Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Scoatere din evidenta produse degradate. Cum deducem TVA-ul aferent cheltuielilor?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Mai. 2013 Exclusiv
Tags: tva, scoatere din evidenta, produse degradate, deductibilitate cheltuieli

Vom analiza mai jos cazul unei societati care a constituit in anul 2011 si 2012 provizioane pentru niste produse degradate.
In 2013 s-a decis trimiterea la distrugere a acestor produse (la o societate abilitata in acest sens si cu care a fost incheiat un contract).

Vom vedea in ce masura sunt deductibile cheltuielile cu scoaterea din gestiune a acestor marfuri si cu prestarea de serviciu a firmei de distrugere.

Societatea detine un proces-verbal de constatare a marfurilor deteriorate incheiat si semnat de catre administrator. In plus, vom vedea daca se va plati TVA-ul chiar daca la achizitie s-a aplicat taxarea inversa.

Solutia consultantului:

Conform art. 21 alin. (1) din Codul fiscal, pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.

Alin. (4) lit. c) al acestui articol stabileste ca, nu sunt deductibile cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a activelor corporale constatate lipsa din gestiune ori degradate, neimputabile, pentru care nu au fost incheiate contracte de asigurare, precum si TVA aferenta, daca aceasta este datorata potrivit prevederilor titlului VI. Nu intra sub incidenta acestor prevederi stocurile si mijloacele fixe amortizabile, distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a altor cauze de forta majora, in conditiile stabilite prin norme.
 
In baza acestor prevederi apreciem ca, cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor degradate, neimputabile si cheltuielile cu serviciile de distrugere nu sunt deductibile la determinarea profitului impozabil in situatia in care pentru degradarea acestora nu au fost incheiate contracte de asigurare.
 
In ceea ce priveste TVA, incepand cu 01 ianuarie 2013 au fost abrogate prevederile art. 128 alin. (4) litera d) si art. 128 alineatul (8) literele a)-c) cu privire la bunurile lipsa din gestiune. Ca urmare a acestor modificari, nu se mai considera ca are loc o livrare de bunuri atunci cand se constata lipsa unor bunuri din gestiune, insa, pentru aceste bunuri se va ajusta deducerea initiala a TVA in conformitate cu prevederile art. 148 din Codul fiscal.

Ca urmare a abrogarii prevederilor art. 128 alin. (4) litera d) si art. 128 alineatul (8) literele a)-c) cu privire la bunurile lipsa din gestiune, urmand ca pentru aceste bunuri sa se ajusteze deducerea initiala a TVA in conformitate cu prevederile art. 148 din Codul fiscal, la acest articol s-a introdus un nou alineat, alineatul (2) care prevede situatiile in care nu se ajusteaza deducerea initiala, astfel:
 "(2) Nu se ajusteaza deducerea initiala a taxei in cazul:

 a) bunurilor distruse sau pierdute ca urmare a unor calamitati naturale ori a unor cauze de forta majora, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator, precum si bunurilor furate dovedite legal prin hotarare judecatoreasca definitiva;
 b) bunurilor de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, precum si activelor corporale fixe casate, altele decat bunurile de capital, in conditii stabilite prin norme;
 c) perisabilitatilor, in limitele prevazute prin lege, precum si a pierderilor tehnologice sau, dupa caz, al altor consumuri proprii, in conditii stabilite prin norme;
 d) situatiilor prevazute la art. 128 alin. (8)."

Pct. 53 alin. (11) din normele metodologice date in aplicarea acestui articol stabileste ca, potrivit prevederilor art. 148 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal
nu se fac ajustari ale taxei deductibile:
a) in cazul bunurilor de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, nu se fac ajustari ale taxei deductibile daca sunt indeplinite in mod cumulativ urmatoarele conditii:

1. degradarea calitativa a bunurilor se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente. Sunt incluse in aceasta categorie si produsele accizabile pentru care autoritatea competenta a emis decizie de aprobare a distrugerii;

2. se face dovada ca bunurile au fost distruse;

b) in situatia casarii activelor corporale fixe, altele decat bunurile de capital prevazute la art. 149 din Codul fiscal.
 
Asadar, incepand cu 01 ianuarie 2013 nu se mai considera ca are loc o livrare de bunuri atunci cand se constata lipsa unor bunuri din gestiune, insa, pentru aceste bunuri se va ajusta deducerea initiala a TVA in conformitate cu prevederile art. 148 din Codul fiscal. Taxa se considera dedusa chiar daca la achizitie s-au aplicat masurile de simplificare. Inregistrarea taxei de catre cumparator atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila in decontul de TVA este denumita autolichidarea TVA. Colectarea TVA la nivelul taxei deductibile este asimilata cu plata taxei catre furnizor/prestator.
 
In cazul prezentat nu se ajusteaza taxa deductibila pentru bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, daca sunt indeplinite in mod cumulativ urmatoarele conditii:

1. degradarea calitativa a bunurilor se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente. Sunt incluse in aceasta categorie si produsele accizabile pentru care autoritatea competenta a emis decizie de aprobare a distrugerii;

2. se face dovada ca bunurile au fost distruse;


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Scoatere din evidenta produse degradate. Cum deducem TVA-ul aferent cheltuielilor?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016