Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cheltuielile de judecata sunt purtatoare de TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Mar. 2013 Exclusiv
Tags: cheltuieli de judecata, instanta, proces, penalitati, tva, factura

O societate castiga in instanta un proces cu un client, iar in urma deciziei judecatoresti, clientul achita datoria, penalitatile aferente si cheltuielile de judecata. In urma incasarii sumelor restante, societatea stinge datoria, factureaza penalitatile si inregistreaza cheltuielile de judecata direct pe vanzari. Vom stabili astfel daca aceste cheltuieli de judecata sunt purtatoare de TVA si daca ar fi trebuit facturate catre client.



Solutia consultantului:

Avand in vedere faptul ca obligatia suportarii cheltuielilor de judecata cade in sarcina clientului conform hotararii judedcatoresti definitive si irevocabile, consider ca valoarea acestora urmeaza acelasi tratament fiscal aplicabil penalitatilor. Astfel, valoarea cheltuielilor de judecata nu intra in baza de impozitare a TVA, motiv pentru care nu trebuie colectata TVA conform prevederilor art. 137, alin. 3, lit. b) conform caruia:

 "Baza de impozitare nu cuprinde urmatoarele: …..sumele reprezentand daune-interese, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate."
 
Prin natura lor, cheltuielile de judecata nu reprezinta pentru firma dvs. o prestare de servicii astfel incat operatiunea sa fie impozabila d.p.d.v. al TVA. Pentru a fi impozabila d.p.d.v. al TVA, operatiunea trebuie sa indeplineasca patru conditii cumulative mentionate la articolul 126, alineatul 1:
1.    operatiunea sa fie o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuata cu plata;
2.    locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor sa fie considerat in Romania, conform articolului 132 sau 133;
3.    livrarea bunurilor sau prestarea serviciului sa fie realizata de o persoana impozabila care actioneaza ca atare;
4.    livrarea bunurilor si prestarea serviciilor sa fie rezultatul desfasurarii unei activitati economice ;

Practic, recuperarea cheltuielilor de judecata nu reprezinta o prestare de servicii in cadrul desfasurarii unei activitati economice.

In alta ordine de idei, trebuie sa aveti in vedere faptul ca nu este obligatorie emiterea facturii pentru penalitati si cheltuieli de judecata, dar nici nu se interzice emiterea acesteia. Totusi, daca se intocmeste o factura, aceasta trebuie emisa fara TVA, cu mentiunea "cf. art. 137 alin. 3, lit. b).
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cheltuielile de judecata sunt purtatoare de TVA?":
Rating:

Nota: 4.36 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016