Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In analiza urmatoare vom discuta despre tratamentul fiscal pentru venituri si cheltuieli.
De asemenea, reducerile comerciale acordate, primite ulterior, aferente rulajelor din cursul anului 2017, pentru care facturile se intocmesc la data acordarii, respectiv in 2018.
Vom vedea cum sunt tratate aceste cheltuieli - venituri la calculul impozitului pe profit pe anul 2017: deductibile, respectiv impozabile sau nedeductibile si neimpozabile.
Iata raspunsul specialistului!
In situatia prezentata, sunt aplicabile prevederile pct. 53 alin. (1) si alin. (2) din O.M.F.P. nr. 1802/2014 din 29 decembrie 2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate: "Principiul contabilitatii de angajamente. Efectele tranzactiilor si ale altor evenimente sunt recunoscute atunci cand tranzactiile si evenimentele se produc (si nu pe masura ce numerarul sau echivalentul sau este incasat sau platit) si sunt inregistrate in contabilitate si raportate in situatiile financiare ale perioadelor aferente.
(2) Trebuie sa se tina cont de veniturile si cheltuielile aferente exercitiului financiar, indiferent de data incasarii veniturilor sau data platii cheltuielilor. Astfel, se vor evidentia in conturile de venituri si creantele pentru care nu a fost intocmita inca factura (contul 418 "Clienti - facturi de intocmit"), respectiv in conturile de cheltuieli sau bunuri, datoriile pentru care nu s-a primit inca factura (contul 408 "Furnizori - facturi nesosite"). In toate cazurile, inregistrarea in aceste conturi se efectueaza pe baza documentelor care atesta livrarea bunurilor, respectiv prestarea serviciilor (de exemplu, avize de insotire a marfii, situatii de lucrari etc.)".
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Desi facturile sunt primite in anul imediat urmator celui in care bunurile au fost livrate/cumparate sau serviciile au fost prestate/cumparate, de exemplu in luna ianuarie 2018, cheltuielile inregistrate conform contabilitatii de angajamente in luna decembrie 2017 sunt deductibile din punct de vedere fiscal la determinarea profitului impozabil, in anul 2017, asa cum sunt impozabile si veniturile aferente facturilor de intocmit intocmit in anul 2018, desi livrarile au fost efectuate/serviciile au fost prestate in anul 2017.
Referitor la reducerile comerciale acordate/primite, avemm in vedere prevederile pct. 76 alin. (6) din O.M.F.P. nr. 1802/2014 din 29 decembrie 2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate: "In cazul in care reducerile comerciale reprezinta evenimente ulterioare datei bilantului care conduc la ajustarea situatiilor financiare anuale, acestea se inregistreaza la data bilantului in contul 408 "Furnizori - facturi nesosite", respectiv contul 418 "Clienti - facturi de intocmit", si se reflecta in situatiile financiare ale exercitiului pentru care se face raportarea, pe baza documentelor justificative. Reducerile care urmeaza a fi primite, inregistrate la data bilantului in contul 408 "Furnizori - facturi nesosite", corecteaza costul stocurilor la care se refera, daca acestea mai sunt in gestiune".
Conform prevederilor pct. 76 alin. (2) din O.M.F.P. nr. 1802/2014 reducerile comerciale primite ulterior facturarii corecteaza costul stocurilor la care se refera, daca acestea mai sunt in gestiune. Daca stocurile pentru care au fost primite reducerile ulterioare nu mai sunt in gestiune, acestea se evidentiaza distinct in contabilitate, in creditul contului 609 "Reduceri comerciale primite", pe seama conturilor de terti.
In mod similar, conform prevederilor pct. 76 alin. (4), reducerile comerciale acordate ulterior facturarii, indiferent de perioada la care se refera, se evidentiaza distinct in contabilitate in debitul contului 709 "Reduceri comerciale acordate", pe seama conturilor de terti.
Raspuns oferit pentru www.portalcodulfiscal.ro de Amelia Dumitras, Consultant fiscal si expert contabil.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Tratamentul fiscal aplicabil cheltuielilor reprezentand amenda platita catre o autoritate strainaImporturi de bunuri dintr-un stat non-UE. TRATAMENT FISCAL TVATVA imobiliare 2023: 3 studii de caz importante pentru contribuabiliPlafon scutire TVA 2012Seminarul National de Contabilitate, Ziua II - Totul despre Ordinul 3055Ultimele articole
Cheltuieli cu ocazia petrecerilor de Craciun pentru angajati. Cum sunt considerate dpdv fiscalFirme care inchiriaza autoturisme catre actionari. Care este tratamentul fiscal in acest cazFacturi netrimise prin E-Factura. Care este tratamentul fiscal pentru impozitul pe profit si TVACheltuieli deplasare nejustificate. TRATAMENT FISCALTratamentul fiscal al chiriei platite in 2023 pentru 2024Articole similare
Prestari servicii UE. Firma neinregistrata in Romania in scop de TVA. Cum procedam?Microintreprindere. Cum se face decontarea cheltuielilor pentru masina personala?Consecintele acceptarii tacite a unui cod invalid de TVAContabilitatea financiara si de gestiune aplicata: Explicatiile necesare pentru aplicarea corecta a legislatiei in vigoareStudiu de caz: TVA la facturarea transportuluiUltimele articole
E-Factura: Cum trebuie sa procedati daca ati incarcat o factura de doua ori in SPVFurnizori care NU transmit factura. Cum trebuie emisa autofactura de catre firmeNou ghid E-Factura: Tipuri de FACTURI utilizate in sistem si codificarile specifice acestoraFACTURIle simplificate B2B si B2C trebuie transmise in E-Factura din 2025. Care sunt exceptiileE-Factura in 2025: 5 modificari importante aduse de FinanteArticole similare
Ajustarea TVA in cazul iesirii prin optiune din sfera TVA si modificarea cotei standard de TVA. Cum facem inregistrarile contabile?Ce implica mai exact reorganizarea ASFEmitere bon fiscal: Detalierea serviciilor prestatePFA norma de venit. Cum procedam in ce priveste Declaratia 392?Ce declaratii fiscale au termen la 25 ianuarie 2016?Ultimele articole
Redobandirea codului de TVA dupa anulare. Ce trebuie sa stiiVineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESDe la 1 ianuarie 2025 declaratia D406 devine obligatorie si pentru firmele miciControale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVANoutati fiscale 2025. Ce modificari apar in privinta TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"