Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Am preluat de curand o societate care are in soldul clientilor sume destul de mari neincasate - cele mai vechi de 15 ani - mai recente de 1 an aproximativ. Din anul 2013 a intrat in sistemul TVA la incasare.
ntrebarea este: sumele mai vechi de 2013 as vrea sa le trec pe cheltuieli 654 = 4111 pentru ca s-a colectat TVA odata. E corect rationamentul meu? Pentru creantele de dupa 2013 trebuie sa colectez TVA desi sunt prescrise? Va multumesc.
Tratament fiscal creante clienti neincasate – raspunsul specialistului:
Pentru sumele reprezentand creante clienti neincasate si prescrise rationamentul dvs. este corect vizavi de scoaterea din gestiune pe seama cheltuielilor perioadei.
D.p.d.v. al TVA, acolo unde s-a colectat deja TVA, daca nu solicitati ajustarea bazei conform art. 287 lit. d) din legea 227/2015 privind Codul fiscal, atunci nu aveti o problema in aceasta privinta.
Pentru sumele care fac insa obiectul art. 282 alin. (3)-(10) din Codul fiscal privind aplicarea sistemului de TVA la incasare, in ipoteza in care nu se aplica cel putin una dintre situatiile care conduc la ajustarea bazei TVA conform art. 287, in opinia mea societatea are obligatia colectarii TVA inca de la momentul presciptiei creantei, si nu la cel al deciziei de scoatere din evidenta a creantei pe seama conturilor de cheltuieli.
Sistemul TVA la incasare este unul optional prin care legiuitorul ofera (ca facilitate cu titlu de exceptie de la regula generala) dreptul persoanei impozabile de a amana plata taxei la bugetul de stat pana la momentul incasarii sumelor de la beneficiarii livrarilor/prestarilor sale. Or in momentul in care contribuabilul decide unilateral renuntarea la urmarirea incasarii contravalorii creantelor sale, statul devine indreptatit, in virtutea principiului de functionare general al TVA in acord cu Directiva 112/2006, sa declare exigibilitatea taxei.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Raspuns oferit in luna februarie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Prestari servicii persoana fizica nerezidenta. Cum impozitam?VIDEO: Scoaterea din evidenta a marfurilor expirate TVAConditii pentru a forma un grup fiscal. Tratament TVAInchiriere cladiri. Cum emitem facturile si ce regim TVA se aplica?Decont de taxa. Achizitie de bunuri supuse masurilor de simplificareUltimele articole
Cheltuieli cu ocazia petrecerilor de Craciun pentru angajati. Cum sunt considerate dpdv fiscalFirme care inchiriaza autoturisme catre actionari. Care este tratamentul fiscal in acest cazFacturi netrimise prin E-Factura. Care este tratamentul fiscal pentru impozitul pe profit si TVACheltuieli deplasare nejustificate. TRATAMENT FISCALTratamentul fiscal al chiriei platite in 2023 pentru 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"