Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Decontul precompletat e-TVA va fi MODIFICAT. Bolos anunta o perioada tranzitorie

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 28 Iun. 2024
Decontul precompletat e-TVA va fi MODIFICAT. Bolos anunta o perioada tranzitorie
Tags: modificare oug 70/2024, prorogare e-tva

In urma nemultumirilor iscate de implementarea sistemului e-TVA, Marcel Bolos a anuntat, printr-o postare pe pagina oficiala de Facebook, ca vor exista modificari asupra OUG 70/2024, urmand astfel o perioada tranzitorie.

Modificare decont precompletat e-TVA

Marcel Bolos s-a razgandit in privinta implementarii e-TVA si revine cu noutati si modificari pe tema decontului de TVA precompletat.

 

‘’Revin cu noutati pe tema decontului de TVA precompletat, instrument vital pentru combaterea evaziunii fiscale si atragerea sumelor real datorate la bugetul de stat consolidat.

 

Inainte de toate, ma adresez tuturor expertilor contabili din tara, exprimand respectul meu pentru munca voastra si rolul esential pe care il aveti in ecosistemul financiar. Multumesc celor care au transmis mesaje constructive pe aceasta tema, va asigur ca am tratat cu atentie preocuparile pe care mi le-ati semnalat’’, a spus ministrul in functie.

 

Bolos mentioneaza ca, in ceea ce priveste comunicarea cu dumneavoastra, ‘’desi este evident ca nu am reusit sa atingem nevoia de consultare pe care adoptarea unei astfel de masuri o impune, la nivelul Ministerului Finantelor, mediul de afaceri a fost consultat si invitat in repetate randuri la sesiuni de lucru si a putut contribui activ la elaborarea regulilor necesare completarii decontului precompletat si a machetei de formular electronic’’.

 

Bolos propune imbunatatirea decontului precompletat e-TVA

 

‘’Cu toate acestea, suntem dedicati sa adaptam si sa imbunatatim aceasta initiativa in functie de nevoile si sugestiile dumneavoastra. Tocmai de aceea, in cursul zilei de ieri am avut o sedinta de lucru cu reprezentantii Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, in care am convenit urmatoarele:

 

1) Abrogarea prevederilor referitoare la nota de justificare privind difentele de TVA prevazute la art. 6 din OUG 70/2024;

2) Prorogarea termenului de intrare in vigoare pentru notele de diferente TVA si inlocuirea notei justificative pentru diferentele de TVA cu notificarea de conformare adaptata modului e-TVA, prevazut de art. 121, alin. (1) din Codul de Procedura Fiscala;

3) Prelungirea termenului pentru notificarea de conformare pentru diferentele de TVA pana la data de 25 a lunii urmatoare pentru luna precedenta;

4) Revizuirea cuantumului amenzilor.’’

 

Vor continua discutiile cu reprezentantii mediului de afaceri

 

‘’De asemenea, in urma mesajelor primite din partea dumneavoastra, as vrea sa mai clarific urmatoarele:

 

Un aspect important si solicitat de mediul de afaceri il reprezinta setul de rapoarte din sistemele informatice ale ANAF, care vor permite calibrari ale evidentelor contabile si realizarea/raportarea decontului de taxa pe valoarea adaugata in concordanta cu starea de fapt fiscala. Persoanele impozabile vor avea la dispozitie rapoartele privind datele si informatiile din sursele de date utilizate referitoare la operatiunile efectuate in luna de raportare’’, explica Bolos.

 

Prelungirea termenului pentru implementarea e-TVA


‘’Intrucat pana la implementarea completa a sistemul informatic national RO e-SAF-T nu exista date suficiente pentru precompletarea decontului e-TVA in cazul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare, termenul de la care se va utiliza decontul precompletat RO e-TVA in cazul acestor persoane este 1 august 2025’’, anunta ministrul.

 

Suspendare amenzi e-TVA

 

‘’Tocmai pentru a exista o perioada de acomodare cu rigorile masurilor instituite, s-a prevazut o perioada tranzitorie pana la inceputul anului viitor, timp in care efectele privind sanctionarea netransmiterii raspunsului la notificarea de conformare privind diferentele RO e-TVA si implicatiile privind stabilirea riscului fiscal pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA sunt suspendate''.

 

''Va multumesc pentru contributia si rabdarea dumneavoastra in aceasta perioada in care vrem ca reducerea evaziunii fiscale prin masuri eficiente de reducere a gapului de TVA sa nu mai fie doar o lozica, fiind o problema cu implicatii profunde asupra bunastarii economice a tuturor romanilor si a functionarii corecte a sistemului fiscal si economic in ansamblu’’, incheie Marcel Bolos.


Sursa: Facebook

 
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Decontul precompletat e-TVA va fi MODIFICAT. Bolos anunta o perioada tranzitorie":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016