Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Facturi de recuperare costuri cu utilitati. Deducere TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Ian. 2011
Tags: factura, deducere tva, codul fiscal, pro rata, utilitati, contract inchiriere

Autor: Ana Maria Georgescu, valabil la 21-Ian-2011Intrebare: Societatea noastra in calitate de proprietar al unei cladiri, emite lunar, cu TVA, facturi de recuperare a costurilor cu utilitatile catre ...

Autor: Ana Maria Georgescu, valabil la 21-Ian-2011

Intrebare:
Societatea noastra in calitate de proprietar al unei cladiri, emite lunar, cu TVA, facturi de recuperare a costurilor cu utilitatile catre chiriasi. In contractul de inchiriere societatea noastra a stipulat distinct ca plata utilitatilor nu este inclusa in pretul chiriei. Societatea emite in regim de scutire contravaloarea chiriei. Care este regimul fiscal TVA (avand in vedere ca obtinem venituri si scutite si cu TVA?), si care este modul de inregistrare al facturilor de utilitati in contabilitate? Mentionam ca parte din costul utilitatilor nu se refactureaza catre chiriasi, fiind cost al societatii

Raspuns:
Societatea realizeaza atat operatiuni cu drept de deducere, cat si operatiuni fara drept de deducere, fiind considerata conform art. 147 din Codul fiscal persoana impozabila cu regim mixt. Dreptul de deducere a taxei deductibile aferente achizitiilor efectuate de catre o persoana impozabila cu regim mixt se determina conform art. 147 din Codul fiscal.
 
Achzitiile de bunuri si servicii se trec in jurnalul pentru cumparari in trei coloane distincte, o coloana pentru achizitii destinate exclusiv operatiunilor taxabile, o coloana pentru achizitii destinate exclusiv operatiunilor scutite si o coloana pentru achizitii pentru care nu se poate determina proportia in care sunt destinate operatiunilor cu drept de deducere (taxabile) si proportia in care sunt destinate operatiunilor fara drept de deducere (scutite fara drept de deducere prevazute la art. 141 din Codul fiscal).
 
Taxa aferenta achizitiilor destinate exclusiv operatiunilor taxabile se deduce integral, taxa aferenta achizitiilor destinate exclusiv operatiunilor scutite nu se deduce, taxa aferenta achizitiilor destinate atat operatiunilor cu drept de deducere, cat si operatiunilor fara drept de deducere se deduce pe baza de pro rata determinata anual conform art. 147 din Codul fiscal. Pro rata care se utilizeaza in anul 2011 si modul de calcul al pro rata trebuie comunicat organului fiscal pana la data de 25 ianuarie.
Refacturarea utilitatilor se reflecta si in cheltuieli si in venituri.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Facturi de recuperare costuri cu utilitati. Deducere TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016