Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

In analiza urmatoare vom discuta despre tratamentul fiscal pentru venituri si cheltuieli.
De asemenea, reducerile comerciale acordate, primite ulterior, aferente rulajelor din cursul anului 2017, pentru care facturile se intocmesc la data acordarii, respectiv in 2018.
Vom vedea cum sunt tratate aceste cheltuieli - venituri la calculul impozitului pe profit pe anul 2017: deductibile, respectiv impozabile sau nedeductibile si neimpozabile.
Iata raspunsul specialistului!
In situatia prezentata, sunt aplicabile prevederile pct. 53 alin. (1) si alin. (2) din O.M.F.P. nr. 1802/2014 din 29 decembrie 2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate: "Principiul contabilitatii de angajamente. Efectele tranzactiilor si ale altor evenimente sunt recunoscute atunci cand tranzactiile si evenimentele se produc (si nu pe masura ce numerarul sau echivalentul sau este incasat sau platit) si sunt inregistrate in contabilitate si raportate in situatiile financiare ale perioadelor aferente.
(2) Trebuie sa se tina cont de veniturile si cheltuielile aferente exercitiului financiar, indiferent de data incasarii veniturilor sau data platii cheltuielilor. Astfel, se vor evidentia in conturile de venituri si creantele pentru care nu a fost intocmita inca factura (contul 418 "Clienti - facturi de intocmit"), respectiv in conturile de cheltuieli sau bunuri, datoriile pentru care nu s-a primit inca factura (contul 408 "Furnizori - facturi nesosite"). In toate cazurile, inregistrarea in aceste conturi se efectueaza pe baza documentelor care atesta livrarea bunurilor, respectiv prestarea serviciilor (de exemplu, avize de insotire a marfii, situatii de lucrari etc.)".

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

Cartea neagra a controlului fiscal
Desi facturile sunt primite in anul imediat urmator celui in care bunurile au fost livrate/cumparate sau serviciile au fost prestate/cumparate, de exemplu in luna ianuarie 2018, cheltuielile inregistrate conform contabilitatii de angajamente in luna decembrie 2017 sunt deductibile din punct de vedere fiscal la determinarea profitului impozabil, in anul 2017, asa cum sunt impozabile si veniturile aferente facturilor de intocmit intocmit in anul 2018, desi livrarile au fost efectuate/serviciile au fost prestate in anul 2017.
Referitor la reducerile comerciale acordate/primite, avemm in vedere prevederile pct. 76 alin. (6) din O.M.F.P. nr. 1802/2014 din 29 decembrie 2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate: "In cazul in care reducerile comerciale reprezinta evenimente ulterioare datei bilantului care conduc la ajustarea situatiilor financiare anuale, acestea se inregistreaza la data bilantului in contul 408 "Furnizori - facturi nesosite", respectiv contul 418 "Clienti - facturi de intocmit", si se reflecta in situatiile financiare ale exercitiului pentru care se face raportarea, pe baza documentelor justificative. Reducerile care urmeaza a fi primite, inregistrate la data bilantului in contul 408 "Furnizori - facturi nesosite", corecteaza costul stocurilor la care se refera, daca acestea mai sunt in gestiune".
Conform prevederilor pct. 76 alin. (2) din O.M.F.P. nr. 1802/2014 reducerile comerciale primite ulterior facturarii corecteaza costul stocurilor la care se refera, daca acestea mai sunt in gestiune. Daca stocurile pentru care au fost primite reducerile ulterioare nu mai sunt in gestiune, acestea se evidentiaza distinct in contabilitate, in creditul contului 609 "Reduceri comerciale primite", pe seama conturilor de terti.
In mod similar, conform prevederilor pct. 76 alin. (4), reducerile comerciale acordate ulterior facturarii, indiferent de perioada la care se refera, se evidentiaza distinct in contabilitate in debitul contului 709 "Reduceri comerciale acordate", pe seama conturilor de terti.
Raspuns oferit pentru www.portalcodulfiscal.ro de Amelia Dumitras, Consultant fiscal si expert contabil.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Vanzare cladire. Inchidere conturi rezerve din reevaluare. Regim fiscal TVA.OUG 6/2015 privind modificarea si completarea Codului fiscal. Schimbari in ce priveste cota redusa de TVACheltuieli deplasare nejustificate. TRATAMENT FISCALTranzactii intre persoane romane si persoane nerezidente afiliate | TRATAMENT FISCALProtocol in 2013: Ce TRATAMENT FISCAL aplicam pentru TVA si impozitul pe profitUltimele articole
Achizitii intracomunitare sub plafon. TRATAMENT FISCAL util firmelor cu cod special de TVATVA imobiliare. Regim fiscal TVA pentru vanzare constructie si teren aferentLivrari de bunuri catre clienti din afara UE. TRATAMENT FISCALCheltuieli cu ocazia petrecerilor de Craciun pentru angajati. Cum sunt considerate dpdv fiscalFirme care inchiriaza autoturisme catre actionari. Care este tratamentul fiscal in acest cazArticole similare
Plati cu cardul de catre client strain. Obligatii declarative pentru TVAProcedura de solutionare a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursareCum facturam corect plata in arenda, tinand cont de TVA?Ajustarea bazei de impozitare a TVA in cazul declararii in stare de faliment a cumparatoruluiTransmitere FACTURI in sistemul Ro-e Factura incepand cu 01.07.2024Ultimele articole
Nerezidentii inregistrati in scopuri de TVA in Romania sunt OBLIGATI sa raporteze in SAF-T din 2025?Factura achizitie non-UE. Care este regimul TVAFACTURIle de avans. Cota de TVA va fi de 9% sau de 19%Sponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorBon fiscal de peste 100 euro. Conditii pentru a putea deduce TVA-ulArticole similare
Zoom fiscal: Regularizarea conturilor de TVAFactura de regularizare leasing. Care sunt inregistrarile contabile?«Plata TVA la tranzactii imobiliare» ... Sau un nou nume pentru teatrul absurd!Avansuri incasate in vederea efectuarii de servicii consultanta. Cum facem modificarea vectorului fiscal?Deschidere punct de lucru. Procedura de urmat pentru infiintarea unui sediu secundarUltimele articole
TVA de recuperat. Cand se prescrie si o MONOGRAFIE utila contribuabililorSpatii de inchiriat. Cum se aplica TVA de catre firmele care inchiriaza spatiiNerezidentii inregistrati in scopuri de TVA in Romania sunt OBLIGATI sa raporteze in SAF-T din 2025?Factura achizitie non-UE. Care este regimul TVAFacturile de avans. Cota de TVA va fi de 9% sau de 19%
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"