keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Sistemul TVA la incasare. Exista diferente in cazul persoanelor afiliate?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Mar. 2013 Exclusiv
Tags: sistemul tva la incasare, persoane afiliate, tranzactii societati, codul fiscal

Vom analiza mai jos cazul unei societati A (SRL) care aplica TVA la incasare si care realizeaza tranzactii cu societatea B (SA). Avand in vedere ca societatea A este detinuta 100% de o persoana fizica si ca aceeasi persoana fizica detine si 25% din actiunile societatii B, vom stabili daca cele doua societati sunt considerate persoane afiliate, respectiv daca societatea A aplica TVA la incasare la facturile emise catre societatea B.



Solutia consultantului:

In situatia prezentata, cele doua societati sunt considerate persoane afiliate deoarece se incadreaza in prevederile art. 7 alin. (1) pct. 21 lit. b) din Codul fiscal:

"21. persoane afiliate - o persoana este afiliata cu alta persoana daca relatia dintre ele este definita de cel putin unul dintre urmatoarele cazuri:

…….
b) o persoana fizica este afiliata cu o persoana juridica daca persoana fizica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot detinute la persoana juridica ori daca controleaza in mod efectiv persoana juridica;" coroborate cu prevederile lit. c) lit. (i) si (ii) "c) o persoana juridica este afiliata cu alta persoana juridica daca cel putin:

 (i) prima persoana juridica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealalta persoana juridica ori daca controleaza persoana juridica;
 (ii) a doua persoana juridica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la prima persoana juridica;".

Astfel, chiar daca este inscrisa in sistemul TVA la incasare, societatea A nu aplica regulile speciale privind exigibilitatea in cadrul sistemului TVA la incasare. In acest caz, livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate de catre A pe numele firmei B se incadreaza in categoria exceptiilor de la aplicarea sistemului, exceptii reglementate prin art. 134^2 alin. (6) lit. e) cu privire la operatiunile exceptate de la aplicarea sistemului TVA la incasare "...

Persoanele impozabile care au obligatia aplicarii sistemului TVA la incasare nu aplica sistemul pentru urmatoarele operatiuni care intra sub incidenta regulilor generale privind exigibilitatea TVA:

.....e) in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii pentru care beneficiarul este o persoana afiliata furnizorului/prestatorului potrivit art. 7 alin. (1) pct. 21." coroborate cu prevederile pct. 16^2 alin. (20) din normele de aplicare ale acestui articol "In sensul art. 134^2 alin. (6) lit. e) din Codul fiscal, se exclud de la aplicarea sistemului TVA la incasare livrarile de bunuri/prestarile de servicii daca, la momentul emiterii facturii sau, dupa caz, la data termenului-limita prevazut de lege pentru emiterea facturii in situatia in care factura nu a fost emisa in termenul prevazut de lege, beneficiarul este o persoana afiliata furnizorului/prestatorului potrivit art. 7 alin. (1) pct. 21 din Codul fiscal.".

Din acest motiv, furnizorul nu trebuie sa inscrie pe factura mentiunea "TVA la incasare" si nu amana exigibilitatea TVA colectata pana la momentul incasarii contravalorii acesteia de la cumparator/beneficiar - persoana afiliata. La randul sau, nici cumparatorul bunurilor/beneficiarul serviciilor - afiliat furnizorului/prestatorului nu mai amana exercitarea dreptului de deducere a TVA chiar daca nu a achitat, total sau partial valoarea facturii primite.
 
Astfel, pentru beneficiarul persoana afiliata furnizorului nu sunt aplicabile prevederile art. 145 alin. (1^1) din Codul fiscal, motiv pentru exercita dreptul de deducere a TVA la momentul primirii facturii emise pe numele sau. Acest tratament fiscal este reglementat in mod expres prin normele de aplicare ale art. 145 alin. (1^1) la pct. 45 alin. (8) din normele de aplicare ale acestui alineat al art. 145 "Prevederile art. 145 alin. (1^1) din Codul fiscal …….nu se aplica in cazul operatiunilor pentru care furnizorul/prestatorul nu trebuie sa aplice sistemul TVA la incasare potrivit prevederilor art. 134^2 alin. (6) din Codul fiscal care sunt supuse la furnizor/prestator regulilor generale de exigibilitate conform prevederilor art. 134^2 alin. (1) si (2) si prevederilor art. 145 alin. (1^1) din Codul fiscal la beneficiar. …."

Prin art. 145 alin. (1^1) se reglementeaza ca: "Dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de o persoana impozabila de la o persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare conform prevederilor art. 134^2 alin. (3) - (8) este amanat pana in momentul in care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului sau."

In concluzie, furnizorul colecteaza suma TVA la data emiterii facturii si beneficiarul exercita dreptul de deducere a sumei TVA deductibile in perioada fiscala de emitere a facturii primite de la furnizor/prestator. Astfel, ambele parti participante la tranzactie sunt obligate sa aplice regulile generale privind exigbilitatea TVA reglementate prin art. 134^2 alin. (1) si alin. (2) lit. a) din Codul fiscal. fara a tine cont de incasarea, respectiv achitarea facturii:

 " (1) Exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator.
 (2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), exigibilitatea taxei intervine:
 a) la data emiterii unei facturi, inainte de data la care intervine faptul generator;"

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016