Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Deductibilitatea si tratamentul TVA al unei creante detinute la o firma in insolventa

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 13 Nov. 2012 Exclusiv
Tags: cheltuieli, deductibile, anularea creantei, firma, insolventa

Va prezentam mai jos in ce masura, incepand cu 1 iulie 2012, creanta detinuta la o firma pentru care s-a declansat procedura de insolventa este deductibila fiscal, precum si ce tratament fiscal se aplica pentru TVA aferenta acestei creante.


Conform art. 21 alin. (2) lit. n): "(2) Sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri si: n) pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor neincasate, in urmatoarele cazuri:

1. procedura de faliment a debitorilor a fost inchisa pe baza hotararii judecatoresti;
2. debitorul a decedat si creanta nu poate fi recuperata de la mostenitori;
3. debitorul este dizolvat, in cazul societatii cu raspundere limitata cu asociat unic, sau lichidat, fara succesor;
4. debitorul inregistreaza dificultati financiare majore care ii afecteaza intreg patrimoniul."

Conform Normelor de aplicare ale acestui art: "321. Dificultatile financiare majore care afecteaza intregul patrimoniu al debitorului sunt cele care rezulta din situatii exceptionale determinate de calamitati naturale, epidemii, epizootii, accidente industriale sau nucleare, incendii, fenomene sociale sau economice, conjuncturi externe si in caz de razboi". Declararea insolventei nu duce
neaparat la faliment, in urma analizei situatiei debitorului se poate propune un plan de reorganizare si este posibil sa va puteti recupera creanta la un moment dat.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile

Vezi detalii

Ghidul practic al contabilitatii in 2020
Ghidul practic al contabilitatii in 2020

Vezi detalii

Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica
Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Vezi detalii


Deci conform prevederilor de mai sus, darea pe cheltuieli a creantei detinute nu este deductibila fiscal. Mai mult, art. 21 alin. (4) litera o) reglementeaza:

"(4) Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile: o) pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor incerte sau in litigiu, neincasate, pentru partea neacoperita de provizion, potrivit art. 22, precum si pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor incerte sau in litigiu, neincasate, in alte situatii decat cele prevazute la art. 21 alin. (2) lit. n).

In aceasta situatie, contribuabilii care scot din evidenta clientii neincasati sunt obligati sa comunice in scris acestora scoaterea din evidenta a creantelor respective, in vederea recalcularii profitului impozabil la persoana debitoare, dupa caz;"

Referitor la tratamentul TVA, conform Normelor de aplicare a art. 138 lit. d) din Codul fiscal: "(3) Ajustarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adaugata, prevazuta la art. 138 lit. d) din Codul fiscal, este permisa numai in situatia in care data declararii falimentului beneficiarilor a intervenit dupa data de 1 ianuarie 2004, inclusiv pentru facturile emise inainte de aceasta data, daca contravaloarea bunurilor livrate/serviciilor prestate ori taxa pe valoarea adaugata aferenta consemnata in aceste facturi nu se poate incasa din cauza falimentului beneficiarului."

Deci se va putea ajusta baza de impozitare a TVA aferente creantei numai dupa hotararea definitiva si irevocabila a declararii falimentului. in acest scop, societatea va emite facturi cu valorile inscrise cu semnul minus. in conformitate cu prevederile art. 159 alin. (2) din Codul fiscal, aceste facturi nu se transmit beneficiarilor. Modificarile survenite dupa 1 iulie 2012 se refera la cesiunea de creanta, aceasta fiind conventia prin care creditorul cedent transmite cesionarului o creanta impotriva unui tert. Situatia este prezentata in conditiile in care creanta este detinuta si, de asemenea, firma nu este specializata in recuperarea debitelor, deci modificarile survenite dupa 1 iulie nu sunt relevante pentru deductibilitatea cheltuielii cu anularea creantei.


Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Deductibilitatea si tratamentul TVA al unei creante detinute la o firma in insolventa":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate
Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016