Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Atentie, contabili!
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Deductibilitate cheltuieli prestari servicii autovehicul. Acordare reducere comerciala 100%

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Dec. 2020 Exclusiv
Tags: tratament fiscal, deducere cheltuieli, reduceri comerciale

Societate din Romania, inregistrata in scopuri de TVA, platitoare de impozit pe profit, detine un autoturism care nu este utilizat exclusiv in scopul activitatii economice (utilizare mixta). Acest autoturism a fost supus unor lucrari de diagnoza auto pentru care s-a primit o factura cu valoarea zero de la un service auto platitor de tva.

Factura primita a fost astfel intocmita:
- La prima pozitie: diagnoza auto (500 lei/fara tva);
-A 2 a pozitie: reducere (100%)
- 500 lei/ fara tva.

Avand in vedere ca auto este utilzat in regim mixt care vor fi inregistrarile contabile, respectiv tratamentul fiscal din punct de vedere al tva-ului, impozitului pe profit ? Multumesc!

Raspunsul specialistului:
 

Potrivit prevederilor art. 25, alin. (3), lit. l) din Codul fiscal, cheltuielile direct atribuibile vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa totala maxima autorizata care nu depaseste 3.500 kg si care nu au mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta societatii sunt deductibile in limita a 50%.
 
Cand se determina rezultatul fiscal al perioadei, aplicarea limitei de 50% pentru stabilirea valorii nedeductibile a cheltuielilor aferente autovehiculului respectiv, se efectueaza dupa aplicarea limitarii aferente taxei pe valoarea adaugata, adica se  aplica si asupra taxei pe valoarea adaugata pentru care nu s-a acordat drept de deducere.
 
Practic, mai intai se aplica deducere limitata asupra TVA si apoi se aplica limitarea de 50% asupra cheltuielii totale care include si partea din valoarea TVA nedeductibila.
 
In normele metodologice se precizeaza ca in cadrul cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate supuse limitarii fiscale se cuprind toate sumele cum sunt: impozitele locale, asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, inspectiile tehnice periodice, rovinieta, chiriile etc., inclusiv cele privind diagnoza auto a componentelor electronice de la bordul masinii.
 
In cazul in care societatea opteaza pentru deducerea cheltuielilor in limita procentului de 50%, atunci nu mai are obligatia sa intocmeasca foi  de parcurs pentru justificarea utilizarii autovehiculului.
 
Concret, valoarea nedeductibila a cheltuielilor privind lucrarile de diagnoza aferente unui vehicul care nu este utilizat exclusiv in scopul activitatii economice, in cazul in speta, in care aceasta are valoarea zero, este tot zero. Nu exista cheltuieli nedeductibile deoarece societatea nu a inregistrat in evidenta contabila cheltuieli cu prestarea de servicii.
 
Discountul acordat de prestator pe factura intocmita a corectat tariful prestarii, acesta devenind zero.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

Castigul din transferul titlurilor de valoare

Intrebare: Un SRL avand un capital social de 4.000.000 ron are 2 asociati persoane fizice fiecare cu o cota de participare de 50%. Cei doi asociati decid sa vanda partile sociale la valoare nominala (valoarea capitalului social) catre o persoana juridica care astfel devine asociat unic. Suma de 4.000.000 ron (2.000.000 ron pentru fiecare asociat) este impozabila la asociatii persoane fizice? Care sunt obligatiile acestora din punct de vedere fiscal?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<

Definitivarea impozitului pe profit. Inregistrare contabila

Intrebare: Va rugam sa specificati daca trebuie inregistrata nota contabila in decembrie 2024 aferent impozitului pe profit calculat in urma completarii declaratiei 101 in care impozitul pe profit a reiesit impozit = Diferenta de impozit pe profit de recuperat = 3100 lei, aceasta inregistrare pe minus ducand la afectare sold 112 cat si date bilant.  
vezi AICI raspunsul specialistilor <<



Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie, contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016