Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Reguli scutire TVA. Cand e in beneficiul firmei sa opteze pentru vanzarea cu TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Mar. 2017 Exclusiv
Tags: sediu secundar, asociat unic, vanzare imobil, tva, amortizat

Avem in cazul urmator o persoana juridica si un sediu secundar - o hala de depozitare materiale construita de societate in intregime pe care doreste sa o vand asociatului unic al firmei. De asemenea, vom vedea ce implicatii sunt in ceea ce priveste TVA si daca trebuie facuta ajustarea TVA. Bunul nu este amortizat integral.

Avand in vedere situatia prezentata, asociatul unic este o persoana afiliata societatii comerciale, conform art. 7 pct 26 din Legea 227/2015.
 
In tranzactiile realizate intre persoane afiliate, trebuie sa se respecte principiul pretului pietei libere, iar contribuabilii care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate au obligatia de a intocmi dosarul preturilor de transfer.
 
Intocmirea si prezentarea dosarului se va face in conformitate cu prevederile Ordinului 442/2016.
 
Revenind la cazul nostru, societatea doreste sa vanda un bun imobil catre asociatul unic. Se va stabili valoarea tranzactiei in baza unui raport de evaluare intocmit de catre un evaluator autorizat. Recomandam a se intocmi si dosarul preturilor de transfer pentru aceasta tranzactie.
 
In ceea ce priveste TVA-ul, puteti opta pentru vanzarea cu sau fara TVA. In situatia in care se vinde un singur bun imobil, hala si terenul, se vor respecta prevederile art 292 alin 2 lit. f) din Legea 227/2015 pentru aplicarea scutirii de TVA. Asadar, in cazul vanzarii unui imobil in regim de scutire, se va ajusta TVA-ul care s-a dedus la momentul productiei conform art 305 din Legea 227/2015
pentru durata ramasa din perioada de ajustare.
 
Atentie: scutirea nu se aplica pentru livrarea de constructii noi, de parti de constructii noi sau de terenuri construibile.
 
Sau puteti opta pentru vanzarea cu TVA in conformitate cu prevederile art 292 alin 3 din Legea 227/2015, situatie in care optiunea de taxare se comunica organelor fiscale competente si nu se mai ajusteaza TVA-ul.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Apostolescu
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Reguli scutire TVA. Cand e in beneficiul firmei sa opteze pentru vanzarea cu TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016