Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum pot companiile sa se fereasca de fraudele TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 23 Feb. 2018
Tags: cod fiscal, tva, anaf, frauda tva

In cadrul unei conferinte recente despre fiscalitate, specialistii PwC Romania au discutat despre cum se pot apara companiile de fraudele de TVA, precizand ca firmele trebuie sa fie mai atente cu clientii si furnizorii lor, pentru a evita o posibila frauda.

Vicepresedintele ANAF, Daniel Anghel, a mentionat ca, desi, in Romania, nu a aparut inca frauda de TVA, mai multe state membre ale Uniunii Europene, precum Marea Britanie, Franta, Olanda, Belgia, Germania, se confrunta cu astfel de probleme, dovada fiind cazurile de la Curtea Europeana de Justitie.

Pentru evitarea unei fraude de TVA, vicepresedintele ANAF recomanda testul Kittel, cu ajutorul caruia o societate va putea sa isi dea seama daca face parte dintr-un lant evazionist.

"A aparut asa-numitul test al cunoasterii - sau testul Kittel -, care examineaza in ce masura societatea ar fi trebuit sa aiba cunostinta de faptul ca activitatea furnizorilor sau a clientilor sai prezinta suspiciunea unei fraude. Evident ca jurisprudenta spune ca, in masura in care demonstram buna-credinta, ar trebui sa stam linistiti din acest punct de vedere", a explicat acesta, citat de avocatnet.ro.

Potrivit legislatiei fiscale in vigoare, autoritatile pot sa refuze deducerea TVA-ului doar daca demonstreaza ca o societate stia sau ar fi trebuit sa stie ca a fost implicata intr-o frauda de TVA.

"Totusi, trebuie sa si demonstram aceasta buna-credinta (...) In acest context, exista o modificare la 1 ianuarie 2018 in Codul fiscal care spune ca autoritatile fiscale pot sa refuze dreptul de deducere numai in masura in care pot demonstra ca agentul economic stia sau ar fi trebuit sa stie ca tranzactia in cauza facea obiectul unei fraude de TVA. Sfatul meu e ca, in mod preventiv, sa analizati astfel de situatii cu clientii si cu furnizorii, tocmai pentru a vedea daca sunteti sau nu captiv intr-un astfel de lant", a explicat Daniel Anghel, citat de aceeasi sursa.
Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum pot companiile sa se fereasca de fraudele TVA":
Rating:

Nota: 4.2 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016