Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Facturi. Care este tratamentul fiscal pentru venituri si cheltuieli?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Ian. 2018
Tags: tratament fiscal, facturi, tva

In analiza urmatoare vom discuta despre tratamentul fiscal pentru venituri si cheltuieli.

La inchiderea exercitului financiar, pentru reflectarea cat mai fidela a rezultatului financiar, societatea inregistreaza pe cheltuieli - venituri, articole contabile 6** = 408 sau 418 = 7**, in baza contractelor incheiate, de exemplu consultanta audit financiar, consultanta in intocmirea dosarului preturilor de transfer, servicii a caror plata se face in transe, in functie de fiecare etapa a prestarii serviciilor, aceste servicii finalizandu-se in anul urmator.

De asemenea, reducerile comerciale acordate, primite ulterior, aferente rulajelor din cursul anului 2017, pentru care facturile se intocmesc la data acordarii, respectiv in 2018.

Vom vedea cum sunt tratate aceste cheltuieli - venituri la calculul impozitului pe profit pe anul 2017: deductibile, respectiv impozabile sau nedeductibile si neimpozabile.

Iata raspunsul specialistului!

In situatia prezentata, sunt aplicabile prevederile pct.  53 alin. (1) si alin. (2) din O.M.F.P. nr. 1802/2014 din 29 decembrie 2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate: "Principiul contabilitatii de angajamente. Efectele tranzactiilor si ale altor evenimente sunt recunoscute atunci cand tranzactiile si evenimentele se produc (si nu pe masura ce numerarul sau echivalentul sau este incasat sau platit) si sunt inregistrate in contabilitate si raportate in situatiile financiare ale perioadelor aferente.

(2) Trebuie sa se tina cont de veniturile si cheltuielile aferente exercitiului financiar, indiferent de data incasarii veniturilor sau data platii cheltuielilor. Astfel, se vor evidentia in conturile de venituri si creantele pentru care nu a fost intocmita inca factura (contul 418 "Clienti - facturi de intocmit"), respectiv in conturile de cheltuieli sau bunuri, datoriile pentru care nu s-a primit inca factura (contul 408 "Furnizori - facturi nesosite"). In toate cazurile, inregistrarea in aceste conturi se efectueaza pe baza documentelor care atesta livrarea bunurilor, respectiv prestarea serviciilor (de exemplu, avize de insotire a marfii, situatii de lucrari etc.)".

Desi facturile sunt primite in anul imediat urmator celui in care bunurile au fost livrate/cumparate sau serviciile au fost prestate/cumparate, de exemplu in luna ianuarie 2018, cheltuielile inregistrate conform contabilitatii de angajamente in luna decembrie 2017 sunt deductibile din punct de vedere fiscal la determinarea profitului impozabil, in anul 2017, asa cum sunt impozabile si veniturile aferente facturilor de intocmit intocmit in anul 2018, desi livrarile au fost efectuate/serviciile au fost prestate in anul 2017.

Referitor la reducerile comerciale acordate/primite, avemm in vedere prevederile pct. 76 alin. (6) din O.M.F.P. nr. 1802/2014 din 29 decembrie 2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate: "In cazul in care reducerile comerciale reprezinta evenimente ulterioare datei bilantului care conduc la ajustarea situatiilor financiare anuale, acestea se inregistreaza la data bilantului in contul 408 "Furnizori - facturi nesosite", respectiv contul 418 "Clienti - facturi de intocmit", si se reflecta in situatiile financiare ale exercitiului pentru care se face raportarea, pe baza documentelor justificative. Reducerile care urmeaza a fi primite, inregistrate la data bilantului in contul 408 "Furnizori - facturi nesosite", corecteaza costul stocurilor la care se refera, daca acestea mai sunt in gestiune".

Conform prevederilor pct. 76 alin. (2) din O.M.F.P. nr. 1802/2014  reducerile comerciale primite ulterior facturarii corecteaza costul stocurilor la care se refera, daca acestea mai sunt in gestiune. Daca stocurile pentru care au fost primite reducerile ulterioare nu mai sunt in gestiune, acestea se evidentiaza distinct in contabilitate, in creditul contului 609 "Reduceri comerciale primite", pe seama conturilor de terti.

In mod similar, conform prevederilor pct. 76 alin. (4), reducerile comerciale acordate ulterior facturarii, indiferent de perioada la care se refera, se evidentiaza distinct in contabilitate in debitul contului 709 "Reduceri comerciale acordate", pe seama conturilor de terti.

Raspuns oferit pentru www.portalcodulfiscal.ro de Amelia Dumitras, Consultant fiscal si expert contabil.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Facturi. Care este tratamentul fiscal pentru venituri si cheltuieli?":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016