Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Facturam sau nu facturam majorarile de intarziere si daunele-interese?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Mar. 2009
Tags: tva, codul fiscal, daune interese, factura

Contractele incheiate intre parteneri pot cuprinde o clauza conform careia, daca nu achita pana la scadenta contravaloarea facturii emise de furnizor sau prestator, clientul este obligat sa plateasca ...

Contractele incheiate intre parteneri pot cuprinde o clauza conform careia, daca nu achita pana la scadenta contravaloarea facturii emise de furnizor sau prestator, clientul este obligat sa plateasca acestuia, pe langa valoarea facturii, si majorari de intarziere (penalitati) pentru fiecare zi de intarziere, calculata incepand cu prima zi lucratoare dupa data scadentei.

De asemenea, pentru indeplinirea cu intarziere sau neindeplinirea partiala sau integrala a obligatiilor asumate de fiecare parte contractanta, partile isi pot solicita reciproc daune-interese sub forma daunelor moratorii sau a celor compensatorii.

De cele mai multe ori, dreptul de a calcula si a percepe majorari de intarziere sau daune-interese pentru neincasarea in termen a facturilor emise se castiga de furnizori sau prestatori in instanta, pe baza unei hotarari judecatoresti. Pentru perceperea acestor sume este suficient contractul economic incheiat cu cumparatorul bunurilor sau cu beneficiarul serviciilor.

Consider ca nu trebuie emisa factura pentru contravaloarea majorarilor de intarziere deoarece calcularea si solicitarea acestora reprezinta o operatiune economica constand in livrare de bunuri sau prestare de servicii.

Cauza care genereaza calcularea majorarilor de intarziere este nerespectarea clauzei contractuale de decontare a contravalorii unor bunuri livrate sau a unor servicii prestate. Pentru afirmatia conform careia nu se emite factura pentru majorarile de intarziere, aduc drept argument textul din Codul fiscal, art. 155 alin. (1), conform caruia firmele care „efectueaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, alta decat o livrare/prestare fara drept de deducere a taxei... trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei...“.

Asa cum rezulta din textul de lege, emiterea unei facturi in acest scop nu este nici obligatorie, dar nici interzisa.

Pentru astfel de situatii, in practica se obisnuieste emiterea unei facturi, desi este suficienta sentinta judecatoreasca ca document justificativ, pentru:

■ furnizor care inregistreaza suma la „alte venituri din activitatea de exploatare“, in contul 7581 „Venituri din despagubiri, amenzi si penalitati“;
■ cumparator care inregistreaza suma respectiva la „alte cheltuieli de exploatare“, in contul 6581 „Despagubiri, amenzi si penalitati“.

Penalitatile pentru plata cu intarziere nu sunt considerate plati de dobanzi.
Un alt argument pentru neemiterea facturii este acela ca nu se cuprind in baza de impozitare a TVA sumele stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale.

Acest fapt rezulta din Codul fiscal, art. 137 alin. (3) lit. b):


„Baza de impozitare nu cuprinde urmatoarele: ... b) sumele reprezentand daune-interese, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate“.

Motivul pentru care majorarile de intarziere nu se cuprind in baza de impozitare consta in faptul ca aceste sume nu au fost incluse in pretul negociat al bunurilor livrate sau al serviciilor prestate. Majorarile intervin pe parcursul derularii contractului, numai dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor care reprezinta in sine operatiuni economice.
Articol preluat din Revista Romana de TVA nr. 2/ februarie 2009.
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infotva.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Facturam sau nu facturam majorarile de intarziere si daunele-interese?":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016