Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Forma intitiala a Sistemului RO e-TVA a fost implementata prin deja celebra Ordonanta de urgenta nr. 70/2024 privind unele masuri de implementare si utilizare a decontului precompletat RO e-TVA si valorificarea datelor si informatiilor prin implementarea unui sistem de guvernanta specific, precum si alte masuri fiscale.
Actul normativ a fost publicat in Monitorul oficial nr 582/21.06.2024 si continea informatii despre trimiterea Decontului precompletat e-TVA catre contribuabili, procedura de transmitere a acestuia, termenul limita, date despre cand si cine va primi Notificarea de conformare, dar si referinte cu privire la amenzile care se aplica pentru cei care au aceasta obligatie si nu o indeplinesc.
E-TVA: Noul regim al amenzilor in sistemul E-TVA
Modificarile aduse ordonantei nr 70/2024 prin OUG 87/2024 vizeaza si regimul sanctiunilor contraventionale, in sensul ca amenzile se vor aplica in functie de categoria in care se incadreaza contribuabilul (contribuabili mici, mijlocii sau mari), care nu raspunde la notificarile ANAF, mai exact contribuabilul care nu-si indeplineste obligatia de a transmite rezultatul verificarilor realizate asupra diferentelor comunicate prin «Notificarea de conformare RO e-TVA’’.
Pana la aparitia OUG 87/2024, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 10.000 lei, daca, potrivit legii, nu este savarsita in astfel de conditii incat sa constituie infractiune, neindeplinirea obligatiilor persoanei impozabile privind transmiterea notei justificative, deci fara a se tine cont de categoria de contribuabil. In aceste conditii exista riscul ca un contribuabil mic sa fie supus la plata unei amenzi de pana la 10.000 lei, fapt care ar fi condus in mod inevitabil la aparitia unor dificultati financiare pentru acest operator economic cu resurse financiare limitate.
Amenzi e-TVA

Examen Consultant Fiscal 2025

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
In contextul prorogarii pana la data de 1 ianuarie 2025 a termenului in care contribuabilii sunt obligati sa justifice diferentele constatate de organul fiscal intre datele din decont si cele din decontul precompletat, tot pana la aceasta data se vor prorora si masurile de sanctionare contraventionala, care insa se vor aplica diferentiat, dupa cum urmeaza:
- amenda intre 5.000 lei si 10.000 lei pentru marii contribuabili
- amenda de la 2.500 lei si pana la 5.000 lei pentru contribuabilii mijlocii
- amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei pentru celelalte persoane juridice (contribuabili mijlocii, asociatii etc) si pentru persoanele fizice (II, IF, PFA).
Important: Tuturor contraventiilor prevazute mai sus le sunt aplicabile dispozitiile Legii prevenirii nr. 270/2017!

Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
RO e-TVA. Regimul actual al amenzilor privind e-TVADecontul precompletat e-TVA va fi MODIFICAT. Bolos anunta o perioada tranzitorieArticole similare
E-TVA: Ar putea fi PROROGATA pana la 1 iulie 2025 obligatia de transmitere a verificarii diferentelor la RO e-TVADecontul precompletat e-TVA va fi MODIFICAT. Bolos anunta o perioada tranzitorieClarificari ANAF privind transmiterea Notificarii de conformare RO e-TVAArticole similare
Modificari aduse sistemului E-TVA prin OUG 87/2024E-Transport: Prin OUG 87/2024 s-a decis amanarea sanctiunilor pana la 1 ianuarie 2025Articole similare
E-commerce. Care este documentul prin care se declara incasarile onlinePersoanele care NU se inregistreaza in scopuri de TVA risca amenzi de pana la 1.000 leiPrevederi grupul fiscal unic. Implementare, proceduri, norme9 exemple de formulare privind TVA in 2016Servicii pentru care se aplica taxare inversa | TVA nedeductibilaUltimele articole
E-TVA, operational din 1 IULIE 2025. NU amanati verificarea fisierelor din SPV!RO E-TVA. Cum raspunzi la Notificarea de conformare daca ai facturi dublate in SPVE-TVA si Notificarea de conformare. Se pot corecta diferentele dintre D300 si Decontul precompletat?E-TVA. Cum sa corelezi exigibilitatea TVA cu datele din Decontul precompletat E-TVAE-TVA: Amenzi de pana la 10.000 lei daca NU raspundeti la Notificarea de conformare
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"