Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Situatii cand TVA deductibila nu poate fi dedusa

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Iun. 2018
Tags: tva deductibila, tva nedeductibil, declarare tva

In analiza de mai jos avem un Institut de Cercetare - Dezvoltare, cu venituri proprii, autofinantat prin: - castigarea de proiecte la competitii interne si internationale; - analize de laborator la solicitarea agentilor economici (in baza contractelor incheiate); - microproductie; - taxe pentru notificari.

Institutul este platitor de TVA, iar serviciile prestate sunt in principal de cercetare - dezvoltare. Veniturile din activitatea de cercetare derulate prin proiectele castigate in cadrul programelor de cercetare sunt venituri fara drept de deducere, astfel incat TVA de la cheltuielile efectuate pentru acele venituri nu are drept de deducere. Pentru veniturile din microproductie TVA este deductibil. Pentru cheltuielile din proiecte de cercetare se inregistreaza o factura de cheltuieli pentru achizitia de materie prima, marfa etc, fara a fi trecut prin contul 4426, inregistrand intreaga factura pe cont de cheltuiala achizitie de materii prima, marfa etc.

Vom vedea cum trebuie procedat in acest caz.
 

Iata raspunsul specialistului!

Chiar daca nu este indeplinita conditia privind exercitarea dreptului de deducere a sumei TVA deductibile inscrise intr-o factura emisa de o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania, in prima etapa, trebuie inregistrata suma TVA deductibila in rulajul debitor al contului 4426 "TVA deductibila" in corespondenta cu creditul contului 401 "Furnizori" sau 404 "Furnizori de imobilizari". De asemenea, factura primita trebuie evidentiata in jurnalul pentru cumparari, intr-o coloana distincta, alocata sumei TVA deductibile pentru care nu se exercita dreptul de deducere.

Astfel, in aceasta etapa, pentru aplicarea unui tratament contabil si fiscal corect situatiei prezentate de dvs. sunt utile urmatoarele definitii reglementate in Codul fiscal la art. 266 "Semnificatia unor termeni si expresii" alin. (1) pct. 33 si pct. 34.

La pct. 33, taxa deductibila este definita drept suma totala a taxei datorate sau achitate de catre o persoana impozabila pentru achizitiile efectuate sau care urmeaza a fi efectuate. La pct. 34, taxa dedusa este definita drept taxa deductibila care a fost efectiv dedusa.
Asadar, in situatia prezentata mai sus, trebuie evidentiata, inregistrata si raportata doar suma TVA deductibila, fara a evidentia, inregistra si raporta o taxa dedusa deoarece nu are drept de deducere.

Conform prevederilor pct. 69 alin.(1) din norme, persoana impozabila poate deduce taxa aferenta achizitiilor daca sunt indeplinite conditiile de fond prevazute la pct. 67 alin. (1), dar si formalitatile prevazute la art. 299 din Codul fiscal.

Conditiile de fond reglementate la pct. 67 au in vedere (1) "Dreptul persoanelor impozabile de a deduce taxa achitata sau datorata pentru bunurile/serviciile achizitionate destinate utilizarii in scopul operatiunilor prevazute la art. 297 alin. (4) din Codul fiscal constituie un principiu fundamental al sistemului de TVA. Dreptul de deducere prevazut la art. 297 din Codul fiscal face parte integranta din mecanismul TVA si, in principiu, nu poate fi limitat. Acest drept se exercita imediat pentru totalitatea taxei aplicate operatiunilor efectuate in amonte. Pentru a beneficia de dreptul de deducere trebuie indeplinite in primul rand conditiile de fond, astfel cum rezulta din jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene, respectiv pe de o parte,cel interesat sa fie o persoana impozabila in sensul titlului VII din Codul fiscal si, pe de alta parte, bunurile sau serviciile invocate pentru a justifica acest drept sa fie utilizate in aval de persoana impozabila in scopul operatiunilor prevazute la art. 297 alin. (4) din Codul fiscal, iar in amonte, aceste bunuri sau servicii sa fie furnizate de o alta persoana impozabila. "

Dreptul de deducere reglementat prin art. 297 "Sfera de aplicare a dreptului de deducere" alin. (4) lit. a) din Codul fiscal alin. (4) lit. a) poate fi exercitat de catre persoana impozabila daca achizitiile sunt destinate realizarii de operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile "Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:

a) operatiuni taxabile;

b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;

c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 294, 295 si 296"

Formalitatile prevazute la art. 299 "Conditii de exercitare a dreptului de deducere" alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, ale carui prevederi se completeaza cu cele de la pct. 69 alin. (1) din normele de aplicare ale acestui articol se refera la:

1) detinerea unei facturi emise conform prevederilor art. 319;

2) dovada platii in cazul achizitiilor efectuate de catre o persoana  impozabila care aplica sistemul TVA la incasare sau efectuate de o persoana care nu aplica acest sistem, dar efectueaza achizitii de la furnizori/prestatori care aplica sistemul TVA la incasare.

Chiar daca aceste formalitati cu privire la factura si dovada platii acesteia sunt indeplinite, dreptul de deducere nu poate fi exercitat conform prevederilor legale mai sus mentionate.

Cu toate acestea,d.p.d.v.contabil, suma TVA deductibila pentru care nu se poate exercita dreptul de deducere trebuie inregistrata in debitul contului 4426 si raportata prin decontul de TVA cod 300 reglementat prin O.P.A.N.A.F. nr. 591 din 27 ianuarie 2017 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata". Practic, valoarea achizitiei de  bunuri si servicii  se raporteaza, obligatoriu, la randul 22 “Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 19%, altele decat cele de la rd. 25”. Suma de la randul 22 si 23 se regaseste in totalul de la randul 29 "TOTAL TAXA DEDUCTIBILA (suma de la rd. 18 pana la rd. 27, cu exceptia celor de la rd. 18.1, 20.1, 25.1, 25.2, 25.3) ". Prin limitarea integrala a dreptului de deducere, suma TVA deductibila de la randul 29 nu se mai preia la randul 30 "SUB-TOTAL TAXA DEDUSA CONFORM ART. 297 SI ART. 298 SAU ART. 300 ….." .In acest caz, suma TVA de la randul 30 va fi mai mica decat cea de la randul 22. Astfel, suma TVA limitata la deducere se raporteaza "indirect" in decontul de TVA cod 300. Asa cum se poate constata, in decontul de TVA exista un rand alocat sumei TVA deductibile aferenta achizitiilor, dar nu exista un rand alocat sumei TVA deductibile care nu poate fi deduse.
 
Suma TVA care nu poate fi dedusa si care nu se preia la randul 30, se inregistreaza in creditul contului 4426, in corespondenta, de exemplu, cu debitul contului 4458 "Alte sume primite cu caracter de subventii", fara a reintregi costul materiilor prime, materialelor sau marfurilor. De exemplu, pot fi efectuate urmatoarele inregistrari contabile si raportari fiscale prin decontul de TVA cod 300:
 
- achizitie materiale:
%                  = 401                         1.726
3021                                               1.450
"Materiale auxiliare"
4426                                                 276
"TVA deductibila"
 
Valoarea achizitiei se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 22.
- limitarea dreptului de deducere, deoarece nu sunt indeplinite conditiile pentru exercitarea acestui drept:
4458                                        = 4426                                  276 lei
"Alte sume primite                  "TVA deductibila"
cu caracter de subventii"
 
Suma de 276 lei pentru care nu se exercita dreptul de deducere nu se preia in totalul de la randul 30.

De retinut este faptul ca, desi are loc limitarea dreptului de deducere, valoarea facturilor primite de la furnizori/prestatori pentru achizitiile efectuate se raporteaza, integral, prin declaratia informativa cod 394. In mod similar se procedeaza si cu achizitiile intracomunitare de bunuri pentru care se aplica regimul de taxare inversa.

Pentru suma de 276 lei se depune, la autoritatea competenta, cererea de rambursare.
- incasarea sumei TVA solicitata autoritatii de finantare:
5121                                          = 4458                                               276 lei
"Conturi la banci in lei"             "Imprumuturi nerambursabile
                                                  cu caracter de subventii"

Avand in vedere faptul ca suma TVA care nu poate fi dedusa se recupereaza de la organismul care finanteaza proiectul, exercitarea dreptului de deducere nu trebuie efectuata pe baza de pro rata, ci pe baza de jurnale pentru cumparari, organizate distinct, pentru fiecare tip de activitate:

- un jurnal alocat achizitiilor pentru care sunt indeplinite conditiile de exercitare a dreptului de deducere, de exemplu, pentru microproductie;

- un jurnal alocat achizitiilor pentru care nu sunt indeplinite conditiile de exercitare a dreptului de deducere, dar pentru care suma TVA deductibila nu poate fi recuperata. In acest caz, suma TVA reintregeste costul de achizitie al bunurilor si serviciilor cumparate, de exemplu, prin formula contabila 371 = 4426;

- un jurnal alocat achizitiilor pentru care nu sunt indeplinite conditiile de exercitare a dreptului de deducere, dar pentru care suma TVA deductibila este cheltuiala eligibila in cadrul unui proiect, caz in care poate fi recuperata. In acest caz, suma TVA nu reintregeste costul de achizitie al bunurilor si serviciilor cumparate, fiind obligatorie inregistrarea intr-un cont distinct, de exemplu, 445 = 4426.

Raspuns oferit de specialistii Portal Contabilitate, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Situatii cand TVA deductibila nu poate fi dedusa":
Rating:

Nota: 4.1 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016