Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Vom analiza mai jos cazul unei societati A (SRL) care aplica TVA la incasare si care realizeaza tranzactii cu societatea B (SA). Avand in vedere ca societatea A este detinuta 100% de o persoana fizica si ca aceeasi persoana fizica detine si 25% din actiunile societatii B, vom stabili daca cele doua societati sunt considerate persoane afiliate, respectiv daca societatea A aplica TVA la incasare la facturile emise catre societatea B.
Solutia consultantului:
In situatia prezentata, cele doua societati sunt considerate persoane afiliate deoarece se incadreaza in prevederile art. 7 alin. (1) pct. 21 lit. b) din Codul fiscal:
"21. persoane afiliate - o persoana este afiliata cu alta persoana daca relatia dintre ele este definita de cel putin unul dintre urmatoarele cazuri:
…….
b) o persoana fizica este afiliata cu o persoana juridica daca persoana fizica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot detinute la persoana juridica ori daca controleaza in mod efectiv persoana juridica;" coroborate cu prevederile lit. c) lit. (i) si (ii) "c) o persoana juridica este afiliata cu alta persoana juridica daca cel putin:
(i) prima persoana juridica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealalta persoana juridica ori daca controleaza persoana juridica;
(ii) a doua persoana juridica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la prima persoana juridica;".

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Astfel, chiar daca este inscrisa in sistemul TVA la incasare, societatea A nu aplica regulile speciale privind exigibilitatea in cadrul sistemului TVA la incasare. In acest caz, livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate de catre A pe numele firmei B se incadreaza in categoria exceptiilor de la aplicarea sistemului, exceptii reglementate prin art. 134^2 alin. (6) lit. e) cu privire la operatiunile exceptate de la aplicarea sistemului TVA la incasare "...
Persoanele impozabile care au obligatia aplicarii sistemului TVA la incasare nu aplica sistemul pentru urmatoarele operatiuni care intra sub incidenta regulilor generale privind exigibilitatea TVA:
.....e) in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii pentru care beneficiarul este o persoana afiliata furnizorului/prestatorului potrivit art. 7 alin. (1) pct. 21." coroborate cu prevederile pct. 16^2 alin. (20) din normele de aplicare ale acestui articol "In sensul art. 134^2 alin. (6) lit. e) din Codul fiscal, se exclud de la aplicarea sistemului TVA la incasare livrarile de bunuri/prestarile de servicii daca, la momentul emiterii facturii sau, dupa caz, la data termenului-limita prevazut de lege pentru emiterea facturii in situatia in care factura nu a fost emisa in termenul prevazut de lege, beneficiarul este o persoana afiliata furnizorului/prestatorului potrivit art. 7 alin. (1) pct. 21 din Codul fiscal.".
Din acest motiv, furnizorul nu trebuie sa inscrie pe factura mentiunea "TVA la incasare" si nu amana exigibilitatea TVA colectata pana la momentul incasarii contravalorii acesteia de la cumparator/beneficiar - persoana afiliata. La randul sau, nici cumparatorul bunurilor/beneficiarul serviciilor - afiliat furnizorului/prestatorului nu mai amana exercitarea dreptului de deducere a TVA chiar daca nu a achitat, total sau partial valoarea facturii primite.
Astfel, pentru beneficiarul persoana afiliata furnizorului nu sunt aplicabile prevederile art. 145 alin. (1^1) din Codul fiscal, motiv pentru exercita dreptul de deducere a TVA la momentul primirii facturii emise pe numele sau. Acest tratament fiscal este reglementat in mod expres prin normele de aplicare ale art. 145 alin. (1^1) la pct. 45 alin. (8) din normele de aplicare ale acestui alineat al art. 145 "Prevederile art. 145 alin. (1^1) din Codul fiscal …….nu se aplica in cazul operatiunilor pentru care furnizorul/prestatorul nu trebuie sa aplice sistemul TVA la incasare potrivit prevederilor art. 134^2 alin. (6) din Codul fiscal care sunt supuse la furnizor/prestator regulilor generale de exigibilitate conform prevederilor art. 134^2 alin. (1) si (2) si prevederilor art. 145 alin. (1^1) din Codul fiscal la beneficiar. …."
Prin art. 145 alin. (1^1) se reglementeaza ca: "Dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de o persoana impozabila de la o persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare conform prevederilor art. 134^2 alin. (3) - (8) este amanat pana in momentul in care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului sau."
In concluzie, furnizorul colecteaza suma TVA la data emiterii facturii si beneficiarul exercita dreptul de deducere a sumei TVA deductibile in perioada fiscala de emitere a facturii primite de la furnizor/prestator. Astfel, ambele parti participante la tranzactie sunt obligate sa aplice regulile generale privind exigbilitatea TVA reglementate prin art. 134^2 alin. (1) si alin. (2) lit. a) din Codul fiscal. fara a tine cont de incasarea, respectiv achitarea facturii:
" (1) Exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), exigibilitatea taxei intervine:
a) la data emiterii unei facturi, inainte de data la care intervine faptul generator;"

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Declaratia informativa 394 a fost actualizata!Ajustarea sumei TVA deduse la retragerea optionala. Cum procedam?Comunicat de presa privind depunerea deconturilor de TVAPrevederi de actualitate: Totul despre Declaratia 311TVA la incasare. Dreptul de deducereUltimele articole
TVA la incasare. Cum se face intrarea si iesirea din sistem in 2025Neclaritati ale contribuabililor privind sistemul e-TVA. Exemple utilePlafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valutaTVA la incasare in 2025. Cum se face INTRAREA sau IESIREA din sistemCum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025Articole similare
Inchiriere imobile de la persoana afiliataTranzactii cu PERSOANE AFILIATE. Ce obligatii avem privind dosarul preturilor de transfer?Analiza zilei: Tranzactiile intre PERSOANE AFILIATE sunt excluse de la aplicarea sistemului TVA la incasareCalculul rezultatului fiscal in Legea 227/2015Sponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorUltimele articole
Modificari IMPORTANTE aduse impozitului pe profit, suplimentar si pe veniturile microCriterii intreprinderi legate si limita echivalentului in lei a sumei de 500.000 euro pentru PERSOANE AFILIATEFirme care primesc imprumuturi de la persoane fizice. Cum se stabileste dobandaTaxe si impozite 2024. La ce sa te astepti anul acestaDarea in plata. Ce inseamna si studii de caz practice cu privire la sfera de aplicare a TVAArticole similare
Anulare inregistrare in scop de TVA. Suma incasata prin lichidator, descoperita ulterior. Cum procedam?Se acorda zile libere platite parintilor pentru supravegherea copiilor in cazul suspendarii cursurilor in scoli. Decontarea indemnizatieiDetalii suplimentare privind exceptarea de la plata CASS pentru veniturile din inchiriereImport materie prima. Cum se aplica in mod corect cota de TVA?Solutia pentru stornarea facturilor de achizitii de la un contribuabil inactivUltimele articole
Sponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorBon fiscal de peste 100 euro. Conditii pentru a putea deduce TVA-ulCoduri SAF-T. Codurile SAF-T in cazul operatiunilor supuse TVA la incasareImpozit pe profit. 4 exemple utile pentru calcularea impozitului si recuperarea pierderilor fiscaleErori la inregistrarea facturilor. Rectificare D390 si D300
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"