Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Declararea venitului si a TVA-ului in cazul PFA-urilor care isi incheie activitatea

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Mar. 2023
Declararea venitului si a TVA-ului in cazul PFA-urilor care isi incheie activitatea
Tags: pfa, inchidere pfa, declararea impozitului , declarare tva

PFA, activare in domeniul juridic (birou de avocatura), platitor de tva trimestrial, a depus actele pentru inchidere PFA azi, 21.02.2023, insa cum procedez cu declararea veniturilor si a tva ului aferent lunilor ianuarie si februarie 2023? Deja actele au fost depuse pentru inchidere PFA. Multumesc.

Raspuns: 

Potrivit art. 120 alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente (...) si care in cursul anului fiscal isi inceteaza activitatea, precum si cei care intra in suspendare temporara a activitatii, potrivit legislatiei in materie, au obligatia de a depune la organul fiscal competent declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

Asadar, in termen de 30 zile trebuie depusa Declaratia unica cu veniturile aferenta perioadei 01.01.2023 21.03.2023, completata la Capitolul II.

Definitivarea impozitului pe venit aferent anului 2023 se face prin depunerea Declaratiei, cu termen de depunere 25 mai 2024, completata la Captitolului I. In acesta declaratie, raportati impozitul pe venit final aferent anului 2023, chiar daca este egal cu cel declarat in termen de 30 zile de la incetarea activitatii, intrucat este posibil, ca PFA sa mai incaseze sume de bani aferente unor lucrari prestate pana la incetarea activitatii, iar aceste incasari (chiar daca sunt efectuate dupa incetarea activitatii) intra in venitul brut impozabil.

Referitor la TVA, potrivit art. 316 alin. (13) si (20) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, (13) Persoanele impozabile aflate in situatiile prevazute la alin. (11) au obligatia sa depuna ultimul decont de taxa prevazut la art. 323, indiferent de perioada fiscala aplicata conform art. 322, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost comunicata decizia de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA. (...)

(20) In cazul incetarii desfasurarii de operatiuni care dau drept de deducere a taxei sau in cazul incetarii activitatii sale economice, orice persoana inregistrata conform prezentului articol va anunta in scris organele fiscale competente in termen de 15 zile de la producerea oricaruia dintre aceste evenimente in scopul scoaterii din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA. Prin norme procedurale se stabilesc data de la care are loc scoaterea din evidenta si procedura aplicabila. 

Potrivit pct. 88 alin. (16) din Normele metodologice emise in aplicarea Codului fiscal, Persoana impozabila care a solicitat anularea inregistrarii in scopuri de TVA are obligatia, indiferent de perioada fiscala utilizata, sa depuna ultimul decont de taxa prevazut la art. 323 din Codul fiscal pana la data de 25 a lunii in care a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA.In cazul mentionat, aveti obligatia depunerii decontului de TVA pana la data de 25 a lunii martie 2023, indiferent de perioada fiscala (lunara sau trimestriala).Raspuns oferit in luna martie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Declararea venitului si a TVA-ului in cazul PFA-urilor care isi incheie activitatea":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016