistrarii in scopuri de TVA: depuneti declaratia la 10 aprilie!Livrare intracomunitara de bunuri si factura fara TVA. Care e solutia fiscala?Scade TVA-ul la alimenteCe legatura e intre noul sef al misiunii FMI si afacerile fiscaleInregistrarea TVA a unei firme dintr-un stat membru prin reprezentantul fiscalUltimele articole
ATENTIE maxima la controalele fiscale pe TVA: tu stii care sunt ultimele reglementari legislative?Grup fiscal. Cine are obligatia de a raspunde la Notificarea de conformare e-TVAImpozitare autoturisme de lux si completarea Declaratiei 216Doua situatii in care se poate modifica perioada fiscala pentru TVA de la trimestru la lunaCalendar ANAF: 3 declaratii importante au ca termen limita data de 31 octombrie 2024Articole similare
Noutati legislative importante. Noile praguri valorice Intrastat si numarul de evidenta a platiiStudiu de caz: Regimul TVA in cazul colectarii si valorificarii deseurilorRambursarea TVA. Modificari si efecteControale ANAF la persoanele fizice in luna martie 2023. Ce rezultate au inregistrat inspectoriiCodul de Procedura Fiscala se modifica printr-un nou proiectUltimele articole
ATENTIE maxima la controalele fiscale pe TVA: tu stii care sunt ultimele reglementari legislative?Controale ANAF august 2024. 5 situatii in care au fost verificate persoanele juridiceCum se face trecerea de la impozit pe profit la impozit micro in cazul asocierii in participatiuneRezultatele activitatii de INSPECTIE FISCALA in luna august 2024Care este termenul de prescriere pentru solicitarea rambursarii TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"