Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
PFA, activare in domeniul juridic (birou de avocatura), platitor de tva trimestrial, a depus actele pentru inchidere PFA azi, 21.02.2023, insa cum procedez cu declararea veniturilor si a tva ului aferent lunilor ianuarie si februarie 2023? Deja actele au fost depuse pentru inchidere PFA. Multumesc.
Raspuns:
Potrivit art. 120 alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente (...) si care in cursul anului fiscal isi inceteaza activitatea, precum si cei care intra in suspendare temporara a activitatii, potrivit legislatiei in materie, au obligatia de a depune la organul fiscal competent declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor Manualul Contabilului Incepator - stick USB Cartea Verde a Contabilitatii
Asadar, in termen de 30 zile trebuie depusa Declaratia unica cu veniturile aferenta perioadei 01.01.2023 21.03.2023, completata la Capitolul II.
Definitivarea impozitului pe venit aferent anului 2023 se face prin depunerea Declaratiei, cu termen de depunere 25 mai 2024, completata la Captitolului I. In acesta declaratie, raportati impozitul pe venit final aferent anului 2023, chiar daca este egal cu cel declarat in termen de 30 zile de la incetarea activitatii, intrucat este posibil, ca PFA sa mai incaseze sume de bani aferente unor lucrari prestate pana la incetarea activitatii, iar aceste incasari (chiar daca sunt efectuate dupa incetarea activitatii) intra in venitul brut impozabil.
Referitor la TVA, potrivit art. 316 alin. (13) si (20) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, (13) Persoanele impozabile aflate in situatiile prevazute la alin. (11) au obligatia sa depuna ultimul decont de taxa prevazut la art. 323, indiferent de perioada fiscala aplicata conform art. 322, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost comunicata decizia de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA. (...)
(20) In cazul incetarii desfasurarii de operatiuni care dau drept de deducere a taxei sau in cazul incetarii activitatii sale economice, orice persoana inregistrata conform prezentului articol va anunta in scris organele fiscale competente in termen de 15 zile de la producerea oricaruia dintre aceste evenimente in scopul scoaterii din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA. Prin norme procedurale se stabilesc data de la care are loc scoaterea din evidenta si procedura aplicabila.
Potrivit pct. 88 alin. (16) din Normele metodologice emise in aplicarea Codului fiscal, Persoana impozabila care a solicitat anularea inregistrarii in scopuri de TVA are obligatia, indiferent de perioada fiscala utilizata, sa depuna ultimul decont de taxa prevazut la art. 323 din Codul fiscal pana la data de 25 a lunii in care a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA.
In cazul mentionat, aveti obligatia depunerii decontului de TVA pana la data de 25 a lunii martie 2023, indiferent de perioada fiscala (lunara sau trimestriala).
Raspuns oferit in luna martie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Studiu de caz. Venituri de natura profesionalaStudiu de caz: Achizitia intracomunitara de bunuri sau de servicii in cazul unui PFABeneficiarii primei sesiuni a Masurii 1 trebuie sa returneze grantul pentru a solicita din nou finantareaInspectorii fiscali au constatat venituri nedeclarate la persoane fizice de peste 119 milioane lei, de peste 30 ori mai mari decat valorile declarate107 solutii pentru noile taxe si impoziteUltimele articole
PFA cu activitate inceputa in cursul anului. Datoreaza CAS si CASS?Declaratia 070. Termen depunere si instructiuni de completareSAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Plafon de 50.000 lei in casierie. Exista exceptii in privinta PFA/II/IF?Venituri din activitati independente. Cat CASS datoreaza persoanele fizice pentru 2024Articole similare
INCHIDERE PFA in cursul anului fiscal. Cum se declara veniturile aferente lucrarilor sau serviciilor prestate pana la incetarea activitatiiCand nu depune un PFA fara activitate declaratia 600?Articole similare
Situatii cand TVA deductibila nu poate fi dedusaCum se declara TVA-ul de import in SAF-TDeclararea TVA de plata la bugetul de stat prin formularul 311DECLARARE TVA in facturile intracomunitare. MONOGRAFIE contabilaInfluenta achizitiilor intracomunitare de servicii asupra perioadei fiscale trimestriale de declarare a TVAUltimele articole
Achizitii intracomunitare de bunuri. DECLARARE TVA si inregistrare contabila. Situatii specialeAntifrauda: In Dragonul Rosu declararea TVA a crescut cu 142 la sutaStudiu de caz: Calcul si DECLARARE TVA colectat, inclusiv accesoriileDeclararea TVA de plata la bugetul de stat prin formularul 311Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"