keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Documente fiscale necesare firmelor care vor sa acorde reduceri comerciale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Mar. 2022
Documente fiscale necesare firmelor care vor sa acorde reduceri comerciale
Tags: documente fiscale, reduceri comerciale, firme

Societatea noastra doreste sa acorde reduceri comerciale, altele decat cele cuprinse in contractul general de vanzare-cumparare incheiate cu clienti. De exemplu: discount motivare agenti, dar si altele. Intrebare: Ce documente trebuie sa intocmim ca aceste reduceri comerciale sa fie deductibile din punct de vedere fiscal? Multumesc.

Raspunsul consultantului fiscal Amelia Dumitras: 

Furnizorul respectiv nu poate acorda reduceri comerciale pentru motivarea/stimularea agentilor comerciali care promoveaza produsele destinate vanzarii, deoarece pot fi interpretate drept o modalitate de:

-plata indirecta de catre producator a distribuitorului pentru efectuarea serviciilor de promovare a vanzarii produselor respective, prin intermediul agentilor de vanzari;
-remunerare indirecta a agentilor de vinzari, stimulati de catre angajatori in functie de volumul vanzarilor efectuate.

Astfel, reducerile comerciale se acorda doar clientilor catre care:

-se efectueaza livrari (reduceri comerciale la livrare);
-s-au efectuat livrari (reduceri comerciale ulterioare livrarii).

Altfel spus, reducerile comerciale se acorda doar pentru operatiuni de comercializare a bunurilor, fara a se acorda si pentru persoanele fizice care contribuie la realizarea acestor operatiuni.
 
In acest caz, prin acordarea reducerii comerciale, strict legate de vanzarile efectuate (comertul cu bunuri ca activitate economica), se reduce/ajusteaza negativ si baza de impozitare TVA aferenta bunurilor livrate si/sau serviciilor prestate, aspect reglementat in Codul fiscal prin art. 287 "Ajustarea bazei de impozitare" lit. c)
"Baza de impozitare se reduce in urmatoarele situatii:
.........................
c) in cazul in care rabaturile, remizele, risturnele si celelalte reduceri de pret prevazute la art. 286 alin. (4) lit. a) sunt acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor;"
 
Deci, reducerea comerciala se refera strict la volumul vanzarilor de bunuri, in functie de anumite criterii, limite si cerinte stabilite de comun acord prin contractul incheiat intre cei doi parteneri: vanzatorul si cumparatorul. De asemenea, in cazul reducerii comerciale acordate ulterior livrarii, trebuie respectate prevederile art. 282 alin. (9) conform carora
"(9) In cazul evenimentelor mentionate la art. 287, taxa este exigibila la data la care intervine oricare dintre evenimente, iar regimul de impozitare, cotele aplicabile si cursul de schimb valutar sunt aceleasi ca si ale operatiunii de baza care a generat aceste evenimente."
 
Asa cum se poate constata, reducerile comerciale sunt generate doar de livrarea bunurilor catre cumparator, conform facturii emise in care se inscrie, pe langa denumirea bunurilor si reducerea comerciala acordata la vanzare/ulterior vanzarii, fara ca reducerea comerciala sa fie generata de alte activitati desfasurate de catre acel cumparator (promovare prin intermediul agentilor de vanzari, afisare bannere, redactare cataloage etc.),
 
Faptul ca reducerile comerciale se acorda doar in legatura directa cu bunurile vandute rezulta si din legislatia contabila aplicabila, atat furnizorului care le acorda, cat si cumparatorului care le primeste. Prin O.M.F.P. nr. 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale, reducerile comerciale sunt reglementate la pct. 76
"76. - (1) Reducerile comerciale acordate de furnizor si inscrise pe factura de achizitie ajusteaza in sensul reducerii costul de achizitie al bunurilor. Atunci cand achizitia de produse si primirea reducerii comerciale sunt tratate impreuna, reducerile comerciale primite ulterior facturarii ajusteaza, de asemenea, costul de achizitie al bunurilor."
 
In concluzie, reducerile comerciale pot fi acordate doar in baza facturilor emise, conform criteriilor si cerintelor prevazute in contractele de vanzare-cumparare. Orice reduceri acordate, altele decat cele comerciale sunt tratate drept cheltuieli nedeductibile la determinarea rezultatului fiscal (profit sau pierdere) si nu afecteaza baza de impozitare a TVA, in sensul ajustarii negative a acesteia.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016