Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Forma intitiala a Sistemului RO e-TVA a fost implementata prin deja celebra Ordonanta de urgenta nr. 70/2024 privind unele masuri de implementare si utilizare a decontului precompletat RO e-TVA si valorificarea datelor si informatiilor prin implementarea unui sistem de guvernanta specific, precum si alte masuri fiscale.
Actul normativ a fost publicat in Monitorul oficial nr 582/21.06.2024 si continea informatii despre trimiterea Decontului precompletat e-TVA catre contribuabili, procedura de transmitere a acestuia, termenul limita, date despre cand si cine va primi Notificarea de conformare, dar si referinte cu privire la amenzile care se aplica pentru cei care au aceasta obligatie si nu o indeplinesc.
E-TVA: Noul regim al amenzilor in sistemul E-TVA
Modificarile aduse ordonantei nr 70/2024 prin OUG 87/2024 vizeaza si regimul sanctiunilor contraventionale, in sensul ca amenzile se vor aplica in functie de categoria in care se incadreaza contribuabilul (contribuabili mici, mijlocii sau mari), care nu raspunde la notificarile ANAF, mai exact contribuabilul care nu-si indeplineste obligatia de a transmite rezultatul verificarilor realizate asupra diferentelor comunicate prin «Notificarea de conformare RO e-TVA’’.
Pana la aparitia OUG 87/2024, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 10.000 lei, daca, potrivit legii, nu este savarsita in astfel de conditii incat sa constituie infractiune, neindeplinirea obligatiilor persoanei impozabile privind transmiterea notei justificative, deci fara a se tine cont de categoria de contribuabil. In aceste conditii exista riscul ca un contribuabil mic sa fie supus la plata unei amenzi de pana la 10.000 lei, fapt care ar fi condus in mod inevitabil la aparitia unor dificultati financiare pentru acest operator economic cu resurse financiare limitate.
Amenzi e-TVA
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Proceduri obligatorii pentru implementarea Standardelor de Control Intern Managerial
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
In contextul prorogarii pana la data de 1 ianuarie 2025 a termenului in care contribuabilii sunt obligati sa justifice diferentele constatate de organul fiscal intre datele din decont si cele din decontul precompletat, tot pana la aceasta data se vor prorora si masurile de sanctionare contraventionala, care insa se vor aplica diferentiat, dupa cum urmeaza:
- amenda intre 5.000 lei si 10.000 lei pentru marii contribuabili
- amenda de la 2.500 lei si pana la 5.000 lei pentru contribuabilii mijlocii
- amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei pentru celelalte persoane juridice (contribuabili mijlocii, asociatii etc) si pentru persoanele fizice (II, IF, PFA).
Important: Tuturor contraventiilor prevazute mai sus le sunt aplicabile dispozitiile Legii prevenirii nr. 270/2017!
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Decontul precompletat e-TVA va fi MODIFICAT. Bolos anunta o perioada tranzitorieArticole similare
Clarificari ANAF privind transmiterea Notificarii de conformare RO e-TVADecontul precompletat e-TVA va fi MODIFICAT. Bolos anunta o perioada tranzitorieArticole similare
E-Transport: Prin OUG 87/2024 s-a decis amanarea sanctiunilor pana la 1 ianuarie 2025Modificari aduse sistemului E-TVA prin OUG 87/2024Articole similare
TVA transport rutier marfuri client UE si non UE. Inscriem in ROI?Trecerea de la platitor de TVA la neplatitor de TVA in 2024ANAF reglementeaza utilizarea banilor din contul de TVAInregistrare ROI: In ce conditii ajustam TVA pentru bunurile de capital existente?Leasing operational si financiar: Cum deducem TVA-ul si cum inregistram in contabililtate?Ultimele articole
Ce OBLIGATII au persoanele care utilizeaza sistemul E-TVA, implementat din 1 august 2024Sistemul E-TVA: Principalele 5 provocari pentru contabiliE-TVA: Firme care inregistreaza diferente justificate intre D300 si decontul precompletat. Cum trebuie sa procedezeGrup fiscal. Cine are obligatia de a raspunde la Notificarea de conformare E-TVADoua situatii in care se poate modifica perioada fiscala pentru TVA de la trimestru la lunaAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"