keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Plata TVA numai dupa incasarea facturii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Iul. 2012 Exclusiv
Tags: tva, factura, incasare, tranzactii, pfa, decont, plata

De cele mai multe ori, valoarea facturilor emise nu se incaseaza in termen. Cu toate acestea, furnizorul/prestatorul este obligat sa achite bugetului de stat pana pe data de 25 ale lunii urmatoare celei in care a fost emisa factura, suma TVA de plata rezultata din decontul de TVA cod 300.



Este cosmarul oamenilor de afaceri care trebuie sa isi mobilizeze lunar sau trimestrial toate resursele financiare pentru achitarea in termen a obligatiei de plata privin TVA fiindca stiu ca valoarea penalitatilor de intarziere calculate de fisc i-ar putea scoate din circuitul economic.

De la data aderarii pana in prezent, s-au inregistrat doua tentative ale guvernatorilor de a incerca sa modifice legislatia fiscala existenta privind reglementarea obligatiei de plata a TVA de la data exigibiltatii TVA aferenta facturii emise la data incasarii effective a contravalorii fcturii emise.

Totul despre factura: 110 pagini de Legislatie comentata de specialisti si 49 de Cazuri Practice explicate pas cu pas! Click aici!

Prima "tentativa" a fost in aprilie 2010. in acea perioada, prevederile referitoare la plata TVA dupa incasarea facturii au fost votate in Senat. Totusi, in etapa imediat urmatoare aceasta initiativa a fost respinsa de catre Ministerul Finantelor Publice care nu a tinut cont de solicitarea mediului de afaceri. Motivul? Explicatia a fost simpla desi nu a fost declarata public: adoptarea acestei prevederi ar fi condus la reducerea drastica a incasarilor bugetare. Astfel, a fost mult mai comod sa se invoce incalcarea prevederilor normelor europene referitoare la TVA. Gurile rele spun ca, de fapt, Ministerul de Finante se temea de imposibilitatea stoparii evaziunii fiscale pe acest "canal".

Totusi, trebuie retinut faptul ca plata TVA la incasarea facturii nu poate genera evaziune fiscala daca aceasta este tinuta sub control prin anumite masuri fiscale care pot fi reglementate asa cum s-a procedat si in alte state europene. Astfel, Romania are posibilitatea sa armonizeze prevederile titlului VI din Codul fiscal cu prevederile art. 66 din Directiva CEE nr. 112 din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata prin care se prevede ca "Prin derogare de la articolele 63, 64 si 65, statele membre pot prevedea ca TVA sa devina exigibila, pentru anumite operatiuni sau anumite categorii de persoane impozabile, la una din urmatoarele date:
 (a) cel tarziu la data emiterii facturii;
 (b) cel tarziu la data incasarii platii;
 (c) atunci cand nu se emite o factura sau cand aceasta este emisa tarziu, intr-un termen determinat de la data la care intervine faptul generator.".

Prevederile din Codul fiscal aplicabil in Romania la aceasta data au fost armonizate doar cu reglementarile urmatoarelor articole din directiva CEE nr. 112/2006:
- art. 63 "Faptul generator intervine si TVA devine exigibila atunci cand sunt livrate bunurile sau sunt prestate serviciile.";
- art. 64 alin. (1) "Atunci cand determina decontari sau plati succesive, livrarea de bunuri, alta decat cea constand in inchirierea de bunuri pe o anumita perioada de timp sau vanzarea de bunuri cu plata in rate, in conformitate cu articolul 14 alineatul (2) litera (b), si prestarea de servicii sunt considerate efectuate la expirarea perioadelor la care se refera decontarile sau platile respective."
- art. 65 "in cazul in care plata este facuta inainte de livrarea bunurilor sau prestarea de servicii, TVA devine exigibila la incasarea platii si la suma incasata.

Deci, prima "tentativa" a esuat "tacit".

De a doua "tentativa" am auzit recent, in luna iulie 2012! Da, guvernul are intentia de a introduce drept facilitate fiscala plata TVA la incasarea facturii in cazul firmelor cu mai putin de 500.000 euro cifra de afaceri pe an. Conditia ar fi una singura: incasarea facturilor sa fie efectuata prin banca.
Sa vedem si "reversul" acestei facilitati fiindca este firesc ca plata TVA la incasarea facturii sa genereze si modificarea legislatiei TVA cu privire la rambursarea TVA prin efectuarea inspectiei fiscale. Pentru a asigura un echilibru bugetar, este posibil ca suma TVA solicitata la rambursare sa fie rambursata efectiv numai daca suma TVA dedusa este achitata furnizorilor/prestatorilor. De altfel, aceasta conditiei de rambursare a sumei TVA solicitate a existat in legislatia fiscala aplicabila anterior anului 2000.

Sa fim realisti! Concomitent cu aceasta facilitate de ordin financiar, guvernul intentioneaza sa modifice legislatia de asa maniera incat nici cumparatorul/beneficiarul care a achizionat o marfa sau un serviciu sa nu poata deduce TVA-ul daca nu a achitat valoarea facturilor primite. Astfel, s-ar crea un echilibru rezonabil intre a "lua" si a "da" TVA bugetului de stat. Modificarile de acest gen ar limita implicit si numarul solicitarilor de rambursare a TVA.

Totusi, desi pe canalele de informare media auzim de cel putin doua saptamani despre adoptarea unei astfel de posibilitati, in prezent nu se regaseste nicio propunere legislativa supusa dezbaterii publice asa cum ne-am obisnuit sa regasim, periodic, la sectiunea "Transparenta decizionala" de pe site-ul www.mfinante.ro. Numai din declaratiile de presa rezulta ca acest proiect este in lucru si urmeaza a fi publicat pentru dezbatere numai daca va fi agreat de FMI si Comisia Europeana.
 
Deocamdata suntem in stadiul de "vorbe".
Mai este atat de putin timp pana la 1 august 2012, data promisa de guvern pentru aplicarea acestei facilitati!

Descopera singura lucrare care contine TOATA legislatia despre Factura explicata si detaliata pas cu pas. Click aici!

Sa fim realisti: modificarea regulilor privind termenului de plata a TVA la momentul incasarii facturii, dar si amanarea rambursarii TVA pana la momentul platii facturilor primite de la furnizori/prestatori va impune consultarea si aprobarea acestora la nivelul Comisiei Europene si a institutiilor internationale care finanteaza deficitul tarii noastre (FMI, Banca Mondiala). Deci, data de 1 august 2012 nu poate fi reala deoarece trebuie luata in considerare si perioada de timp necesara de a analiza si de a formula un acord cu privire la aplicarea acestei modificari propuse de guvernul Romaniei. Primirea acestei aprobari dureaza cel putin cateva luni.
 
Daca in cele din urma o astfel de reglementare va fi adoptata, povara acestei reglementari o vor duce contabilii care vor fi obligati sa organizeze atat evidenta fiscala a facturilor incasate pentru a justifica faptul ca au stabilit corect termenul de plata a TVA, cat si evidenta facturilor platite pentru a justifica faptul ca dreptul la rambursarea TVA este real. In acest context, contabilii vor "abuza" de contul 4428 "TVA neexigibila" fie pe credit, fie pe debdit, adica atat pentru facturile emise, dar neincasate cat si pentru facturile primite, dar neachitate.

Dificultati evidente vor avea si organele fiscale de administrare si de inspectie fiscala!

Sa speram ca plata facturilor la incasare va fi reglementata selectiv, in functie de calitatea platitorului asa cum s-a procedat in unele state membre. De exemplu, o astfel de facilitate a fost adoptata de:
-    Italia pentru tranzactiile cu autoritatile publice;
-    Marea Britanie pentru tranzactiile realizate sub un anumit plafon;
-    Olanda pentru furnizorii de utilitati catre populatie.

Sa fim optimisti si sa retinem un singur aspect relevant: intentia guvernului de a reglementa plata facturii la incasare poate fi materializata in practica pentru a sustine economia nationala a Romaniei. Guvernul Romaniei trebuie sa lupte pentru a demonstra institutiilor internationale ca introducerea aceste facilitati nu va avea un impact negativ, dimpotriva, treptat, efectul poat fi unul pozitiv.

Deocamdata cunoastem doar intentia guvernului de a accepta plata facturilor la incasare doar pentru firmele cu o cifra de afaceri pana in 500.000 euro. Dar la activitatea P.F.A.-urilor sau a altor forme de desfasurare legala a activitatii economice nu s-a gandit nimeni ? Iata o intrebare care poate ramane fara raspuns!

Autor: Amelia Dumitras, consultant fiscal
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016